Mielipide

Oletko koskaan ihmetellyt myöhäistä tuomiota? - Syy voi löytyä korvanapista

LIIGA / Kolumni
Kaikki salaliittoteoreetikot voivat nyt laittaa foliohatun päähänsä ja ryhtyä teorioiden suunnitteluun. Imatran turnauksessa tapahtuneen oudohkon tapahtumasarjan jälkeen, niiden hattujen päähän laittaminen voi olla järkevääkin.

SaiPan ja JYPin välisen kamppailun toisessa erässä SaiPalla oli samaan aikaan jäällä seitsemän pelaajaa. Kyseessä oli siis päivänselvä väärä vaihto, mutta erotuomaristolta tämä oli menossa täysin ohi silmien. Kunnes lehdistöparvella istunut erotuomaritarkkailija ilmoitti noin viisi sekuntia tapahtuman jälkeen tämän erotuomareiden korvanappeihin hieman normaalia kovemmalla äänellä.

"Hei, hei, hei"

Siinä kaikki mitä tuomareiden korvanappeihin meni perille, mutta se riitti. JYPin vaihtoaition edessä ollut erotuomari tuomitsi tilanteesta väärän vaihdon. Ja täysin syystä.

Olen täysin sen ajatuksen puolella, että ottelusta tulee kitkeä kaikki rikkeet pois. Mutta vain ne rikkeet, jotka ottelun tuomarit näkevät. Entisenä erotuomarina minun on kuitenkin hyvin vaikea niellä sitä, että joku toinen osapuoli kertoo minulle korvanappiini miten tai mitä minun tulisi tuomita. Perussääntö kuitenkin erotuomareilla tänäkin päivänä on "älä arvaa, tuomitse mitä näet".

Ei tarvita kuin yksi tilanne, jossa katsomossa istunut henkilö ilmoittaa tuomaristolle täysin aiheettomasta rangaistuksesta, jota koskaan ei tapahtunut. Sen jälkeen korvanapit ja hienot digitaaliset vekottimet voidaan nakata roskakoriin pysyvästi.

Voisi myös luulla, että erotuomareita sekoittaisi vain ylenpalttinen ja yksipuolinen keskustelu. SaiPan ja JYPin välisessä ottelussa näitä käytiin muutama. Ihan vain esimerkkinä SaiPa-pelaajan mailan mentyä kamppailutilanteessa poikki sai tuomaristo korviinsa kysymyksen arviolta kuusi sekuntia tilanteen jälkeen.

"Löikö vastustaja sen mailan poikki?"

On täysin turhaa kysyä tuollaista sekunteja tapahtuneen jälkeen. Sellaista erotuomaria ei olekaan, joka myy tuon verran myöhässä tulevan jäähyn siitä kärsivälle.

Jos tälläistä katsomotuomarointia harrastettaisiin myös Liigassa olisi se käsittämätöntä. Se kun tappaisi yhden aspektin erotuomaritoiminnasta ja kohdistaisi katseet vieläkin tiukemmin erotuomareihin.

Eikä toisen ohjeista tulleeseen huonoon tuomioon kelpaisi vastaukseksi "mutku toi sanoi katsomosta".

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös