Murtuuko TUTO Sportin paineen alla?

Mestiksen pudotuspelien avauskierroksella viime kaudesta petranneen TUTOn vastustajaksi tuli viime hetkellä yksi tämän kauden suurimmista suosikeista, Vaasan Sport. Viime kohtaamiset runkosarjassa ovat menneet selvästi vaasalaisille. Onko pudotuspelisarjasta tulossa vain yksipuolinen näytös, vai onnnistuvatko turkulaiset heittämään hiekkaa Sportin menestystoiveiden tielle?

Sport on pelannut vahvasti koko runkosarjan. Syksyn pienet käynnistymisvaikeudet se selätti jo hyvissä ajoin ja otteet kaukalon puolella ovat vain parantuneet kevättä kohti mentäessä. Sport on ollut vakuuttavin joukkue joulukuusta lähtien. Tuona aikana vaasalaiset ovat hävinneet varsinaisella peliajalla ainoastaan neljästi, joista kaksi tuli runkosarjan päättävillä haastekierroksilla.

Vaikka Sport pelasi myös syksyllä hyvin, löytyi sen pelistä heikkouksia. Kiekkokontrolliin perustuva rohkea pelitapa oli tuolloin vielä lasten kengissä. Pelaajat eivät osanneet aina hahmottaa, milloin kannattaa pelata rohkeasti ja milloin ei. Karkeat virheet saattoivat maksaa sarjapisteitä.

Viime kausi oli surullinen turkulaisille. Mestiksen häntäpää tuli tutuksi koko kauden jatkuneen konttauksen seurauksena ja kuluvalla kaudella haluttiin toteuttaa todellinen kasvojen pesu.

Alkukausi lähti käyntiin surkeasti ja piinaavat muistot edellisestä kaudesta leijuivat Kupittaan yllä pitkään. Joukkueen peli oli sekaisin ja syyttävät sormet osoittivat jälleen kohti päävalmentaja Petri Niukkasta. Vaikka pisteitä tuli, oli joukkueen yleisilme heikko.

Niukkasen aika TUTOn peräsimessä tuli tiensä päähän lokakuussa, monein mielestä ei hetkeäkään liian aikaisin. Penkin päähän istutettiin loppukauden ajaksi vanha tekijä Kari Makkonen ja tulokset alkoivatkin pikkuhiljaa parantua.

Joulun jälkeen jäällä nähtiin uudenlainen TUTO, joka hilasi itsensä mukaan kevään pudotuspelikamppailuihin ja heilutti aikaisille kesälomille hyvästit. Tärkein muutos nähtiin peli-ilmeessä, tällä kertaa tuntui, että turkulaisilla jopa löytyi se.


Tätä odotetaan Antti Virtaselta myös Sportia vastaan. Maaleja ja pisteitä.

Paljon hyvää Vaasasta

Sportin pelitapa tuottaa joukkueelle paljon maalintekopaikkoja. Virheet rohkeassa pelaamisessa aukaisevat niitä myös vastustajalle. Onkin mielenkiintoista nähdä, tuoko pudotuspelien asettamat paineet nämä virheet takasin Sportin peliin.

Vaasalaiset tuntuivat syksyllä synkistelevän myös maalivahtipelin perään. Joni Puurula kärsi jos jonkinmoisista vaivoista useamman kuukauden, eikä ollut näin ollen viime kevään kaltaisessa tulessa. Nyt tilanne on aivan päinvastainen. Puurula on noussut jälleen huipputasolle. Mies onkin yksi suurimmista syistä siihen, miksi Sport on jälleen nostettu yhdeksi voittajasuosikiksi.

Loistavalla maalivahtipelillä on suuri merkitys Sportin riskejä sisältävässä pelitavassa. Joukkueen on mahdoton pelata omaa peliään, jos se ei pysty luottamaan maalivahtiinsa. Tätä ongelmaa Sportilla ei ole.

Selvä kevään merkki on, kun Joni Puurula sulkee taas oven maalinsa suulta. Kalajoen Junkkareiden kasvatti sai levätä kaksi viimeistä runkosarjapeliä ja on täysin valmis puolustamaan mestaruutta. Tähän mieheen vaasalaisten menestys ei kaadu.

Sportilla on maalivahtina myös kelpo varamies, kun se hankki ennen siirtoikkunan umpeutumista Jarno Laitisen. Laitinen pelasi hyvin molemmat haasteottelut Jukureita vastaan.

Sportin pelaamisesta on tällä hetkellä vaikea löytää heikkouksia. Runkosarjan viimeisissä peleissä hallitseva Mestis-mestari on kuitenkin aika ajoin sortunut syksyn kaltaisiin virheisiin. Syynä ei ole samat asiat kuin alkukaudesta. Pelaajien ilmeestä on puuttunut jotain. Tilanteisiin ei ole menty aina satakymmenprosenttisesti. Onko huippukunnon ajoitus mennyt pieleen?

Päävalmentaja Pasi Räsänen tietää, mistä lepsu pelaaminen on johtunut.

– Vähän tämä on ollut tällaista pelailua. Odotetaan, että kunnon pelit alkaisivat, mies kertoi vakuuttuneena.

Nähtäväksi jää, tuleeko Sport lisäämään kaasua kevättä kohti mentäessä – vai loppuuko bensa kesken matkan.


Joni Puurulla on ollut loistovireessä.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Turkulaisilla vain voitettavaa

TUTO on kulkenut kivisen tien saavuttaaksen minimitavoitteensa, eli pudotuspelipaikan. Jos alkukaudesta ei siltä tuntunut, niin runkosarjan mennessä kalkkiviivoille turkulaiset taistelivat jopa kuuden joukkoon pääsystä. Kaikki tämä on pikkuhiljaa parantuneen peli-ilmeen ansiota.

Viimeisillä kierroksilla pelaaminen on ollut lupauksia herättävää ja pitkästä aikaa turkulaiskannattajilla on ollut hurrattavaa myös jäällä. Huomattavaa on myös se, että TUTO ei ole hävinnyt kertaakaan kotijäällään joulun jälkeen, joten vaasalaisten ei kannata aliarvioida Kupittaan taikaa.

Vaikka peli ei vieläkään ole aina kaunista, varsinkin hyökkäyksiin lähdöt ovat välillä kaukana organisoidusta, on tulosta tullut. Tuntui että Niukkasen lähdön jälkeen joukkueen henkinen takalukko aukesi ja pelistä on tullut rentoutuneempaa. Tällä on ollut, ja tulee olemaan, suuri merkitys tulevissa kamppailuissa. Turkulaisten niska ei notkahda enää helposta takaiskuista tai ajoittaisista virheistä. Usko omaan tekemiseen on löytynyt.

Uskosta löytyy myös avaimet TUTOlle tässä sarjassa. Kaikki paineet ovat vaasalaisten puolella, kun taas turkulaisilla on vain voitettavaa. Kovilla kotipeleillä TUTO saa pistettyä painetta yhä enemmän Vaasan suuntaan ja tämä voi näkyä Sportin tekemisessä. Meni miten meni, tämänhetkinen TUTO ei helpolla luovuta. Myös runkosarjan viimeiset kohtaamiset Sportin kanssa tuovat näytönhalua joukkueelle.

Pitkästä aikaa turkulaisilla on materiaalissaan oikeanlaista laajuutta. Vaikka ykkösketju kantaa vastuun onnistumisista, löytyy myös taka-alalta pelaajia jotka haluavat ratkaista ottelun. Jos taktiikkapuoli vinkuu välillä, löytyy vahvuutta henkiseltä puolelta.

Kestääkö TUTO Sportin rynnistyksen?

Vaasalaisten puolustusta johtaa isännän ottein joukkueen kapteeni Antti Uitto. Uiton periksiantamaton asenne illasta toiseen heijastuu myös muihin pelaajiin. Kauden aikana joukkueeseen hankittu Matti-Pekka Pelkonen pelaa tällä hetkellä korkealla tasolla, Eetu Heikkinen on nostanut profiiliaan kevään lähestyessä ja tulokaspakki Miika Koivisto on noussut kovassa ryhmässä yhdeksi tärkeimmistä puolustajista.

Todellinen kiekollinen liideri puolustuksesta kuitenkin puuttuu. Viime kaudella pisteiden valossa sellaisena toimi Tommi Taimi. Tämän kauden runkosarjassa siitä ei ole ollut tarvetta, mutta pudotuspeleissä asia saattaa olla toisin.

Sportin hyökkäysarsenaali on laaja. Se onnistuu viemään kolmella taitavalla ketjulla pelin vastustajan päätyyn -oli vastassa, mikä joukkue tahansa. Hyökkäyksissä on luovuutta, sekä ennen kaikkea tehokkuutta. Tämän on saanut tuntea nahoissaan myös TUTO. Se on saanut tällä kaudella kaivaa maalista peräti 27 kiekkoa Sportia vastaan. Runkosarjan pistepörssin voittaneen Jussi Tapion johdolla tulittavan Sport-hyökkäyksen kanssa turkulaiset saavat olla myös lauantaista lähtien joka ilta varpaillaan.


Sportin ja TUTO Hockeyn arvioidut vahvuudet ja heikkoudet.

