Mielipide

Muutama sananen KooKoon pelityylistä

MESTIS / Kolumni
Kaikki KooKoon pelejä tällä tai viime kaudella nähneet ovat varmastikin huomanneet joitain seikkoja, jotka toistuvat joukkueen pelissä pelistä toiseen; tärkeimpänä näistä pyrkimys aktiiviseen hyökkäyspelaamiseen. Tähän tekstiin olen koonnut muutamia huomioitani KooKoon menestyksen takaa, sekä tilastoja syyskauden ja yhden ottelun osalta.

Jääkiekko soveltuu tilastonikkareille erinomaisesti, sillä kaukalossa sattuu ja tapahtuu koko ajan. Mestis-statistiikkaa tosin on tarjolla harmittavan vähän, joten päätin korjata puutetta edes vähän purkamalla yhden ottelun atoimeiksi KooKoon pelaajien osalta. Otteluksi valikoitui TV-peli Kiekko-Vantaata vastaan - ei vähiten siksi, että sitä pystyi kelailemaan videoilta edestakaisin, mutta myös siksi, että se oli tasaisena loppuun asti pysynyt kärkipään kamppailu. Ainoa poikkeus ottelussa oli SaiPa-laina Teemu Sompin mukanaolo, minkä johdosta Ossi Louhivaara pelasi kolmosketjun keskellä. Tarkastelu ja sekuntikellolla leikkiminen tuki useaa oletusta peliaikojen ja joidenkin taktisten kiemuroiden suhteen.

Vastuuta tasaisesti

Kuten monesti aiemminkin on todettu, on KooKoon yksi suurimmista vahvuuksista joukkueen laaja ja tasainen pelaajarinki, jossa vastuuta voidaan kierrättää. Nurmbergin viisikko pelaa ottelusta noin kolmasosan, kakkonen ja kolmonen neljännekset ja neloskentällinen kuudesosan. Peliajat ovat toki ottelukohtaisia ja riippuvat mm. erikoistilanteiden lukumäärästä ja vastustajasta. Tiukassa TV-pelissä Kiekko-Vantaata vastaan ykkösviisikko nappasi muutaman minuutin neloskentältä pois, mutta muuten peluutus oli suhteellisen tyypillistä.

Peliajan tasaisesta jakaantumisesta kertoo omaa kieltään myös se, että KooKoon syyskauden paras maalintekijä Ossi Louhivaara pelaa kolmosketjun laiturina. KooKoon 112 maalista kolmonen on tehnyt neljäsosan, 27. Nurmbergin viisikko on pistänyt kiekon reppuun 36 kertaa ja Kinnusen kakkonen 39 kertaa. Kolmen eniten pelanneen kentällisen ulkopuolelta löytyy tehoja kymmenen maalin verran. Tasaviisikoin tehdyt maalimäärät ovat jakautuneet vieläkin tasaisemmin: 21-24-17-6. Viidellä viittä vastaan maalinteossa on onnistunut useimmiten kymmenen kassia iskenyt Mikko Kinnunen.

Roolit ja taktiikat

KooKoon vahvuuksia on kiekollinen peli.”Pitkä päätyyn ja perään” -taktiikka ei ole kovinkaan yleistä, vaan joukkueen tyypillinen hyökkäys käynnistyy kiekon ylösviennillä. Nousuja tekevät puolustajat saattavat heittää lätyn ristikulmaan, mutta yleisemmin pakit antavat kiekon ylösviejälle jo puolustusalueella. Tästä kertoo sekin, että puolustajien syötöt K-Vantaa-ottelussa menivät perille lähes 80% varmuudella, mikäli kuusi harhasyöttöä jakanutta Jari Raattamaa ei lasketa mukaan. Kiekko pistetään lyhyillä ja nopeilla syötöillä liikkeelle jo omalla alueella. Koko joukkuen syöttöjen onnistumisprosentti oli ottelussa yli 70%.

Ykköskentässä kiekon vie useimmiten ylös Nurmberg, jonka keskialueen vartaloharhautukset vievät vastustajia kahville näköjään vuodesta toiseen. Kakkos- ja kolmoskentissä kiekko kuljetetaan ylös vauhdilla, missä elementissään ovat hyvät luistelijat Tomi Lindfors ja Ossi Louhivaara. Lindfors pyrkii usein syöttämään kiekon hyökkäysalueella ja saamaan painetta aikaan. Louhivaaran ylösviennit taas usein päättyvät laukaukseen kohti maalia, mikä onkin ollut tehokas tapa tähän mennessä. Joukkue maltaa rakentaa laukaisupaikkansa huolella: Vantaata vastaan kolme neljästä laukauksesta suuntautui kohti maalia.

Nurmbergin peli perustuu siihen, kuinka paljon mies saa kiekkoa pitää hallussaan - tällä kaudella paljon. Analysoidussa ottelussa Nurmberg jakoi eniten syöttöjä KooKoon joukkueesta: 25 joista 19 meni perille. Keskushyökkääjä otti tililleen myös eniten syötökatkoja ja kiekonriistoja, yhteensä 12. Vastaavasti hän oli ykkösenä myöskin kiekonmenetyksissä, joita tapahtui seitsemän. Hyökkääjistä varmin oli Tatu Kattelus, joka hankki kiekon joukkueelleen kymmenen kertaa, menetti sen vain kerran ja antoi kaksi harhasyöttöä.

Puolustuspäässäkin Reijo Mansikka luottaa nopeuteen ja kiekolliseen peliin. Miehen sijasta pakit keskittyvät lähinnä kiekkoon. TV-pelissä puolustajat riistivät kiekon tai katkaisivat syötön kolmekymmentä kertaa. Vastaavasti taklauksia ei nähty montaakaan, koko joukkue jakoi ottelussa vain 20 pusua. Tosin; kun vastassa oli niinikään taitokiekkoon vahvasti nojaava ryhmä, ei KooKoon pelaajatkaan joutuneet otavaksi osapuoleksi. Myös vantaalaiset taklasivat ottelun ainoastaan aikana 20 kertaa, joista kahdeksan pommin kohteeksi joutui Nurmberg. Silmämääräisesti arvioutuna koko kauden aikana eniten taklauksia KooKoolaisista on jakanut karvausketjun Antti Huuhka. Kiekko-Vantaata vastaan Huuhka taklasi kaksi kertaa, Mikko Outinen ja Tatu Kattelus kolmesti.

Erikoistilanteet

Joulutauolle lähdettäessä KooKoo on tehnyt ylivoimalla 36 maalia, yhden vähemmän kuin sarjan tehokkain Kiekko-Vantaa. Tehokkaan ykkösnyrkin peli perustuu ylivoimallakin pitkälti Nurmbergiin. ”Tinke” on saalistanut eniten ylivoimasyöttöpisteitä sarjassa, joista vielä huomattava osa (10/14) on ollut ns. ykkössyöttöjä, eli johtaneet suoraan maaliin. Nurmberg pyrkiikin avaamaan tekopaikan yhdellä ratkaisevalla syötöllä, usein maalin kulmalle. Koko kauden 21 maalisyötöstään peräti 17 on ollut ykkössyöttöpisteitä, kun esimerkiksi Tomi Lindforsin syöttöpinnoista lähes puolet ovat peräsisin kahden kosketuksen takaa.

Kinnusen viisikko puolestaan pyrkii pelaamaan suoraviivaisempaa ylivoimaa, jossa kiekkoa pelataan usein maalille nopeilla syötöillä tai viivan kautta. Pakkipari Mälkiä-Pukka on ollut viivalla tehokas, tehden seitsemän ylivoimamaalia. Kauden aikana myös kolmos- ja neloskentät ovat päässeet pelaamaan ylivoimaa, nelonen tosin yleensä vasta ottelun jo ratkettua. Toisinaan neljäntenä hyökkääjänä ykkösylivoimassa pelannut Ossi Louhivaara on tehnyt viisi ylivoimamaalia, eli eniten KooKoon joukkueesta. Kiekko-Vantaata vastaan vastuuta sai peräti 20 eri pelaajaa.

