Mielipide

Nuori kapinallinen, liity futisjengiin!

NHL / Kolumni
Kiekkopiireissä ei saa olla liian näkyvä, sanoi kiistelty kanadalaislupaus Joshua Ho-Sang. Suorasukaiset persoonat tungetaan jo juniorivaiheessa kapeaan muottiin, sillä jääkiekkoilijalla saa - ja pitää - olla vain hiljaista itseluottamusta.

Kyllä, uskomme voittoon, mutta vastustajalla on hyvä joukkue. Ei, sillä ei ole väliä teenkö maalin minä vai joku muu. Kliseeilmiö on yleinen muussakin urheilussa, mutta jääkiekossa korulauseita hokevat kasvottomat tähdet.

Sidney Crosby on ehkä maailman tämän hetken tunnetuin jääkiekkoilija. Mitä tiedämme hänestä? Nimen. Kultapoika on oikea jääkiekkounelma: taitava, hyväkäytöksinen - ja persoonaton.

Samaan muottiin sopii vaikka tuittupäänä pidetty Aleksandr Ovetškin. Kentällä Ovie pelaa ehkä itsekkäästi, mutta jään ulkopuolella venäläinen ei aiheuta juuri hämminkiä.

NHL-pelaajia kehutaan aina kohteliaiksi. Se on hauskaa, sillä kentällä kiekkoilija repii, raastaa ja taklaa. Kaksi miestä tappelee ja yrittää kaivaa silmät toistensa päästä, mutta kun kamppailu on tauonnut, muut taputtavat kohteliaasti mailoillaan kaukalon laitaa. Draama on ohi.

Kohteliaisuus teki Teemu Selänteestäkin kiekkomaailman ikonin. Hänellä on aina aikaa faneille, tietävät jenkit. Nöyrä perisuomalainen luonne maustetaan amerikkalaisella avomielisyydellä, ja koossa on oikein ihanteellinen jääkiekkoilija.

Tämä mallikiekkoilija vie nallekarhuja lastensairaalaan ja antaa pienelle fanille nimikirjoituksensa, mutta ei luule itsestään liikoja. Hän tiedostaa vahvuutensa, mutta tietää, etteivät ne tee hänestä muita parempaa.

Media joutuu repimään otsikoita naurettavista asioista, kun mitään ei tapahdu. Pari venäläispelaajaa juo kolajuomaa vaihtoaitiossa, ja kiekkomaailma sekoaa. Hassuttelunsekainen paheksunta ei ole loppunut vieläkään. Kiekkoilijat deittailevat missejä, mutta alkuhuuman jälkeen pariskunta vetäytyy omaan rauhaansa - mitä nyt rouva saattaa kehua idylliä naistenlehden sivuilla.

Toisin se on Euroopan pallokentillä. Sivistyneessä Englannissakin paneudutaan valtamedian johdolla jalkapalloilijoiden yksityiselämään aina, kun jostain saadaan irti pienikin skandaali. Näitä en, luoja paratkoon, toivo kiekkopiireihin.

Kohteliaisuus on kuulunut kiekkokulttuuriin jo pitkään - olihan Wayne Gretzkykin herrasmies. Eikä kohteliaisuudessa mitään pahaa ole. Eikä Ho-Sang ole varsinaisesti epäkohtelias.

Mutta suuret puheet pojalla on. Ennen varaustilaisuutta hän ilmoitti vaatimattomasti olevansa koko draftin ehdottomasti lahjakkain pelaaja.

No, nöyryys kyllä opitaan pelikentillä. Ja jos on todella on varaa kerskua, niin annetaan pojan huudella. Olisihan se piristävää, jos vaikka Crosby kertoisi todelliset mietteensä omasta taitotasostaan.

Me nautimme draamasta jalkapallossakin. Suuret luonteet jäävät mieleen, joko vihattuina tai rakastettuina. Jos he ovat tarpeeksi hyviä, heitä kunnioitetaan.

Jääkiekossakin on oltava tilaa Ho-Sangeille - lajin omille Cristiano Ronaldoille.

» Lähetä palautetta toimitukselle