Mielipide

Miksi Liiga sallii kiekottoman pelaajan taklaamisen?

LIIGA / Kolumni
Kyseessä ei ole itkuvirsi tuomareista. Päinvastoin, minä tervehdin ilolla heti kauden 2014-2015 alussa tarkentunutta tuomarilinjaa. Kukaan ei enää kaipaa estämisiä.

Otsikossa esitetty väite on raflaava ja karrikoiva, mutta totta. Liigan tuomaritoiminnassa on panostettu vuoron perään lähes kaikkeen muuhun kuin kiekottomiin kohdistuviin taklauksiin. Ne ovat saaneet jopa hiljaisen hyväksynnän.

Yleisöltä ei voi vaatia samankaltaista tilanteen ymmärtämistä kuin lajin parissa toimivilta. Pelaajien kohdalla täytyy muistaa, että teko on lähes aina pahempi kuin sen tarkoitus.

Todella harva kuitenkaan tahallaan saattaa pelikaveriaan mahdollisesti jopa sairaalakuntoon. Sen verran kaikki pelaajat ovat ystäviä keskenään.

Hiljaisella hyväkynnällä vain lähestytään sitä päivää, kun oikeasti napsahtaa kunnolla.

Laidat ryskyvät ja vastustajan pelaaja jää keräilemään itseään sekä tavaroitaan jäältä. Endorfiinihuumassa se tuntuu täysin oikealta, vaikka peli jatkuu jo muualla. Fanikatsomo palvoo sankareitaan ihan omissa sfääreissään, ja muut huutelevat kivistä taskuissa.

Vain se alle 200 grammaa painava vulkaaninen kumilaatta puuttuu kuvasta. Puuttuu kaiken ratkaiseva asia.

Kiekoton pelaaja kun ei enää ole velvollinen odottamaan taklausta. Tietystä kulmasta sitä on jopa lähes mahdotonta havaitakaan. Riskit ovat järjettömän suuret.

Aidosti pelottaa ajatus siitä, että vasta vakavan loukkaantumisen yhteydessä arvioidaan millisekuntien tarkkuudella aikaa, joka on kulunut esimerkiksi syötön antamisesta. Siinä vaiheessa peli on jo menetetty.

Tarvitseeko todella odottaa niin pitkälle ennen kuin voi puuttua?

Tuomarit seuraavat tietenkin kiekollista pelitilannetta. Neljästä ihmisestä kuitenkin joku noteeraa taustalla tapahtuvan taklauksen, jos haluaa. Tai ainakin on mahdollista käsitellä tilanne jälkeenpäin.

Liigalla on jo nyt kaikki resurssit ja mahdollisuudet puuttua tilanteisiin. Tarvitaan enää käsitys siitä, että kyseessä on vakava asia.

Liigalta voi vaatia tämän asian ymmärtämistä. Sääntö on sääntö, mutta tulkinnan velttoudessa mennään jo äärirajoilla.

Miksi NHL:ssä tai KHL:ssä niin harvoin kelataan ylitse kiekottomasta pelaajasta? Kummassakin sarjassa tapahtuu ylilyöntejä, mutta kovin harvassa pelissä näkee yhtä raivokkaita pelitilanteen ulkopuolisia mojovia taklauksia.

Kyseessä on lajin ja toisten pelaajien kunnioitus. Kannattaa herätä ajoissa.

Kukkakimppu, logolla varustettu pinssi ja kausikortti eivät enää lohduta, kun vahinko on jo tapahtunut.

» Lähetä palautetta toimitukselle