Patrik Laine, pidä pää kylmänä!

Winnipeg Jetsin Patrik Laine on kohdannut urallaan jo monenlaista. Heikommin alkanut toinen kausi NHL:ssä sekä viimeaikaiset kuumentumiset ovat luoneet räjähdysvaaran. Toinenkin kausi voi vielä kääntyä osaksi jatkunutta menestystarinaa, mutta vaarana on myös nuoruuden ongelmien kohtaaminen ja notkahdus.

Viime kesän aikana Winnipeg Jetsin Patrik Laine hankki runsaasti lisää lihasmassaa. Kovan harjoittelun seurauksena tulokset eivät ole heti alkukaudesta olleet häikäiseviä. Haastatteluissa Laine kertoo osaneensa odottaa "hidasta käynnistymistä", kuten ammattimiehen kuuluukin.

Eikä kuusi pistettä 11 otteluun mikään katastrofi ole. Sellainen voi kuitenkin syntyä, mikäli apina kasvaa selässä liian suureksi.

Nuori suomalainen on kokenut uskomattoman nopean kasvutarinan ongelmanuoresta NHL-tähdeksi. Käänteen tekevänä oli nousujohteisen uran ainoa kasvun kausi 2014-15.

Kyseinen kausi alkoi Laineen osalta Ivan Hlinka Memorial Cupilla elokuussa. Laine oli tuolloin vasta 16-vuotias ja oli jo pelannut edellisen kauden A-nuorten SM-liigaa mukavilla tehoilla. Ei ihme, että puhuttiin Aleksander Barkovia kovemmasta lupauksesta.

Kuten tiedetään, superlahjakkuus laitettiin kesken turnauksen kotiin käytöksensä vuoksi. Turhautuminen purkautui käsimerkkien näyttämisenä ja uhkailuna valmentajaa kohtaan.

Räjähdysvaara ja uran notkahtaminen ovat todellisia uhkia.

Lehtiotsikoihin päätynyt skandaali ei ollut ainoa laatuaan, vaan ongelmien on myönnetty jatkuneen läpi nuoruuden. Laineen oli vaikea käsitellä epäonnistumisia tai pettymyksiä. Pettymyksiä eivät olleet vain tappiot tai kiekonmenetykset. Laineen halu ratkaista ja olla aina paras kanavoitui väärällä tavalla.

Hänen vanhempansa ja Tapparan organisaatio eivät jättäneet nuorukaista kuitenkaan yksin. Oman asenteenmuutoksensa ja tukiverkostonsa avulla huippulupauksesta kasvoi henkisesti vahvempi. Laineesta tuli joukkuepelaaja joka halusi oppia kokeneemmilta − myös nöyryyttä.

Kaksi seuraavaa kautta olivatkin kuin lottovoittoja. Laine kykeni nostamaan tasoaan sitä mukaa, kun vastustajat sekä joukkuekaverit vaihtuivat paremmiksi. Suomessa alettiin jo puhua supertähdestä, eikä tulevasta sellaisesta kuin Barkovin uran alussa. Ja etenkin, kun kehitystä ja tilastoja katsoo, niin ei suotta.

mutta Pitämällä pään kylmänä nyt, toivo superkaudesta SÄILYY.

Nyt kun toisella NHL-kaudella ketsuppipullo ei ole vielä samalla tavalla auennut, joutuu Laineen henkinen kantti kovemmalle koetukselle kuin pariin vuoteen. Räjähdysvaara ja uran notkahtaminen ovat todellisia uhkia.

Merkkejä turhautumisesta on ollut jo nähtävissä. Laukauksia kolmeen edelliseen otteluun on tullut yhteensä vain kaksi. Turhaa riidan haastamista Pittsburgh Penguinsin supertähtien kanssa ja kosto raukkamaisella viikatteella Minnesota Wildin Marcus Folignon myöhästyneestä taklauksesta.

Toivottavasti nuorukaisen tukiverkosto on edelleen hänen apunaan. Pitämällä pään kylmänä nyt, toivo superkaudesta pysyy edelleen voimassa. Edellytykset parempaan kuin viime vuonna on olemassa myös entistä vahvemman joukkueen vuoksi. On vain ajan kysymys, milloin taas alkaa verkko heilua.

Nyt kysytään kärsivällisyyttä, uskoa parempaan huomiseen sekä rakkautta lajiin. Kun nämä kestävät, niin ongelmat ovat pian vain pari videota YouTubessa lukuisten maalikoosteiden seassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Pudotuspeliennakko: Ilman Suteria operoiva Wild jälleen uuden pettymyksen äärellä Laineen Jetsin käsittelyssä

NHL | 11.4.2018 11:30
Pudotuspelien avauskierroksella toisensa kohtaavat Winnipeg Jets ja Minnesota Wild pyrkivät kääntämään viime vuosien pettymykset tällä kertaa iloksi ja jatkopaikaksi. Jets on jo runkosarjan perusteella sarjassa ennakkosuosikin asemassa. lue lisää

Kertaus: näin Patrik Laineen kausi on sujunut - uusi vieruskaveri lietsoi hänet uudelle tasolle

NHL | 12.3.2018 17:00
Patrik Laineen toinen NHL-kausi alkoi isoihin odotuksiin nähden nihkeästi, mutta on sittemmin kääntynyt riemumarssiksi kohti liigan maalikuninkuutta. lue lisää

Laine ja Barkov NHL-viikon tähdistöön

NHL | 5.3.2018 20:39
NHL:n viikon tähdistöön nousi kaksi suomalaispelaajaa. Patrik Laine oli viikon toiseksi paras pelaaja, ja Aleksander Barkov oli kolmannella sijalla. Suomalaisiakin paremmaksi nousi Colorado Avalanchen Nathan MacKinnon. lue lisää

Patrik Laineen käytetty pelipaita kiinnosti huutajia − vain yksi peli, yli 7400 dollaria

NHL | 27.11.2017 17:56
Patrik Laineen käytetyt pelipaidat kiinnostavat keräilijöitä. Marraskuussa järjestetyssä huutokaupassa Laineen paidasta huudettiin kova summa. lue lisää

Kirja Patrik Laineesta iskee nuorisoon – NHL:ää seuraaville ei juurikaan uutta tietoa

LIIGA | MESTIS | NHL | 6.11.2017 17:07
Patrik Laineen matka NHL:n huipulle on tallennettu kovien kansien väliin jo tässä vaiheessa nuoren pelaajan uraa. Teos sopii nuoriin käsiin, mutta paatuneimmat lajiniilot saattavat pettyä. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Patrik Laine

Winnipeg #29 R lh
s. 1998 Tampere, FIN
194CM / 91KG
SOPIMUS: 2019
VARAUS: 2016 Winnipeg Jets 1. kierros #2