Mielipide

Peruspuolustajan oppi jälkipolville

LIIGA / Kolumni
Porin Ässät juhlistaa lauantain Ilves-ottelussa Tapio Sammalkankaan pitkää peliuraa. Ilveksen kasvatti näki lähes kaiken mahdollisen porilaisessa jääkiekossa.

Nimi ei näkynyt puolustajien pistepörssin kärjessä, eikä kovin usein kenttäkuulutuskaan kertonut onnistuneesta hyökkäyksen päättämisestä. Tapio Sammalkankaan parhaat ominaisuudet olivat pelikentän omassa päädyssä. Sanakirjaan voisi peruspuolustajan kohdalle laittaa esimerkiksi Sammalkankaan kuvan.

Tampereen seudulla kiekko-oppinsa ammentanut Sammalkangas ja Espoosta kotoisin oleva Ville Uusitalo onnistuivat melko harvinaisessa tempussa. Intohimoisessa porilaisessa kiekkokulttuurissa on läpi vuosien arvostettu hyviä pelaajia heidän taustastaan huolimatta.

Harvat duunaripelaajat ovat nousseet yhtä merkittävään asemaan ilman, että passiin on merkitty syntymäpaikaksi Pori tai joku sen naapuripitäjistä. Sammalkangas ja Uusitalo olivat poikkeuksellinen pakkipari, ainakin he olivat lähellä pakki-pakki-syöttöjen epävirallista maailmanennätystä.

Suosion ytimessä ovat asenne ja luonne.

Toisin kuin Uusitalo, Sammalkangas ei ikinä edes muuttanut Poriin, vaan elämä ja lähipiiri olivat koko ajan Nokialla. Välimatka ei ole mahdoton, mutta kymmenen vuoden viikottaiseen ajeluun vaaditaan jo sisua.

Suosion ytimessä ovat asenne ja luonne.

Sammalkankaan merkitystä kuvastavat parhaiten kevään 2013 pudotuspelit. Kokenut puolustaja keskittyi nimenomaan puolustamiseen ja oli valmis tekemään kaikkensa joukkueen eteen. Tarvittaessa vetojen eteen hypättiin vaikka pää edellä.

Tämä ei ole vain kuvakieltä, vaan niin kävi oikeasti, kun tilanne sitä vaati. Kaikkensa Sammalkangas teki myös kevään 2009 liigakarsinnoissa, jotta työnantajan taival jatkuisi liigatasolla.

Ässät tarjosi viime kaudella Uusitalolle oman erityisen juhlapelinsä. Ja kun Sammalkankaan ura tuli ennen syksyä päätökseensä, on Ilves-peli mitä mainioin paikka antaa tunnustusta raskaan työn raatajalle.

Moniko edes muistaa, että Sammalkangas on Ilveksen kasvatti? Sammalkangas pelasi liigajäillä yhteensä 16:lla eri kaudella, ja niistä 11 soljui ohitse Ässien joukkueessa. Kasvattiseuran ja Ässien lisäksi listalla on enää Tappara, jonka riveissä ura lopulta päättyi.

Nykyään puolustajilta vaaditaan enemmän hyökkäyspään osaamista kuin mikä oli muotia Sammalkankaan aloitellessa uraansa. Jaottelu hyökkääviin ja puolustaviin puolustajiin on vähentynyt.

Sitoutumisesta, asenteesta ja työnteon määrästä nuorison kannattaa silti ottaa oppia, vaikka aika ja pelityyli kuinka muuttuisivat. Ettei Sammalkankaan ikäluokka vie kaikkea arvokasta mukanaan siirtyessään uran jälkeisiin tehtäviin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös