Oppipojasta kisälliksi - SaPKo ylläpitää mestaruuskauden periaatteita

SaPKo lähtee uuteen kauteen hallitsevana mestarina ensimmäistä kertaa Mestis-taipaleensa aikana. Seura on uudessa tilanteessa ulkoisten odotusten koventuessa, mutta pässipaidat jatkavat mestaruuskaudelta tutuilla askelmerkeillä.

Muiden Mestis-joukkueiden silmissä SaPKo on nyt the team to beat. Usealle voitto viime kauden suvereenista mestarista olisikin lähes tulkoon kuin siemailisi hetken aikaa Graalin maljasta. Se asettaa savonlinnalaisjoukkueelle odotukset, joita se ei ole koskaan aiemmin kohdannut.

SaPKo lähtee kauteen kuitenkin samanlaisella punaisen langan nuoralla kuin mestaruuskaudellaan. Joukkueeseen on hankittu nuoria, eteenpäin pyrkiviä pelaajia, jotka aiempaa isommissa rooleissa pyrkivät ottamaan kehitysaskelia.

Päävalmentaja Pasi Räsäsen jatkosopimuksen myötä on selvää, että joukkueen päivittäisen toiminnan sisältö ja tavoite ei muutu. Joukkue tähtää yhä nuorten pelaajien kehittämiseen optimaalisen pelitavan tukemana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, sitä etteivätkö savonlinnalaiset voisi ylläpitää viime kauden suoritustasoaan.

Joukkueesta lähti iso määrä hyökkäyksellistä iskukykyä. Askeleen Liiga-jäille ottaneet Teemu Lepaus, Jonatan Tanus, Casimir Jürgens ja Juhana Aho olivat keskeisessä roolissa mestaruuden takana. He kuitenkin nousivat tähtiloistoonsa vasta viime kaudella. Lepaus ja Jürgens tekivät sen toisella SaPKo-kaudellaan.

Tilalle tulleiden, uusien hankintojen joukossakin piilee samaa, avaamatonta potentiaalia. Muun muassa Jaakko Lantta, Matias Lainio, Jimi Kuronen, William Mäkinen ja Roope Urpolahti ovat pelaajia, joista voi muodostua lähes samanveroinen ydinpelaajien joukko.

Pässipaidoissa myös jatkaa viime kaudelta 14 pelaajaa, joten jatkumokin on yksi joukkueen vahvuuksista. Luotettavien runkopelaajien määrän laskemiseen tarvitaankin enemmän kuin yhden käden sormet. Hyökkäyksen kärki ei ole yhtä terävä kuin viime kaudella. Tasaisuutta sen sijaan piisaa. Toni Henttonen, Niklas Salo ja Mikko Lahtela ovat pelaajia, joista kukin voi tehdä yli kymmenen maalia. Ykkösratsu Rasmus Hämäläinen on ehjän kauden pelatessaan yli 20 maalin hyökkääjä.

Puolustajiin SaPKo on panostanut aiempaa enemmän. Alakerrassa on kiekollisia, liikkuvia puolustajia, jotka ovat keskiössä pelin murtautumisvaiheissa. Tällä osa-alueella vastuuta kantavat Jimi Kuronen, William Mäkinen, Matias Pulli ja kapteeni Jarno Pavén.

Peluutuksessa ja joukkueen kokoamisessa SaPKo mukailee nykyjääkiekon aallonharjaa. Viime kauden runkosarjassa monellakaan joukkueella ei ollut laittaa neljällä ketjulla puskeneen hyökkäyskoneiston rattaisiin kapuloita. Pudotuspeleissä siihen ei kyennyt enää kukaan.

Pelitapa, jossa jokainen osallistuu sekä hyökkäys- että puolustuspelaamiseen, vaatii pelaajilta paljon. Pelin avaaminen ja eteneminen puolustusalueelta hyökkäysalueelle tehokkaasti on pässipaitaisen puolustajan keskeisin toimenkuva. Hyödyt pelitavan tuomasta tuesta kentän eri alueilla näkyivät kuitenkin viime kauden tuloksissa.

Samaan hengenvetoon on myös todettava, että pässipaidat elävät erityisesti taidokkaista ja juonikkaista hyökkääjistä. Hyökkäysalueen murtautumisvaiheessa vastustajat pyrkivät miehittämään tilaa mahdollisimman paljon, joten hyökkääjien on kyettävä erikoisiin, jopa yllättäviin ratkaisuihin.

Kynnys kikkarepertuaarin käytölle on matala, sillä päävalmentaja Pasi Räsänen ei epäröi antaa taiteellista vapautta sitä haluavalle ja edellä mainitut ominaisuudet täyttävälle.

Tämän kauden SaPKo elää ja hengittää samoista perusperiaatteista kuin vuosi sitten kauden aloittanut mestaruusjoukkue. Onko jopa toinen perättäinen mestaruus toiveajattelua? Sen aika näyttää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Mestis-kierroksella mielenkiintoisia vahvistuksia - Hermes tarvitsee voiton kipeästi

MESTIS | 13.10.2017 14:07
Perjantai-illan Mestis-kierroksella pelataan neljällä paikkakunnalla. Sarjakärki KeuPa hamuaa takaisin voittojen tielle Iisalmessa IPK:n vieraana. Sarjataulukossa perättäin olevat TUTO ja RoKi mittaavat paremmuuttaan Turussa. Muita taistelupareja ovat Ketterä-LeKi ja Hermes-SaPKo. lue lisää

TUTO Suomen Cupin mestariksi - SaPKo nöyrtyi loppuottelussa jo kolmatta kertaa

MESTIS | Suomi-sarja | Muut Sarjat | 22.9.2017 20:46
Suomen Cupin voitto ratkesi perjantaina Turussa, kun TUTO kukisti SaPKon lukemin 4−1. lue lisää

KooKoo testaa Rasmus Hämäläistä − "Maalimäärät Mestiksessä ovat hyvä työnäyte"

LIIGA | 11.9.2017 16:54
KooKoo on tehnyt kahden viikon lainasopimuksen hyökkääjä Rasmus Hämäläisen kanssa. lue lisää

SaPKo vahvisti puolustustaan William Mäkisellä

MESTIS | 7.9.2017 17:20
William Mäkinen siirtyy SaPKoon yksivuotisella sopimuksella. lue lisää

TPS lainaa Siikin Savonlinnaan - Koivuselle myös sopimus

MESTIS | 1.9.2017 18:23
SaPKo saa hyökkäykseensä täydennystä Turusta, kun viime kaudelta tuttu laitahyökkääjä Oskari Siiki siirtyy joukkueeseen lainalle. Savonlinnalaisryhmä kertoi myös tehneensä sopimuksen koeajalla olleen Eetu-Santeri Koivusen kanssa. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Eetu-Santeri Koivunen

SaPKo #24 L h
s. 1997 Lahti
182CM / 83KG
SOPIMUS: 2018 (2019)