Mielipide

Nuoret liigalupaukset kilpalaulannan kohteina

LIIGA / Kolumni
Kaukana ovat ne ajat, jolloin liigaseurojen ei tarvinnut murehtia omien lupaustensa pysymistä seuran organisaatiossa. Kilpalaulanta nuorten lupausten ympärillä on lisääntynyt, eikä tämäkään kevät tee kohusiirtojen osalta poikkeusta.

Monessa yhteydessä on todettu seurauskollisuuden aikojen olevan ohi. Satoja otteluita kasvattajaseurassaan pelanneet pelaajat siirtyvät nykyään kasuaalisti toiseen liigaseuraan harva se vuosi.

Viime vuosina on yleistynyt myös vasta uransa alkuvaiheilla olevien lupausten siirrot kasvattajaseuroistaan poispäin. Eniten kohua herätti vuosikymmenenvaihteen tienoilla Granlundin veljesten siirtyminen Kärpistä HIFK:hon, ja sen jälkeen vähän pienemmällä kohulla ovat siirtyneet muun muassa Artturi Lehkonen KalPaan ja viimeisimpänä viime kesänä Aleksi Saarela Lukosta paikalliskilpailija Ässien riveihin.

Jatkoajan saamien tietojen mukaan tuleva kesä ei tee tässäkään suhteessa poikkeusta. Ainakin kaksi liigaseuraa ovat onnistuneet houkuttelemaan suurlupauksia riveihinsä.

Ilveksen tällä kaudella läpimurtonsa tehnyt 18-vuotias Roope Hintz on tietojen mukaan siirtymässä Helsingin IFK:n riveihin.

NHL:n Central Scouting -palvelun eurooppalaisten kenttäpelaajien listalla sijalla 11 oleva Hintz on tehnyt kuluvalla kaudella 29 otteluun tehot 4+10, ja esiintyi edukseen myös muuten Suomen osalta vaisusti menneissä nuorten MM-kisoissa.

HIFK vie Ilvekseltä nuoren lupaavan pelaajan jo toista kautta putkeen: viime keväänä IFK:n kanssa teki sopimuksen Ilveksessä läpimurtonsa tehnyt Michael Keränen, joka tosin siirtyi NHL-pykälän turvin rapakon taakse ennen kuluvan kauden alkua.

Hintz ei ole kuitenkaan ainoa ikäluokkansa edustaja, joka on vaihtamassa tulevana kesänä seuraa. Myös HPK:n A-junioreissa kuluvalla kaudella massiiviset tehot nakuttanut toisen polven kiekkoilija Patrik Virta, NHL:ssäkin käväisseen Tonyn poika, on siirtymässä Jatkoajan tietojen mukaan Turkuun TPS:n paitaan.

18-vuotias Virta on päässyt haistelemaan tällä kaudella Hämeenlinnassa liigavauhtia neljän ottelun verran, mutta on pelannut pääosan kaudestaan Nuorten SM-liigassa tehden 38 otteluun huimat tehot 26+41. TPS:ssä Virralle on luvassa liigasopimus ja hyvin suurella todennäköisyydellä myös paikka liigaringistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös