Mielipide

Pekka Laksolan tie vei Ranskasta Forssaan

MESTIS / Kolumni
Jatkoaika kävi jututtamassa Forssan Palloseuran uutta luotsia Pekka Laksolaa parin viikon päästä alkavaa Mestistä silmälläpitäen. Ranskan Reimsistä Forssaan löytänyt Laksola oli puheliaalla tuulella. Seuraavassa entisen Tapparan puolustajan näkemyksiä Ranskan kiekosta, FPS:sta ja vähän muustakin.

Laksola aloitti valmentamisen pari vuotta sitten pelattuaan ensin vuoden Reimsissä. Pelaajauran lopettaminen ei sujunut aivan mutkattomasti, mutta sittemmin pelaamattomuuteen alkoi tottua.

- Olihan se alussa vähän vaikeata, ja varsinkin ensimmäinen kausi oli vaikea. Mutta äkkiähän siihen tottuu. Aikansa kutakin.

Laksola siirtyi valmentamaan luonnollisen siirtymän kautta, kun tamperelainen koki, että hänellä oli pelaajauran jälkeen vielä annettavaa jääkiekolle.

Ranskan liiga Mestiksen tasoa

Laksola siirtyi kolme vuotta sitten pelaamaan Reimsiin, mutta lopetti pelaajauransa yhden kauden siellä pelattuaan. Kaksi viimeistä vuotta hän on valmentanut Reimsiä, mutta joukkueen mentyä konkurssiin tuli uuden työpaikan hakeminen ajankohtaiseksi.

- Seuralla oli joku vanha velka, jota he eivät olleet lyhennelleet, eikä näitä velkoja ilmeisesti koskaan haluttukaan maksaa pois, Laksola kommentoi Reimsin taloudellisia ongelmia.

Ranskalaiset joukkueet kokoavat porukkansa ulkomaalaisten varaan, joiden varassa he joko elävät tai kuolevat. Reimsissä tilanne oli toinen, sillä joukkue oli lähes kokonaan kotimainen. Ainoat ulkomaalaiset joukkueessa olivat suomalaisillekin tutut Markus Hätinen sekä Miikka Rousu, joiden lisäksi kolmantena vierastyöläisenä oli kanukkipuolustaja Daniel Laflamme.

- Meillä sattui olemaan potentiaalisia pelaajia ja parhaillaan oli jopa yli kymmenen kaveria Ranskan maajoukkueessa. Runko koostui näistä maajoukkuemiehistä, joista moni varmasti mahtuisi pelaamaan myös Mestiksessä; ehkä liigatasoakin muutama pelaaja.

Pelityyleissä Laksola näkee myös pieniä eroja, mutta ne eivät ole kovinkaan räikeitä.

- Jollakin tapaa pelityylit erosivat, kun taitotaso ei kovinkaan erikoinen ollut. Kovaa peliä ei juuri pelata, joten kontaktia tulee aika paljon vähemmän mitä Suomessa.

Verrattaessa Mestikseen Laksola toteaa liigan tason laskeneen hieman muutaman vuoden aikana, mutta nykyisellään Ranskan liiga on kuitenkin suurin piirtein Mestiksen tasoa.

- Sanotaan, että pari vuotta sitten se oli suht' hyvätasoinen sarja. Mekin voitimme mm. Sveitsin mestarin Ambri-Piottan ja harjoituspelissä JYPin. Sinä vuonna Ranskan liigan kärki oli varmasti suurin piirtein liigan häntäpään tasolla. Meidän viime kauden joukkueella olisi ehkä voitu olla Mestiksessä jopa mitaleilla.

Mietteitä FPS:sta ja tulevasta kaudesta

Forssaan Laksola löysi Reimsin mentyä konkurssiin. FPS oli luonnollinen vaihtoehto, kun Euroopassa ei liiemmin vapaita paikkoja ollut ja alettiin kartoittaa Suomen tilannetta.

- Se oli muutamien sattumien summa. Tarkoituksena oli jatkaa Reimsissä vuosi ja sen jälkeen katsella hieman haastellisimpia hommia, mutta sitten konkurssin myötä uuden työpaikan haku tuli ajankohtaiseksi. Euroopassa ei ollut hirveästi vapaita paikkoja, ja sitten Suomesta alettiin katselemaan. Forssa on tässä lähellä Tamperetta ja Mestis-tason valmennus varmasti kehittää minuakin valmentajana, kun olen vasta kolmatta vuotta valmentamassa.

Ennen Forssaan tulemistaan Laksolalla oli mielikuva FPS:sta nuoria pelaajia kehittävänä seurana, eikä tästä linjasta tulla poikkeamaan tulevalla Mestis-kaudellakaan.

- Täällä on aina ollut aika forssalainen joukkue lukuunottamatta muutamaa poikkeuskautta. Täällä on aina pyritty antamaan nuorille mahdollisuuksia ja tällä linjalla jatketaan tänäkin vuonna. Tulossa on aika nuori joukkue, joka kehittyy kauden aikana ja parantaa koko ajan.

Forssalaiseen perinteeseen kuuluu myös paljon maaleja molempiin päihin, josta FPS on tullut tunnetuksi mittavalla divisioona/Mestis-aikakaudellaan. Laksola kuitenkin uskoo, että ainakaan oma pää ei enää vuoda yhtä mittaa, kunhan joukkue saadaan ensin kunnolla kokoon ja sittemmin kuviot selkeiksi.

- Onhan se harjoituspeleissäkin tullut esille, että puolustuspelaamisessa on vielä paljon parannettavaa. Mutta uskon, että kun oma pelitapamme löytyy niin samalla puolustuspääkin tiivistyy.

Muutama vahvistus vielä hakusessa

Forssan Palloseura on toistaiseksi pelannut kuusi harjoitusottelua, joista se on voittanut kaksi, pelannut yhden tasan ja hävinnyt kolme. Toistaiseksi Laksola on ollut FPS:n ruorissa ainoastaan hieman päälle kaksi viikkoa, eikä suurtekoja ole vielä ehditty tekemään. Laksola visioikin joukkueen parantavan pitkin kautta, eikä FPS välttämättä ole heti parhaassa terässä.

- Tasaisesti yritetään parantaa joka osa-aluetta, niin henkilökohtaista taitoa kuin pelinlukutaitoa ja taktiset kuviot ja vastaavat tulevat sitten myöhemmässä vaiheessa esille. Tarkoitus on, että jokainen pääsee omalle tasolleen.

Laksolalla ei ainakaan työsarka lopu kesken, kun kauden alku on jo ovella ja enää kaksi harjoitusottelua on pelaamatta.

- Kyllähän tässä paljon hommia riittää. Kuten sanoin niin vielä ei taktisia juttuja olla juuri alettu hiomaan, eikä hiotakaan ennen kauden alkua. Syksyn mittaan varmasti peli paranee pikku hiljaa koko ajan, mutta meillä on nyt ollut se ongelma ettei joukkue ole vielä kasassa. Pieniä pelillisiä juttuja tässä on nyt haettu, mutta pääasiassa ollaan tehty henkilökohtaisia hommia.

Joukkueen rakentamisessa ollaan menty eteenpäin hiljaksiin, mutta tulosta on tullut. Tämän hetkinen FPS on siinä vaiheessa, että enää ei puhuta kentällisestä pelaajia, vaan lähinnä etsitään yhtä tai kahta miestä, jotka tulevat vahvistamaan joukkuetta ennen kauden alkua.

