Mielipide

Onko Harjun lähtölaskenta jo käynnissä?

KHL / Kolumni
Jokereiden pelaajahankintoja on kehuttu paljon. Näyttää pahasti siltä, että yksi hankinnoista on menossa ohi maalin. Johan Harjun sisääntulo ei ole vakuuttanut ja tason pitää nousta nopeasti.

Kauden avausottelussa hapuillen esiintynyt ruotsalaismaalivahti Henrik Karlsson ja maanmiehensä, keskushyökkääjä Johan Harju, nousivat maanantain Jugra-ottelussa pelaavaan kokoonpanoon.

Ruotsalaiset korvasivat taitavasti peliä rakentavan tšekkihyökkääjä Petr Koukalin ja KHL:n viikon parhaaksi maalivahdiksi valitun Riku Heleniuksen.

Karlssonilla ei Jugra-ottelussa erityisen paljon torjuntatöitä ollut, mutta mies koppaili kiekkoja tasaisen varmasti. Vaarallisia irtokiekkoja ei syntynyt. Todelliseen testiin Karlsson ei vaisusta vastustajasta johtuen joutunut, mutta haparointiakaan ei nähty.

Ensimmäisen ottelun helpot hörpyt voi osaltaan laittaa koko joukueen hermostuneisuuden piikkiin. Karlssonin kohdalle kirjataan plus-merkki.

Löytyykö Harjulle sopivaa roolia?

Tylsästä maanantaiottelusta ei voi yhtä miestä syyttää, mutta eräänä epäonnistujana nousee esiin vaisusti esiintynyt ruotsalaishyökkääjä Harju.

Kun ruotsalainen nostettiin Petr Koukalin tilalle kakkosketjun keskelle Linus Omarkin ja Steve Mosesin väiin, ketjun tasapaino sekosi täysin. Nopeat ja taitavat laiturit tarvitsevat tuekseen hyvin peliä lukevan keskushyökkääjän, eivät kankeasti surffailevaa ja maalin edessä röhnöttävää voimahyökkääjää.

Jotain kakkosylivoiman esityksistä kertoo, että ylivoimalla kentällisen näkyvin pelaaja oli Jere Karalahti, joka kantoi vastuuta tilanteiden rakentamisesta. Karalahti ei ole tullut tunnetuksi pelinrakentajana.

Jokereilla on vain kaksi peliä tekevää ketjua, kun kolmos-ja neloskentällisten tavoitteena on lähinnä pitää oma pää puhtaana ja hoitaa alivoimatlianteet.

KHL:n tiukka tuomarilinja korostaa erikoistilanteiden merkitystä ottelun ratkaisuhetkinä. Aiemmin Koukalin kautta pyörinyt Jokereiden kakkos-ylivoima hyytyi Harjun sisääntulon myötä täysin.

Puolustaviin kenttiin tarvitaan nopeutta ja vääntöä. Kahden ottelun perusteella isokokoisen ruotsalaisen vauhti ei riitä KHL:n ison kaukalon pelityyliin, jossa nopeus korvaa usein fyysistä vääntövoimaa. 

Ruotsalaisvahvistuksia on nyt nähty kahden ottelun verran. Johtopäätökset voivat olla hätäisiä, mutta mikäli otteet eivät parane, Harju tuskin jatkaa kauaa Jokereiden joukkueessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös