Osa Mestiksen merkityksestä tiivistyy Lasse Pirjetään

Suomalaiselle jääkiekolle on tärkeää, että myös Liigan ulkopuolella on entisiä huippupelaajia siirtämässä kulttuuria ja syvätietoa eteenpäin.

Kolmella kaudella yhteensä 146 NHL-ottelua, 35 maaottelua, kolmet miesten maailmanmestaruuskisat ja aikuisten Suomen mestaruus. Monivuotinen tähtikeskushyökkääjän status kotimaan pääsarjassa.

Ne ovat meriittejä, jotka voisivat aukaista entiselle huippujääkiekkoilijalle jo valmennusuran alkuvuosille Mestistä ja Kokkolaa glamoröösempiäkin paikkoja. Voisi olla liigaseurassa. Miksei ulkomailla.

Mutta Lasse Pirjetä on Hermeksessä. Se kuvastaa osaa siitä, miksi Mestis on suomalaiselle jääkiekolle tärkeä.

Sillä yhtälailla kuin Mestis on pelaajien merkittävä kehitysalusta, se on sitä myös valmentajille. Se tarjoaa myös Liigan ulkopuolelle ympäristön, jossa peliä ja pelaajia kehitetään tavoitteellisesti sekä ammattimaisesti vähintäänkin kohtuullisten paineiden keskellä. Tuo kaikki on oppia, jota ammattivalmentaja tarvitsee.

Pirjetän kohdalla hänen lähtönsä valmentajauralle ei ole ollut kovin kunnianhimoinen. Kausi 2012–2013 Peliittojen apuvalmentajana, kolme viime kautta Jokerien B-juniorien apuvalmentajana ja nyt taas Mestiksessä apulaisena. Hän työskentelee samalla Keski-Pohjanmaan urheiluakatemian lajivalmentajana, mutta eteneminen on kiistatta ollut verkkaista. Pirjetä on sanonut julkisesti halunneensa kehittyä kiireettä, panostaneensa omaan koulutukseensa ja pitävänsä nuorten kanssa työskentelemisestä.

Voi hyvin olla, ettei Pirjetästä koskaan tule esimerkiksi liigatason päävalmentajaa. Voi olla, että hän haluaa pitäytyä juniorivalmennuksessa. Tai ehkä hän tahtoo vain elättää itsensä tutussa ympäristössä pienessä roolissa poissa isoista paineista.

Mutta sekin on jääkiekkokulttuurille tärkeää. On tervettä, että tunnetut entiset pelaajat voivat halutessaan pysyä lajin parissa ilman suuria odotusarvoja menneen urheilijaminän muka velvoittamista korskeista estradeista.

Pirjetän ja vaikkapa hänen Kiekko-Vantaassa työskentelevän kollegansa, pelaajana NHL:ssä piipahtaneen Tony Virran kaltaiset hahmot levittävät kulttuuria, syvätietoa ja kansainvälisiä oppeja lajin kotimaisiin syviin vesiin.

Riippumatta Pirjetän valmennusuran myöhemmin selviävästä suunnasta eiköhän esimerkiksi Hermeksen lupaavasta 16-vuotiaasta hyökkääjästä Wiljami Myllylästä ole ihan mukavaa kuulla Pirjetältä muisteloita NHL-arjesta ja vaikkapa maajoukkuepaidan arvostamisesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Väärä pelaaja suihkuun Kokkolassa

MESTIS | 16.2.2018 20:21
Perjantain Mestis-ottelussa Kokkolassa nähtiin erikoinen tilanne, kun tuomarit antoivat ison rangaistuksen väärälle pelaajalle. lue lisää

Törkyhuutelu toi Summaselle kunnianloukkaussyytteen

MESTIS | 16.2.2018 11:26
Mestiksen Espoo Unitedia valmentaessaan Raimo Summanen haukkui silloista Hermeksen päävalmentajaa Antti Karhulaa pedofiiliksi. Nyt asia on edennyt oikeuslaitoksen rattailla. lue lisää

Ketterä vahvistui Hermeksen kärkipuolustajalla - myös Janne Kumpulainen pelaa loppukauden Imatralla

MESTIS | 15.2.2018 22:39
Hermes-puolustaja Risto Mattila ja Jukurit-hyökkääjä Janne Kumpulainen siirtyvät loppukaudeksi sarjanousija Ketterän riveihin. lue lisää

Hermeksen Ahlgren: "Ei kukaan voi olla tyytyväinen omaan tekemiseen"

MESTIS | 19.12.2017 14:00
Hermes kuuluu Mestis-kauden ehdottomiin pettymyksiin. Vaikka muutokset viime kauteen nähden olivatkin joukkueessa suuria, joukkueen ajautuminen reilusti karsintaviivan alapuolelle ei ole sitä, mitä Kokkolassa odotettiin. lue lisää

Kolme toivetta: Hermes tarvitsee ennen kaikkea tasapainoa

MESTIS | 19.12.2017 14:00
Kokkolan Hermeksen syksy ei ole mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Näin joulun alla Jatkoajassa toivotaankin, että joulupukin lahjasäkistä löytyisi apuja kokkolalaisten tukalaan tilanteeseen. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Luetuimmat

Niki Blomberg

Hermes #5 L p
s. 1996 Kuusankoski
184CM / 86KG
SOPIMUS: 2018 (2019)