KooKoon alivoimaprosentti 88,55% on tällä hetkellä sarjan paras. Myös alivoima-aikaa jakaantuu monelle pelaajalle. Kolmoskentän puurtajat Jari Keltanen ja Teemu Timoskainen ovat alivoimalla joukkueelleen tärkeitä. Myös kokenut Mikko Outinen saa runsaasti vastuuta vajaalla pelatessa. Rangaistusminuutteja / ottelu KooKoo on kerännyt tällä kaudella kolmanneksi vähiten. Alkukaudesta joukkue otti liikaa jäähyjä, mutta pelin kulkiessa turhuudet ovat jääneet pois. Pelikuria kuvastaa myös käytösrangaistusten määrä: ainoastaan Teemu Timoskaita on suihku kutsunut etuajassa, eikä kymppejäkään ole kuin kolmella pelaajalla. Timo Nurmbergkin on selvinnyt kaudesta yhdellätoista kaksiminuuttisella.

Aloitusten voittamisessa KooKoon on parantanut viime vuodesta. Viime kaudella lähes suvereenisti aloituksia voittanut Mikko Kinnunen on jatkanut samalla tahdilla, mutta tällä kaudella hän on saanut apuja myös muilta. Nurmbergin peli on luistanut lähes koko syksyn, jolloin mielialapelaaja on napsinut myös näyttäviä aloitusvoittoja. Nurmberg oli KooKoon paras aloittaja TV-pelissä. Ossi Louhivaaran sentterikokeilu sen sijaan ei ainakaan tuon ottelun aloitusten valossa ollut kovinkaan onnistunut, sillä hän onnistui hankkimaan kiekon omilleen vain joka kolmas kerta. Teemu Timoskainen on parantanut huomattavasti, ja voittaa nyt keskimäärin enemmän aloituksia kuin häviää. Myös Teemu Peltola on ottanut hyvoin aloitusvottoja - tosin vahvan jässikän aloitustyyli liikkunee hivenen sääntöjen rajamailla. TV-pelissä KooKoo voitti noin 52% aloituksista, eikä hävinnyt yhtään omanpäänaloitusta totaalisesti. Koska aloitukset sujuvat joukkueelta hyvin, olisikin tärkeää, että jokainen ketju pystyisi painamaan pelin vastustajan päätyyn ja hankkimaan arvokkaita hyökkäyspäänaloituksia.

Peliajat K-Vantaa-ottelussa

Hyökkääjistä eniten peliaikaa sai kolmikko Kattelus-Nurmebrg-Soijärvi. Puolustuksessa kakkoskentän Mikko Pukka meni J-P Holopaisen ohi hurjalla YV-minuuttimäärällään. Suluissa olevat luvut ovat peliaika ylivoimalla/alivoimalla. Aloitustilastoissa on voittoprosentin jälkeen mainittu voittetujen aloitusten määrä/kaikki aloitukset ottelussa.

Kattelus 22.53 (5.28/4.15)

Nurmberg 22.28 (5.38/3.53)

Soijärvi 18.10 (4.48/0.12)

Kinnunen 15.40 (3.11/3.21)

Mattila 15.22 (3.21/3.10)

Somppi 15.15 (3.41/1.59)

Keltanen 12.51 (1.18/2.28)

Louhivaara 12.11 (1.20/0.48)

Lindfors 12.09 (3.11/0.40)

Timoskainen 10.16 (0.52/2.04)

Huuhka 6.18 (0.00/0.00)

Liukkonen 6.18 (0.00/0.00)



Grönroos 22.47 (5.20/4.59)

Pukka 19.42 (6.01/2.39)

Holopainen 18.16 (1.49/3.49)

Mälkiä 14.59 (2.58/4.09)

Raattama 12.50 (1.43/2.37)

Outinen 11.50 (0.00/3.02)

Onnela 10.18 (1.18/0.50)

Rissanen 7.28 (0.00/0.55)





Aloitusvoitot:

Nurmberg 63,2% (12/19)

Kinnunen 62,5% (15/24)

Timoskainen 56,3% (9/16)

Louhivaara 33,3% (5/15)

Keltanen 0,0% (0/1)

Kattelus 0,0% (0/2)

» Lähetä palautetta toimitukselle