Niin ja se ylivoima. Sarjan tehokkain pakkopeli on tehnyt suorastaan murhaavaa jälkeä. Vaikka aivan viime peleissä maaleja ei ole samalla syötöllä ropissut, kannattaa TUTO-pelaajien pysyä kaukana jäähypenkiltä. Kun Sami Blomqvistin kaltaiset maaliahneet hyökkääjät löytävät kadoksissa olleen jyvän, saattaa ruveta pelipaita hyvin äkkiä ahdistamaan.

TUTOn vaarallisin ase löytyy helposti. Paluumuuttaja Antti Virtanen on Mestiksen parhaimmistoa ja on alati vaarallinen saadessaan kiekon. Ville-Vesa Vainiola säestää hyvin mukana ja Mestiksen maalipörssin voittanut Aki Keinänen janoaa lisää osumia myös Sportin kustannuksella. Ylivoimalla taustalla vielä säestää vaarallinen puolustaja Kai Syväsalmi, joten ylivoimapelaaminen tulee nousemaan esiin sarjan edetessä.

Puolustuspelissä näkyy vielä hetkittäin lapsuksia, kuten koko joukkueen puolustamisessa. Syväsalmen lisäksi puolustuksesta voidaan nostaa esille otteitaan reilusti parantanut Matias Kuusisto. Maalivahtipeli on TUTOlla myös hyvissä kantimissa Tommi Virtasen palattua pitkältä sairaslomaltaan. Virtanen on ollut hyvä tolppien välissä ja taustalta löytyy myös hyvää torjuntatukea.

Alivoima on ollut turkulaisten murheenkryyni koko kauden ajan. Tähän on tultava muutos jos TUTO haluaa roikkua Sportin mukana sarjan aikana. Joukkueen taktiset heikkoudet ovat näkyneet ikävästi varsinkin alivoimalla pelatessa ja tulos on ollut murhaava. TUTO pelasi koko Mestiksen huonointa alivoimaa ja turkulaisten verkkoon iskettiin peräti 51 maalia joukkueen pelatessa alivoimalla. Tähän kiinnitettäneen huomiota harjoittelussa ennen sarjan alkua, mutta jos parannusta ei tule, tulee jälki olemaan murhaavaa.

Arvio ottelusarjasta:

Viimeiset keskinäiset ottelut ovat olleet Sportin yksipuolista näytöstä. Samoin kaikki mittarit kääntyvät Sportin puoleen kun vertaillaan mitä tahansa osa-aluetta. TUTOn toiveet lepäävät kovan kotipelaamisen varassa ja alivoiman toimimisessa. Jos Sport saa koneensa käyntiin voi jälki olla rumaa pahimmillaan. Parantuneet otteet ja kasvanut henkinen vahvuus tuovat kuitenkin TUTOlle toivoa, sekä pientä kiusaa vaasalaisille.

Sport jatkoon voitoin 4-2.

Jatkoajan pudotuspeliennakko

Lue myös

Kaikkien aikojen Mestis-ura päätökseen - Aki Keinänen ripustaa hokkarit naulaan

MESTIS | 19.5.2018 13:45
Peräti 15 kautta Mestiksessä hyökännyt Aki Keinänen lopettaa pelaajauransa. lue lisää

TUTOlta vahvistus - Matt Nickerson tekee paluun

MESTIS | 19.5.2018 12:00
TUTO tiedotti solmineensa kauden 2018-2019 kattavan sopimuksen puolustaja Matt Nickersonin kanssa. Samalla turkulaiset julkaisivat myös nipun muita pelaajasopimuksia. lue lisää

"Kun ei pysty antamaan itsestään 110% joukkueen saunailloissa ja päätösreissuilla, tietää pelanneensa tämän pelin kaikki tasot läpi" - Mestis-konkari Virkki lyö hokkarit naulaan

MESTIS | 17.5.2018 14:59
Pitkän uran Mestiksessä tehnyt TUTOn luottopuolustaja Anssi Virkki on päättänyt lopettaa pelaajauransa. lue lisää

TUTO aikoo nousta kahden vuoden päästä Liigaan - Katso videohaastattelu

MESTIS | 16.5.2018 8:30
TUTO aikoo jättää Mestiksen vuonna 2020. TUTOn toimitusjohtaja Roope Paltta kertoi asiasta Jatkoajalle Mestis-finaaleissa valokeilaan noussut Turun Murre mukanaan. lue lisää

Lahtinen ja Mäntylä jatkavat TUTOssa

MESTIS | 12.5.2018 0:01
Lainapelaajina viime kaudella TUTOssa kiekkoilleet Timi Lahtinen ja Henry Mäntylä ovat jatkosopimuksien myötä turkulaisryhmän omia sopimuspelaajia. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Julius Pohjanoksa

TUTO #31 L mv
s. 1996 Kaarina
179CM / 70KG
SOPIMUS: 2019