Mielipide

Mutta kuka lohduttaisi Anze Kopitaria?

NHL, MAAJOUKKUE / Kolumni
NHL aikoo järjestää syyskuussa 2016 World Cupin, jossa pelaavat keksityt joukkueet ja josta puuttuu osa maailman parhaista pelaajista. Ovatko järki ja urheilullisuus taas unohtuneet kokonaan suunnitelmista?

NHL. NHL lohduttaisi Anze Kopitaria. World Cupin uudistusten myötä myös Slovenian yksinäinen NHL-tähti päässee mukaan turnaukseen. Kuten pääsee myös Itävallan supertähti Thomas Vanek. Mutta millä hinnalla?

Periaatteessa NHL:n ideassa ei ole mitään vikaa. Pohjois-Amerikassa pelaavista pelaajista saadaan koottua kuusi kilpailukykyistä joukkuetta, mutta kuuden joukkueen turnaus kuulostaa vähän tyngältä. Näin ollen jostain tarvitaan kaksi lisää, miksipä ei siis koota ylijääneistä pelaajista paria tähdistöjoukkuetta?

Vastaus on yksinkertainen: Tähdistöjoukkueet eivät kiinnosta ketään murrosiän ylittänyttä.

Käsi ylös, jos olet joskus innoissasi katsonut NHL:n tähdistöottelua ja hurrannut jommankumman joukkueen voiton puolesta. Ei tainnut nousta. Tähdistöottelut ovat mitäänsanomatonta läpsyttelyä. Muka-viihdettä, jossa hyvät pelaajat pelaavat muka-tosissaan.

World Cupissakin on ongelmana tuo tosissaan pelaamisen osuus. Heittäytyykö Luca Sbisa Muun maailman joukkueessa laukausten eteen, kun rinnassa ei ole sen enempää synnyinmaansa Sveitsin punavalkoinen ristilippu kuin palkanmaksajan logokaan? Miksi Nino Niederreiter ryntäisi mustelmia kaihtamatta maalinedustalle ilman minkäänlaista tunnesidettä joukkueeseen?

Ideana turnauksen tähdistöjoukkueet on yhtä kuollut kuin Liigan pudotuspelit niin, että mukaan pääsee yhdeksän parasta joukkuetta ja lopuista viidestä koostettu tähdistöjoukkue. Tuohan se paperilla mielenkiintoa, mutta ei se lopulta kiinnosta ketään.

Toisen ongelman luo KHL:n ja muiden eurooppalaisten liigojen jättäminen ulos turnauksesta. Kukaan ei voi enää vakavalla naamalla puhua maailman parhaiden pelaajien kohtaamisesta, kun esimerkiksi Venäjä lähtee turnaukseen ilman Aleksandr Radulovia ja Ilja Kovaltšukia.

Suomenkin joukkuetta rajoitus kirpaisee, mutta ei ylitsepääsemättömästi. Juuso Hietanen ja Lasse Kukkonen vaihtuvat AHL:stä kisoihin nouseviin Jyrki Jokipakkaan ja Petteri Lindbohmiin. Juhamatti Aaltosen tilalla hyökkäyksessä nähdään Teemu Pulkkinen.

Vielä kun viimeismpien huhujen mukaan NHL-pelaajat ovat jatkossa jäämässä pois olympialaisista, näyttävät Sotšin olympialaiset jäävän toistaiseksi viimeisiksi arvokisoiksi, joissa olivat mukana absoluuttisesti maailman parhaat jääkiekkoilijat ilman päästä keksittyjä joukkueitta.

Näkemiin, maailman parhaiden jääkiekkomaiden rehti ja reilu tasonmittaus. Ehkä tapaamme vielä joskus.

» Lähetä palautetta toimitukselle