Osa Mestiksen merkityksestä tiivistyy Lasse Pirjetään

Suomalaiselle jääkiekolle on tärkeää, että myös Liigan ulkopuolella on entisiä huippupelaajia siirtämässä kulttuuria ja syvätietoa eteenpäin.

Kolmella kaudella yhteensä 146 NHL-ottelua, 35 maaottelua, kolmet miesten maailmanmestaruuskisat ja aikuisten Suomen mestaruus. Monivuotinen tähtikeskushyökkääjän status kotimaan pääsarjassa.

Ne ovat meriittejä, jotka voisivat aukaista entiselle huippujääkiekkoilijalle jo valmennusuran alkuvuosille Mestistä ja Kokkolaa glamoröösempiäkin paikkoja. Voisi olla liigaseurassa. Miksei ulkomailla.

Mutta Lasse Pirjetä on Hermeksessä. Se kuvastaa osaa siitä, miksi Mestis on suomalaiselle jääkiekolle tärkeä.

Sillä yhtälailla kuin Mestis on pelaajien merkittävä kehitysalusta, se on sitä myös valmentajille. Se tarjoaa myös Liigan ulkopuolelle ympäristön, jossa peliä ja pelaajia kehitetään tavoitteellisesti sekä ammattimaisesti vähintäänkin kohtuullisten paineiden keskellä. Tuo kaikki on oppia, jota ammattivalmentaja tarvitsee.

Pirjetän kohdalla hänen lähtönsä valmentajauralle ei ole ollut kovin kunnianhimoinen. Kausi 2012–2013 Peliittojen apuvalmentajana, kolme viime kautta Jokerien B-juniorien apuvalmentajana ja nyt taas Mestiksessä apulaisena. Hän työskentelee samalla Keski-Pohjanmaan urheiluakatemian lajivalmentajana, mutta eteneminen on kiistatta ollut verkkaista. Pirjetä on sanonut julkisesti halunneensa kehittyä kiireettä, panostaneensa omaan koulutukseensa ja pitävänsä nuorten kanssa työskentelemisestä.

Voi hyvin olla, ettei Pirjetästä koskaan tule esimerkiksi liigatason päävalmentajaa. Voi olla, että hän haluaa pitäytyä juniorivalmennuksessa. Tai ehkä hän tahtoo vain elättää itsensä tutussa ympäristössä pienessä roolissa poissa isoista paineista.

Mutta sekin on jääkiekkokulttuurille tärkeää. On tervettä, että tunnetut entiset pelaajat voivat halutessaan pysyä lajin parissa ilman suuria odotusarvoja menneen urheilijaminän muka velvoittamista korskeista estradeista.

Pirjetän ja vaikkapa hänen Kiekko-Vantaassa työskentelevän kollegansa, pelaajana NHL:ssä piipahtaneen Tony Virran kaltaiset hahmot levittävät kulttuuria, syvätietoa ja kansainvälisiä oppeja lajin kotimaisiin syviin vesiin.

Riippumatta Pirjetän valmennusuran myöhemmin selviävästä suunnasta eiköhän esimerkiksi Hermeksen lupaavasta 16-vuotiaasta hyökkääjästä Wiljami Myllylästä ole ihan mukavaa kuulla Pirjetältä muisteloita NHL-arjesta ja vaikkapa maajoukkuepaidan arvostamisesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Mestis-kierroksella mielenkiintoisia vahvistuksia - Hermes tarvitsee voiton kipeästi

MESTIS | 13.10.2017 14:07
Perjantai-illan Mestis-kierroksella pelataan neljällä paikkakunnalla. Sarjakärki KeuPa hamuaa takaisin voittojen tielle Iisalmessa IPK:n vieraana. Sarjataulukossa perättäin olevat TUTO ja RoKi mittaavat paremmuuttaan Turussa. Muita taistelupareja ovat Ketterä-LeKi ja Hermes-SaPKo. lue lisää

Tuomas Vartiainen siirtyy lainalle Hermekseen

LIIGA | MESTIS | 28.9.2017 14:34
Kärpät lainaa 21-vuotiaan Tuomas Vartiaisen kahden ottelun ajaksi Kokkolan Hermekseen. Kiekko-Laserin kasvatti on pelannut aiemmin Mestistä Hokissa. lue lisää

Rämö jättää Hermeksen - uutena osoitteena Pyry

MESTIS | 25.9.2017 13:53
Hermekseen tulevaksi sopimuksen tehneen Juuso Rämön pelaajasopimus on purettu yhteisymmärryksessä. Hyökkääjä löysi myös nopeasti uuden työnantajan, sillä hän siirtyy Suomi-sarjaan Nokian Pyryn riveihin. lue lisää

Joonas Sammalmaa palaa Hermekseen - "Nähtiin tässä iso mahdollisuus"

MESTIS | 16.9.2017 0:18
Viime kauden Ruotsissa kiekkoillut Joonas Sammalmaa palaa Mestis-kaukaloihin. Hyökkääjä vahvistaa tulevalla kaudella kasvattajaseuraansa Hermestä. lue lisää

Entinen NHL-pelaaja ryhtyy Kokkolan Hermeksen apuvalmentajaksi

MESTIS | 18.8.2017 16:40
Kokkolan Hermes saa valmennukseensa NHL-kokemusta, kun Lasse Pirjetä liittyy remmiin. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Henri Limma

Hermes #24 R h
s. 1996 Ylivieska
181CM / 84KG
SOPIMUS: 2018