Pikavoitto vai tyhjä arpa? Maple Leafs otti ison riskin hankkiessaan Marleaun

Maltillinen jälleenrakennus unohtui, kun Maple Leafs lankesi Patrick Marleaun pauloihin.

Moni NHL-seuraaja hieraisi silmiään, kun uutinen Patrick Marleaun ensi kauden osoitteesta kantautui periferiaan. Eivätkö Marleau ja Sharks olekaan erottamattomat?!

San Jose Sharksin ensimmäisen kierroksen varaus kesältä 1997 ehti edustaa kalifornialaisorganisaatiota peräti 19 kauden ajan ja kantaa haipaidassaan sekä kapteenin että varakapteenin tunnuksia.

Ei siis ole ihme, että Marleaun miellettiin jo kuuluvan kiinteänä osana Sharks-perheeseen. Peliuran jälkeinen työpaikka tutun organisaation palveluksessa oli monille itsestään selvä jatkumo.

Ennen eläkevirkaa kokenut hyökkääjä päätti kuitenkin tehdä vähintään pienen syrjähypyn Kanadan puolelle.

Marleau allekirjoitti Toronto Maple Leafsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen. Hän tienaa uuden sopimuksensa myötä 6,25 miljoonaa dollaria kaudessa, mutta palkan lisäksi huomionarvoista sopimuksessa on myös siihen sisällytetty pelaajasiirrot estävä pykälä. Ilman kanadalaisen suostumusta miestä ei siis Torontosta minne tahansa kaupitella.

Marleau on yhä, 37-vuotiaana, luotettava NHL-pelaaja. Häneltä ei ole jäänyt runkosarjaottelua väliin sitten kauden 2008-09 ja vaikka pistetuotanto onkin hiipunut, on Marleau ollut näihin päiviin saakka tasainen 40-50 pisteen mies.

Marleaun sopimus rampauttaa pahasti organisaatiota lähivuosien elintärkeissä sopimusneuvotteluissa

Mutta ikää tulee ja liike hidastuu. Onko Marleau siis vielä kahden, kolmen vuoden päästäkin miljoonapalkkansa arvoinen vai ylipalkattu riippakivi?

Tässä vaiheessa kesää Marleaun sopimus vaikuttaa isolta riskiltä torontolaisorganisaatiolle. Maple Leafs on tekemässä uutta nousua kohti NHL:n terävintä huippua.

Se on onnistunut haalimaan riveihinsä osan maailman kiistattomasta nuoresta eliitistä. Sillä on penkkinsä takana kenties maailman paras jääkiekkovalmentaja. Ja sen puitteet ja resurssit ovat maailmanluokkaa.

Marleaun – ja vuotta nuoremman Ron Hainseyn – tuoreet sopimukset rampauttavat kuitenkin pahasti organisaatiota lähivuosien elintärkeissä sopimusneuvotteluissa.

Seuraavan kahden vuoden aikana Maple Leafsilla on edessään nuorten huippujensa Auston Matthewsin, Mitch Marnerin ja William Nylanderin jatkosopimusneuvottelut. Lisäksi kokeneemmasta kaartista ensi kesään päättyvät Tyler Bozakin, James van Riemsdykin ja Leo Komarovin sopimukset.

Kun otetaan huomioon, että jo tällä hetkellä Maple Leafs saa puristettua itsensä palkkakaton alle vain kikkailemalla palkkakattosääntöjen kanssa, saa GM Lou Lamoriello tehdä ihmeitä, jotta Maple Leafsin nousu kohti liigan kuuminta kärkeä jatkuu.

Näyttääkin siltä, että Torontossa on päätetty sysätä ajatus maltillisesta mestarijoukkueen rakentamisesta syrjään ja hakea pikavoittoa riskejä kaihtamatta. Stanley Cup -mestaruus parin, kolmen vuoden aikana, ja Lamoriello näyttää jälleen nerolta.

Mikäli taas riskipeli kostautuu eikä mestaruusparaati saavukaan Torontoon, voidaan sekä Lamoriello että Marleau saatella takaoven kautta ulos ja aloittaa koko homma alusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Nyt on naurut naurettu − Maple Leafs on tullut takaisin

NHL | 4.10.2017 9:00
Kyntämisen ja epätoivon aikakausi alkaa olla Torontossa takana. Nyt joukkue lähtee kauteen silmissään Stanley Cup. Ja mikä hauskinta, se on realistisempaa kuin moneen vuoteen. lue lisää

NHL 65:00 − aivotärähdysprotokolla ei ole vielä riittävällä tasolla

NHL | 29.10.2017 17:44
NHL:ään lanseerattu aivotärähdysprotokolla näytti kaksi eri puoltaan Jonathan Quickin ja Marc-Andre Fleuryn tilanteissa. Mitch Marnerin kohtelu Toronto Maple Leafsissa on nostanut pienen kohun Torontossa. Suomalaisista Mikael Granlundin paluu kaukaloihin nivusvammaan jälkeen sai huomiota toimittajilta. Näistä aiheista ja monista muista puhetta tämän kertaisessa podcastissa. lue lisää

Kapanen ja Husso kutsuttiin NHL-miehistöihin

NHL | 28.10.2017 19:04
Kaksi suomalaista on nostettu NHL-miehistöön lauantaina. Kasperi Kapasen odotetaan pelaavan Maple Leafsin riveissä, Ville Husso toiminee varamaalivahtina. lue lisää

Pickard Maple Leafsiin, Lindberg Golden Knightsiin

NHL | 7.10.2017 0:05
Maalivahti Calvin Pickard läpäisi aiemmin perjantaina siirtolistan ja oli aikeissa aloittaa kautensa Vegas Golden Knightsin farmijoukkueessa Chicago Wolvesissa. Nyt maalivahdin tie käy kuitenkin vaihtokaupassa Toronto Maple Leafsiin. lue lisää

Maalitykit Laine ja Matthews ottavat mittaa toisistaan NHL:n avauskierroksella

NHL | 4.10.2017 15:02
Winnipeg Jets ja Toronto Maple Leafs avaavat pitkään ja hartaasti odotetun NHL-kauden 2017-18 tasaisista lähtökohdista. Maple Leafsin hyökkäysmateriaali on luokkaa laadukkaampi kuin isännillä, mutta äänekäs winnipegiläisyleisö tasoittaa voimasuhteita. lue lisää

Kommentit

Patrick Marleau

Toronto #12 L kh
s. 1979 Aneroid, SK, CAN
188CM / 95KG
SOPIMUS: 2020
VARAUS: 1997, San Jose Sharks 1. kierros #2