- Näiden pelaajien kanssa ketä tässä nyt on käynyt [tällä hetkellä testissä Jaakko Kallio sekä Janne Kinnunen] niin pitää selvittää mikä on tilanne, että jatkaako he täällä ja ketä ei. Sitten selvitetään ketä tarvitaan. Varmaankin viikon päästä ollaan viisaampia, mutta todennäköisesti ei silloinkaan vielä ihan kasassa olla. Kuitenkin niin pitkällä, ettei puhuta enää kuin pelaajasta tai kahdesta. Ei sikäli, ei tässäkään mitään viittä tai kuutta pelaajaa haeta.

Kun vahvistuksista puhutaan, niin ei kauden kynnyksellä voi olla kysymättä mahdollisista liiga-avuista...

- Jos nyt jonkun hyvän nuoren kaverin saa täältä hakemaan pelituntumaa niin sehän on hyvä asia niin joukkueelle kuin pelaajalle itselleen. Hyvä pakki on vähän hakusessa, mutta tietysti on vaikeata löytää. Juuri jos saa jonkin nuoren pelaajan ketä ei liigassa saa peliaikaa, niin hyvä sarjahan Mestis on tämän pelaajan kehityksen kannalta.

Pelifilosofiaa ja vastuunkantajia

Tulevaksi kaudeksi Laksolan pelifilosofian pääajatuksena on nopeus, mutta se ei tarkoita sitä, että mennään tuhatta ja sataa luistimilla päädystä päätyyn. Samalla on kuitenkin muistettava pitää ajatus mukana, samalla aaltopituudella kiekon kanssa.

- Minun mielestä meidän tulee pyrkiä nopeuttamaan peliä paljon. Minun pelifilosofiassani se ei tarkoita sitä, että pelaajille pitäisi saada paljon vauhtia lisää, vaan pitää ymmärtää, että kiekko tekee isomman työn, kun kiekko on itsellä hallussa. Tietysti silloin taas tarvitaan liikettä, kun ollaan kiekottomina. Pyritään nopeuttamaan peliä kaikilla osa-alueilla, mutta ainakin minulla on sellainen käsitys, että Mestiksessä tempo ei ole hirveästi liigaa huonompi, mutta ajatus välillä jää matkalle. Pitää saada tietty rytmi peliin, että milloin pitää juosta sata lasissa ja milloin laitetaan kiekko tekemään hommia. Pitää katsoa ettei peli ole pelkkää kaahaamista.

Vastuunkantajia pyritään hakemaan laajalta rintamalta, niin konkareiden kuin joukkueen nuorten pelaajien keskuudesta. Laksola onkin jo löytänyt potentiaalisia nuoria kavereita joukkueesta, josta kertoo mm. "nuorison edustajan" Heikki Saarisen C rintapielessä.

- Tietysti kokeneista pelaajista haetaan vastuunkantajia, mutta myös nuorista pelaajista, jotka toivottavasti kehittyvät kauden aikana pelaajana, niin peliominaisuuksiltaan kuin henkisiltä ominaisuuksiltaan, että jonain päivänä on mahdollista pelata liigassa. Minun mielestäni tässä nyt on muutama aika potentiaalinen kaveri, jotka varmaankin nousevat johtajiksi, ellei pukukopissa niin ainakin kentällä.

Haastattelun lopuksi kysyttäessä mielipidettä liigan sulkemiseen, Laksola näkee asiassa niin hyviä kuin huonojakin puolia, mutta ei pidä ideaa välttämättä tuhoon tuomittuna.

- Sehän on periaattessa taloudellinen kysymys, kun halutaan periaattessa säästää, mutta eihän siinä pysty oikein säästöjä tekemään. Jos yritetään huonolla joukkueella pelata liigassa, niin se näkyy sitten heti seuraavana yleisötuloissa. Se on hieman kaksipiippuinen juttu, että miten sitä säästää. Periaatteessahan tässä on idea se, että saadaan uusia nuoria pelaajia ajettua sisään. Ainahan joka asialla positiivinen ja negatiivinen puolensa. Ehkä tämä on ihan hyvä kokeilu ainakin muutaman vuoden ja katsotaan sitten mitä tapahtuu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös