Mielipide

Mestismuistelua

MESTIS / Kolumni
Kausi 2001-02 ei suuria ihmettelynaiheita tarjoillut. Jukurien ylivoimainen voittokulkukaan ei kirvoittanut suuremmin katkeria kommentteja - liekö se sitten ollut etukäteisarviossakin jo niin selvä asia? Muutama mehevä kommentti aiheesta kuitenkin Jatkoajan otteluraporteista löytyi, kuten myös hävinneiden joukkueiden valmentajien selityksistäkin. Ja olihan kaukalossa ainakin yksi peluri joka otteillaan sai raportoijien kynät savuamaan, hyvässä sekä pahassa. Muutaman päivän päästä julkaistavassa muistelun kakkososassa keskitytäänkin sitten ikuiseen keskustelunaiheeseen, eli tuomarityöskentelyyn.

Jukurien ylivoima ei siis viime kaudella tainnut yllättää ketään. Pasi Roimela tiesi mitä tuleman pitää jo avauskierroksella:

"Jukurit pyrkii pelaamaan yksinkertaista peliä. Jukureilta on vaikea viedä pisteitä. Vastustajana hankala kenelle tahansa. Ei kaunista mutta tehokasta."

Jyrkemmin asiansa ilmaisivat kaksi tappion kärsinyttä valmentajaa:

"Lehdistötilaisuuden lopuksi (Diskos-luotsi Jukka) Ahvenjärvi intoutui vertailemaan joukkueiden lähtökohtia. "Me painitaan aivan eri sarjassa, ero on sama kuin ruhtinaiden ja kerjäläisten välillä. Jukurien joukkue olisi jo valmis liigaan!" Dufva kuunteli monologia naama peruslukemilla ja huomautti, että lehdistötilaisuuteen ei saisi tulla humalassa. Ahvenjärvi vastasi kuitenkin inspiroituneensa vain kahvista."
Markus Mattlar 26.9.2001

"Lehdistötilaisuudessa valmentajat olivat kohteliaita ja antoivat tunnustusta vastustajalle. Ahmojen valmentaja Janne Tormonen sai jopa Jukurivalmentaja Risto Dufvan kahvikupin läikähtämään sanailullaan: "Tiesimme tänään mihin tulimme. Kuten kaikki huomasivat, niin toinen näistä joukkueista ei kuulu tähän sarjaan, eikä se ole Ahmat"."
Jari Mattila 7.2.2002

Ja seuraavasta pätkästä jokainen voi pääteellä kuinka oikeassa herrat Ahvenjärvi ja Tormonen olivatkaan:

"Kaiken kaikkiaan Jukuri-kausi 2001-2002 oli uskomaton menestys. Kansainvälisillä kentillä joukkue koki paljon sellaista, mitä moni pelaaja ei enää koskaan pääse kokemaan. Useat joukkueen pelaajista saivat myös kokemusta Mestiksestä kootussa B-maajoukkueessa, ja kaiken kruunasi tietenkin upea Mestis-mestaruus murskaavalla ylivoimalla pudotuspeleissä. Jukurit hävisi pudotuspeleissä kaiken kaikkiaan kaksi erää yhdeksässä pelissä, ja yhteismaaliero pudotuspelien osalta oli murskaava 47-11. Lyhyesti sanottuna Jukurit oli kauden paras joka suhteessa, joten valmentaja Dufvan runkosarjan päätöskierroksilla erään vierasottelun tohinassa lanseeraama slogan on vain puoliksi totta: Tuurilla Tupla! "
Vellu Korpinen 28.4.

Kootut selitykset:

Kunniamaininta positiivisesta ajattelutavasta:

"Nuorempana minua pidettiin ääliönä", vierasjoukkueen valmentaja Janne Tormonen aloitti lehdistötilaisuuden, "ja nyt minua pidetään valmentajana, joka ei saa joukkuettaan pelaamaan ensimmäisessä erässä. No, jos ääliön maine menee ja huonon koutsin maine jää, niin menköön."
(KooKoo-Ahmat 6-3)

Tuomari oli ******stä:

Maalinteko-ongelman lisäksi ahmaluotsi Jari Hiltunen otti lehdistötilaisuudessa esille tuomarityöskentelyn: "Tuntui kuin olisimme kolmannessa erässä pelanneet viidellä kuutta vastaan".
(Ahmat-Jukurit 0-2)

(Pasi) Arvonen kritisoi ankarasti myös Hannu Henrikssonin tuomarilinjaa, joka salli jatkuvan vastustajassa roikkumisen.
(Ahmat-FPS 5-1)

"Ihmeelliset jäähyt sotkivat peliämme. Tuntui, että linjamies johti peliä", Repo päivitteli.
(Ahmat-KJT 6-2)

Höpö-höpöt ja kiekkoa pelataan kolme erää:

(Reijo) Mansikan mielestä ylivoimalla nähtiin "höpö-höpö" ratkaisuja.
(Ahmat-KooKoo 3-0)

Diskos-luotsi Jukka Ahvenjärvi kertoi joukkueensa valmistautuneen huolella tärkeään kamppailuun. "Kaksi erää pysyttiin hyvin mukana, ja toisen erän paikoista olisi pitänyt ratkaista", Ahvenjärvi totesi. Kolmannessa erässä hän näki joukkueensa väsyneen, jolloin Ahmat kontrasi vastaiskuista ja reboundeista.
(Ahmat-Diskos 5-1)

K-Vantaan Kauppi piti joukkueensa esitystä kaksijakoisena. Hyvien kahden erän jälkeen hän manasi lopun huonoa peliä. "Viimeinen erä meni suomeksi sanottuna reisille", Kauppi totesi. Hän oli myös sitä mieltä, että vantaalaisten esitys olisi ollut jopa parempi ilman yllättäen ilmestyneitä Jokereiden miehiä.
(Ahmat-K-Vantaa 3-4)

Arvosta kismitti myös pelaajien kiukuttelu toisilleen. Kaiken kaikkiaan esitys oli sellainen, että kotimatka Forssaan viivästyi. "Lähdetään saman tien kentälle pitämään harjoitukset ja katsotaan, kuka sitten vielä kiukuttelee", hän murisi osuutensa lopuksi.
(Diskos-FPS 3-1)

Jää-Kotkien valmentaja Aki Mykkänen tarinoi ottelun jälkeen eläväisesti ukilaisten edesottamuksista ennen ottelua. Osa Tampereella yöpyneestä joukkueesta oli valmistautunut otteluun pelaamalla korttia ja riekkumalla hotellissa vielä yösydännä. Aamuharjoitukset olivat menneet samoilta pelaajilta ”häpeällisesti”, ja heidän kasvojensa väri oli vielä ottelun alussa ”paperia valkoisempi”.
(Diskos-UJK 4-8)

Tukkajumala, tuittupää ja taituri samassa paketissa

Yksittäisistä pelaajista ylivoimaisesti eniten huomiota sai KooKoon "varatsekki" Timo Nurmberg:

Varsinaisen pelitilanteen ulkopuolella irtokiekkoa kärkkynyt KooKoon Timo Nurmberg kävi vääntöä häntä vartioineen Jouni Ritolan kanssa. Kaksinkamppailu päättyi Nurmbergin kiitettävän dramaattiseen loukkaantumiseen, jossa hän luisteli tuskaisen näköisenä vaihtoaitioon jättäen hanskansa ja mailansa jäälle. Ritola sai kakkosen korkeasta mailasta, mutta valtaosa yleisöstä piti tilannetta joko filminä tai sitten Nurmbergin provosoinnin tuloksena…Nurmberg piti paljon kiekkoa ja syötteli hyvin, mutta pilasi löysäilyllään tai hidastelullaan muutaman hyvän maalintekotilanteen. "
Markus Mattlar 6.10.2001

Pian perään Nurmberg yritti purkaa tilannetta ottamalla kiekon nyrkkiinsä jäänpinnasta ja heittämällä sen pois omalta alueelta. Järjetön tempaus ei saanut tuomari Virtasen hyväksyntää, ja KJT pääsi pelaamaan minuutin ja 44 sekuntia viidellä kolmea vastaan…Nurmberg pyöritti peliä näyttävästi ensimmäisessä erässä, mutta keskittyi sen jälkeen aivan vääriin asioihin. Kahden istumansa rangaistuksen lisäksi Nurmberg pyrki jatkuvasti ärsyttämään vastustajia pienillä koiruuksillaan. "
Teemu Eirtovaara 27.10.2001

Mikael Hirvi taklaa Nurmbergia päähän niin lujaa, että joukkueen parhaan pistemiehen ulkoinen tunnusmerkki, valkoinen kypärä, joutuu paikattavaksi…Tilanne käynnistyi Diskos-pelaajan (Suontamo?) lauottua kiekon vihellyksen jälkeen kohti Grahnia, josta suivaantuneena Nurmberg tuli paikalle vauhdilla tarjoten poikittaista laukojan selkään todella ikävän näköisesti…Maajoukkuepeleissä maalinteossa kunnostautunut Nurmberg oli aika ajoin pahasti hukassa, mutta väläytti kuitenkin muutamaan otteeseen osaamistaan. "
Miikka Mikkola 15.11.2001

Heti maalin jälkeisessä aloituksessa näytti KooKoon Nurmberg pimeämpää puoltaan huitaisemalla aloituksen voittanutta kuopiolaissennteriä jaloille jäähyn arvoisesti…KooKoon painaessa kiekkoa KalPan päätyyn nähtiin ikävä vahinko Vesa Ekin taklatessa rumannäköisesti selkään laidasta irti ollutta Timo Nurmbergia. Nurmberg jäi jäähän makaamaan ja tuomarilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ajaa Ek ulos…Varsinkin Nurmberg oli aina kentällä ollessaan vaarallinen kotijoukkueelle joko maalien järjestelijänä tai jäähyjen hankkijana. "
Jani Peltonen 18.11.2001

Puoli minuuttia rangaistuksen alkamisen jälkeen vierasjoukkue yrittää saada ylivoimakuviota käyntiin, Nurmberg karvaa kiekon siniviivalla alimpana miehenä pelanneelta Penttiseltä, eikä tälle jää muuta mahdollisuutta kuin kaataa karkuun pyrkivä Nurmberg. "
Miikka Mikkola 22.11.2001

Seuraavassa maalissa Timo Nurmberg väläyttää jälleen parasta osaamistaan. Maestro tuo kiekon ylös, pujottelee puolustuksen solmuun ja tarjoilee passin Tomi Pölläselle, jonka kuti valuu Helasen patjoista sisään. "
Miikka Mikkola 6.12.2001

Missä muuten oli Timo Nurmberg?? "
Kotkafani 10.12.2001

Ajassa 32.41 väläyttää Nurmberg jälleen runsaasti kehuttua peliälyään. Selkä maaliin päinkin hän näkee Katteluksen vapaana, ja Tatu nostaa kiekon ylänurkkaan varmasti ohi maalivahdin. Paria minuuttia myöhemmin Nurmberg puolestaan joutuu rangaistusaitioon naputeltuaan muutaman kerran Karjalaisen räpylää…Nurmberg pyöritti peliä miten tahtoi. "
Miikka Mikkola 30.12.2001

Jatkoajan tähdittä jääminen perustuukin Nurmbergin osalta pikkusikailuun, jonka mies osaa valitettavan hyvin, vaikka kova pelimies onkin. "
DAF 2.1.2002

KooKoon parhaimmistoa olivat odotetusti Nurmbergin ja Kinnusen johtamat kentälliset, mutta niidenkin terävyys hiipui loppua kohden. Nurmberg (0+2) keskittyi tällä kertaa pelaamiseen, mutta kaukalon kuninkaaksi hänestä ei ollut. "
Teemu Eirtovaara 9.1.2002

Holopainen ei kuitenkaan joudu viettämään aikaansa rangaistusaitiossa yksin, sillä reiluna kaverina Timo Nurmberg hommaa itsensä seuraksi, kauden ensimmäisen kymmenenminuuttisensa muodossa…Ajassa 37.10 lähtee jäähyaitioon KooKoon Nurmberg ja Hermeksen Juha Salmu ensinmainitun annettua turhassa tilanteessa poikittaista mailaa, ja jälkimmäisen huitaistua vastauksena takaisin. Nurmberg keskittyi muutenkin tänään pelintekemistä enemmän jäähyilyyn: vain pari minuuttia "vapaalla jalalla" oltuaan boksi kutsui miestä uudestaan kahdeksi minuutiksi, syynä väkivaltaisuus laitataklausta vastaanotettaessa. "
Miikka Mikkola 13.1.2002

Sitten kun mies päätti viheltää, nakki napsahti Asko Rantaselle joka yhdellä kädellä heitti hieman kapulaa Nurmbergin rattaisiin. Nurmbergin kaaduttua lähinnä kalkin puutteeseen Rantanen passitettiin kakkoselle ja Kukkojen ylivoimaa saatiin nähdä ensimmäistä kertaa tänään…Kouvolalaisten koko paketti oli hyvin balanssissa tänään, vaikka taiteilijasielu Nurmberg näytti sitä downsideaan tänään. "
Riku Vihreäsaari 16.1.2002

KooKoo tasoittaa pelin. Timo Nurmberg karvaa kiekon pois kahdelta mikkeliläispelaajalta maalin takana ja syöttää kiekon Tatu Kattelukselle…Tänään pelaamiseen keskittyneelle Nurmbergille 0+2. "
Miikka Mikkola 19.1.2002

Varsinkin viimeisen erän ylivoimalla olisi tarvittu "maestro" Nurmbergia, sillä kunnollista pyörittäjää ei meinannut löytyä. "
Miikka Mikkola 2.2.2002

Väsymyksen painaessa pelaajia ottelu alkaa ajoittain muistuttaa pystypainia, ja hyvinkääläiset yrittävät viimeisenä oljenkortenaan hermostuttaa Nurmbergia tarjoilemalla tälle jatkuvasti ylimääräistä puutavaraa. Nurmberg ei kuitenkaan hermostu vaan pyörittää peliä kuten haluaa Ahma-päädyssä lähes minuutin ajan. "
Miikka Mikkola 13.2.2002

Toisessa päässä Honkonen sitten napauttaa korkealla mailalla Nurmbergin suun verille ja saa ansaitusti 2+2 . "
Miikka Mikkola 1.3.2002

Merkillepantavaa on se, että Nurmberg on tehnyt 40% koko kauden maaleistaan nimenomaan forssalaisia vastaan.
Miikka Mikkola 2.3.2002

Aivan erän lopussa kiekotonta Nurmbergia ajetaan vielä puolen kentän vauhdilla, mutta Salminen tyytyy vain tyynnyttelemään KooKoon vaihtopenkkiä…Nurmbergin paluu oli erittäin vahva, mies veivasi kiekon lukuisiin tekopaikoihin, karvasi ja keräsi peliaikaa runsaasti. "
Miikka Mikkola 27.3.2002

Erityisesti Reino Soijärvi ja Timo Nurmberg olivat kaukana unten mailla, eivätkä montaa vaihtoa kolmannessa erässä pelanneetkaan. "