Mielipide

Piste Nickersonin touhuille

LIIGA / Kolumni
SM-liigan on aika laittaa stoppi Ässien Matt Nickersonin sekoiluille ennen kuin joku pahaonninen pelaaja tai katsoja saa kärsiä miekkosen käsissä vielä jo nähtyä pahemmin. Jos Nickerson edes purkaisi patoumiaan nyrkeillään halukkaisiin vastustajiin, ei tästä koituisi suurempia ongelmia. Sen sijaan ilta toisensa jälkeen nähdään lisää irvokkaita viikateiskuja, halpoja sikailuja ja kaikin puolin mielenvikaisuutta lähenteleviä tempauksia ellei asiaan puututa ajoissa.

Mihin ihmeeseen SM-liiga tarvitsisi tällaista sankaria? Väriä voidaan sarjaan toivoa taklauksilla ja tappeluilla, mutta sitä värikkyyttä eivät ole vastustajien käsien katkomisen yritykset tai katsojien haastaminen tappeluihin. Eikä kyse enää ole mistään satunnaisista yksittäistapauksista, vaan sama kaava toistuu ottelu toisensa jälkeen.

Nickersonin toiminnan raukkamaisuutta ja järjettömyyttä vain korostaa, että jatkuvasti kohteina ovat vastustajajoukkueiden pienimmät pelaajat, joilta ei itsensä puolustamista tilanteissa voi odottaa. Eikä ranteille suunnatulta kirvesiskulta voi suojautuakaan, vaikka tietäisi sen olevan tulossa.

Viikko sitten lauantaina Nickerson menetti HPK-ottelussa itsehillintänsä tyystin Jesse Joensuun ja Cole Jarrettin tappelun jälkeen. Silloin poika heitteli jo vaihtopenkillä kypäränsä ja hanskansa, ja oli kiipeämässä kaukalon puolelle ennen kuin joukkuekaverit puuttuivat tilanteeseen. Vain hetkeä myöhemmin odotettu kilahdus nähtiin kaukalon puolella, kun Nickerson huitoi ensin Markku Erholtzia ranteille ja torppasi sen jälkeen rujosti Aki Uusikartanoa.

Perjantain Lukko-ottelussa taas Nickerson kahinoi katsojien kanssa niin jäähypenkillä kuin poistuessaan pukukopin puolelle paikattavaksi. Kun ottelua oli jäljellä enää 13 sekuntia, oli paikatulla Nickersonilla kova hinku jäälle - varmastikin mielessä oli kavennusmaalin tekeminen 1-5-tappioasemassa, tai sitten ei.

Viimeinen silaus tuli Isomäen lauantai-illassa, kun TPS:n Antti Erkinjuntin kädet saivat kokea Nickersonin mailanheilautuksen tuskan. Sen jälkeen alkoi sekopäisen ässäpelaajan ajojahti, jossa tulilinjalle joutuivat niin turkulaisten hyökkääjä Teemu Laine, maalivahti Juha Kuokkanen kuin linjatuomaritkin.

Nickersonin vähäjärkinen puuhastelu ei käy enää edes vitsistä, kun kaikkien tielle sattuvien terveys on jatkuvasti vaarassa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kun Nickersonin päässä kilahtaa, saattaa jäällä tai sen ulkopuolellakin tapahtua aivan mitä vain. Ja kun nuo kilahdukset toistuvat ilta toisensa jälkeen, ei SM-liigalla pitäisi enää olla mitään epäselvyyttä ratkaisun suhteen.

Nickersonia ei ole syytä päästää jäälle enää yhteenkään ottelutapahtumaan. SM-liigan vastuulla on niin pelaajien kuin katsojien turvallisuuden varmistaminen, ja siihen ei kyetä niin kauan kuin porilaisten "Kuningas" saa vilistää vapaana kaukalossa. Ässien johtoportaalta tilanteeseen puuttumista on turha odottaa, kun herrat kulkevat "Kuninkaan" fanipaidat päällään.

Paluuta peleihin voidaan harkita sen jälkeen, kun itsehillinnän ja raivonhallinnan kurssit on käyty koulutetun ammattilaisen valvonnassa.

Kirjoittaja on Jatkoaika.comin historian ensimmäinen päätoimittaja, jonka mukaan on nimetty "Vuoden kohukirjoittaja" -palkinto Jatkoajan keskustelupalstalla. Kyseisen palkintoperinteen perustaja tunnustaa kannattavansa Ässiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle