Mielipide

Nummelin on löytänyt peliinsä syksystä uuden kevään

LIIGA / Kolumni
TPS:n Petteri Nummelinin pelaaminen on kirvoittanut kosolti kriittisiä mielipiteitä. Kritiikki on ristiriidassa peliesityksiin nähden, sillä todellisuudessa Nummelin on lukeutunut TPS:n alkukauden onnistujiin.

On totta, että 42-vuotiaan Petteri Nummelinin putki ei kulje ihan yhtä rivakasti kuin esimerkiksi Palloseuran nopeimmalla luistelijalla Dave Spinalla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö TPS:n konkaripakki olisi kyennyt pelaamaan alkukautta parhaita ominaisuuksiaan hyödyntäen.

Lokakuun aikana puolustajan esityksiä on kuvailtu eri yhteyksissä negatiivisiksi. Olen negatiivisuudesta vahvasti eri mieltä.

Näkemykseni pohjaan Nummelinilta näkemiini otteluihin, eli kuuteen CHL-otteluun ja seitsemään vastaavaan Liigassa. Seuraikoni on pelannut alkukaudella kahta Liiga-peliä lukuun ottamatta kaikissa CHL- ja Liiga-peleissä, ja otteet ovat olleet sen verran hyviä, että Nummelin voidaan lukea TPS:n tähänastisen syksyn onnistujiin.

TPS:n ylivoima on tätä kirjoittaessani sarjan kolmanneksi parasta, ja kokenut puolustaja on kellottanut joukkueesta ylivoimalla isoimmat minuutit. Nummelin on ollut älykkäine ratkaisuineen Kimmo Rintasen organisoiman ylivoiman primus motor. Pelaaja, jonka lavasta ovat lähteneet juonikkaimmat oivallukset.

Missä muussa seurassa joukkueen riippakiveksi haukuttu pelaa kaikki ylivoimat ja keskimäärin yli 21 minuuttia per peli? Nummelin on CHL:n pudotuspeleissä jatkoon edenneen ja Liigan pirteästi aloittaneen TPS:n peliaikatilaston kolmas.

Viime kausina virheiden löytäminen TPS:stä on ollut kiekkopiireissä muotia. Toki turkulaisseura on antanut sille paljon aihetta, mutta välillä on vaikuttanut siltä kuin Palloseurasta etsittäisiin väen väkisin kritisoitavaa. Myös kritiikki TPS:n ikänestoria kohtaan tuntuu hakemalla haetulta.

SaiPalle koettu tappio numeroin 0−5 on ainut ottelu, josta Nummelin on jäänyt mieleen selvästi huonossa valossa. Miehen puolustukseksi sanottakoon, että kyseisessä pelissä myös monen muun TPS-nuttuisen peliesitys jäi historiankirjoihin enemmän negatiivisena kuin positiivisena suorituksena.

Nummelinin pelaamiselle ominaista ovat pitkät diagonaalisyötöt, joilla hän tavoittelee nopeita vastustajan viisikon puhkaisuja. Nopeat avaukset ovat alkukaudesta johtaneet moniin maaleihin ja maalintekopaikkoihin. Harhasyötöt sen sijaan ovat ripeästi laskettu. Hyötysuhde pitkissä syötöissä on ollut selkeästi plussan puolella.

Olen ottanut viime peleissä Nummelinin erityistarkkailuun eritoten kasvaneen kritiikin innoittamana. Nämä pelit ovat vain vankistaneet käsitystäni siitä, että moni kriitikko on luultavasti ollut epähuomiossa seuraamassa Petterin isän, Timo Nummelinin, 67, edesottamuksia Suomen alasarjoissa.

Eikä Timokaan ole kuuleman mukaan huonosti pelannut. Mitä otteluita, arvon Nummelin-kriitikot, olette siis olleet katsomassa?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös