Mielipide

Parjattu ja kehuttu Jokisen Jussi

NHL / Kolumni
Jussi Jokisella on edessään seuran vaihto ja mahdollisesti tilipussin kasvattaminen. Jokista on koko uransa ajan pidetty yliarvostettuna, aliarvostettuna tai ketjukavereidensa siipeilijänä.

Jussi Jokisesta tulee 1. heinäkuuta rajoittamaton vapaa agentti. Jokisen toiveissa olisi ollut sopimus Penguinsin kanssa, mutta joukkueen tuore toimitusjohtaja Jim Rutherford ilmoitti Jokiselle, ettei sopimusta synny. Näin Jevgeni Malkin on menettänyt ennen kauden alkua kaksi ketjukaveriaan.

Rutherfordilla ja Jokisella on yhteinen historia Carolina Hurricanesin ajoilta ja nimenomaan Rutherford oli se mies, joka aikoinaan laittoi Jokisen siirtolistalle. Ei ole ihme ettei sopimusta syntynyt.

Jokisella on kuitenkin mehukas tilanne siirtomarkkinoilla ja nykyinen kolmen miljoonan dollarin tilipussi saakin reilun korotuksen.

Vääräleuat laittavat Jokisen menestyksen Malkinin ansioksi ja että kuka tahansa tekisi tulosta Malkinin vierellä. Mikäli näin on, ilmoittaudun itse ensi kaudeksi Penguinsin kokoonpanoon hyvin huokealla hinnalla ja tuon omat mailat. Totuus on kuitenkin se, että Jokinen teki itse 21 maalia ja antoi kaikkiaan 36 syöttöä kaverin lapaan.

Jostain syystä viime kautta pidetään Jokisen uralla poikkeuksellisena. Se on väärä olettamus, sillä Jokisen tähän mennessä paras kausi oli 2009-10, jolloin tilille tuli 30 maalia ja 65 pistettä. Moni muistaa kauden Jokisgatesta, jolloin Jukka Jalonen ei valinnut Jokista olympiajoukkueeseen.

Jokinen kuitenkin osallistui maajoukkuepeleihin keväällä MM-kisoissa ja sai otteistaan lapiollisen santaa naamaansa kotimaiselta kiekkoyleisöltä, koska ei onnistunut viimeistelyssä yhtä tehokkaasti kuin NHL-kaudella.

Jokisen hyvät otteet NHL:ssä jatkuivat työsulkuun asti, jonka jälkeen vastuu ja sitä myötä tehot vähenivät. Tilanne oli vastaavanlainen kuin Tampa Bay Lightningissa kaudella 2008-2009. Siirryttyään edelliskaudella Lightningiin Jokinen teki 20:ssä pelissä 14 pistettä ja pelasi kärkiketjuissa. Seuraavalla kaudella uusi valmentaja vähensi jokisen minuutteja ja tuloksena oli toistaiseksi heikoin kausi uralla.

Jokinen tunnetaan kuitenkin NHL:ssä älykkäänä pelaajana. Hän oli viime kauden päävalmentaja Dan Bylsman suosiossa. Jokinen oli Bylsman silmissä ratkaisija ja näytti sen pudotuspeleissä seitsemällä maalillaan, joista kolme oli voittomaaleja.

Jokinen teki muuten ensimmäisellä Hurricanes-kaudellaan pudotuspeleissä niin ikään seitsemän maalia, joista kolme oli voittomaaleja, joten Jokisen tämä kevät ei ole mikään uusi juttu. Kalajokelainen on isojen pelien mies.

Viime kausi oli pisteiden valossa Jokisen toiseksi paras. Tärkeintä Jokisen kohdalla tulevilla markkinoilla on se totuus, että Jokisen taitoja arvioi rapakon takainen kiekkomaailma, eikä kotimainen kiekkoyleisö, joka katsoo pelaajan taitoja maajoukkuepelien perusteella.

Bylsman julkisuuteen antamilla mielipiteillä on merkitystä. Tämän vuoden pudotuspelien Rangers-sarjan neljännen pelin jälkeen Bylsma sanoi lehdistölle, että jos hän veikkaisi voittomaalin tekijää joukkueessaan, se olisi aina Jokinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle