Mielipide

Miksi puolustajat unohdetaan palkita?

LIIGA / Kolumni
Liigan kuukauden pelaajaksi valittiin KalPa-hyökkääjä Janne Keränen. Keränen on pelannut hyvin, mutta puolustajat eivät saaneet taaskaan tunnustusta.

Jääkiekkolehti valitsee kuukausittain Liigan parhaan pelaajan. Valinta osui toista kertaa perätysten KalPaan, sillä marraskuussa palkitun Eero Kilpeläisen jälkeen kunnian sai Janne Keränen. Kumpikaan näistä pelaajista ei kuitenkaan pelaa puolustajana.

Syyskuun pelaajaksi valittiin Lukon hyökkääjä Toni Koivisto. Koivisto pelasi hyvin, mutta eipä hänkään puolustaja ole.

Puolustajaa ei itse asiassa valittu parhaaksi viime kaudella kertaakaan. Ja kun katsoo kauden 2013-2014 valintoja, ei puolustajia listalta löydy.

Edellisen kerran Liigan kuukauden pelaajaksi valittiin Jokereissa työsulkukaudella piipahtanut Erik Karlsson. Tuolloin ruotsalaispakki naputti tehopisteitä siihen tahtiin, että valinta oli ilmiselvä. Tästä valinnasta on tosin aikaa lyhyellä matematiikalla laskettuna peräti kolme vuotta.

Mitä puolustajan tulee tehdä saadakseen ansaitsemaansa kunnioitusta? SaiPan Sam Lofquist ja Lukon Janne Niskala dominoivat alkukautta pisteiden valossa, mutta heihin ei valinta osunut. Juha Leimu puolestaan kantaa Pelicansin kultaista kypärää. Hän on lahtelaisten paras pistemies, vaikka pelaa puolustajana.

Entä ne pelaajat, jotka eivät joka ilta komeile pistetilastoissa, mutta luutivat joukkueidensa takalinjoilla luotettavasti illasta toiseen? HIFK:ssa ollaan varmasti tyytyväisiä esimerkiksi Daniel Grillforsin ja Joonas Järvisen edesottamuksiin. Mainituista Grillfors on luotettava monella eri osa-alueella, mutta saa harvoin tunnustusta.

KalPasta valittiin marraskuussa maalivahti ja joulukuussa hyökkääjä. Kuopiolaisjoukkue on ollut loistavassa vireessä, mutta Jussi Timonen saa yhä odottaa henkilökohtaista palkintoaan. Marraskuussa 32-vuotias, yli 21 minuuttia joukkueelleen illassa raatava pakki kaatoi SaiPan tehoin 2+1. Siinä sivussa tehotilastoon merkittiin koko kuukauden osalta plus kahdeksan.

Näitä pelimiehiä arvostetaan pukukopissa paljon, mutta seurojen ulkopuolelta he eivät saa tarpeeksi huomiota. Otteluiden jälkeen pelin parhaille jaettavissa tähdissäkään ei puolustajia erityisemmin komeile. Miksi ei?

Luulisi, ettei puolustajan tarvitsisi olla sentään Karlssonin kaltainen NHL-tähti saadakseen Liigan kuukauden pelaajan palkinnon. Edes kerran kolmessa vuodessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle