Mestiksen piippuhylly, viikko 49

Viikko 49 tarjosi suomalaiselle kiekkoyleisölle rutkasti draamaa Mestiksen taholta. Suurin uutinen koettiin maanantaina, kun oululainen Kiekko-Laser vetäytyi virallisesti Mestiksestä ja Jääkiekon Sarjaseurat Ry päätyi mitätöimään oululaisten alkukauden ottelut. Oliko päätös oikea?

Skandaalinkäryistä joulukuista viikkoa päätyivät purkamaan Lauri Lehtinen, Ville Lepistö sekä Jatkoajan Oulun ja Kajaanin toimituksien Ilari Savonen.

1.erä: Ankarissa talousvaikeuksissa paininut Kiekko-Laser vihelsi pelinsä poikki maanantaina joukkueen jättäessä Mestis-kautensa kesken. Oliko alkukauden sinnittely järkevää?

Lauri Lehtinen: Urheilutoimittajan suurin etuoikeus liittyy juuri jälkiviisauteen ja Kiekko-Laserin tapauksen voi jälkikäteen tuomita todella helposti. Kiekko-Laserin ei olisi missään nimessä pitänyt lähteä Mestikseen kaudelle 2011–2012, on kiistämätön fakta. Kuitenkin ymmärrän itsekin jääkiekkoon intohimoisesti suhtautuvana ihmisenä oululaisten johtoportaan optimismin kauden alla.

Suomalainen urheilubisnes ei kuitenkaan ole paikka taivaanmaalareille, jos rahaa ei ole jo etukäteen tarpeeksi varattuna pohjille. Kiekko-Laserin alkukausi vahingoitti sen omaa väkeä, muita Mestis-joukkueita sekä sarjan mainetta ja imagoa. Perustelut jälkiviisaalle tuomitsemiselle ovat siis olemassa.


Sami Holappa joutui siirtymään konkurssin alta Peliittoihin.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Ville Lepistö: Yrittänyttä ei laitetta, niinhän sitä sanotaan. Mutta sinnittelystä aiheutuneet vauriot ovat todella suuret. Pelkästään niiden varjossa sinnittelyt oli turhaa ja erittäin riskialtista. Itse en ainakaan tiedä oltiinko lähelläkään tilannetta, että homma olisi voinut jatkua. Päävalmentaja Mikko Mannerin puheet toimistolta kadonneista johtajista kertovat, kuinka suuret paineet siellä on ollut. Mutta en silti ymmärrä, että paetaan ongelmia. Se ei ole missään muotoa järkevää eikä hyväksyttävää. Avoimeksi jääneitä kysymyksiä on edelleen paljon ja kaikkiin tuskin koskaan saadaan vastauksia.

Sinnittelystä kärsii nyt myös joukkueen lisäksi sarja, sarjan muut joukkueet ja moni oululainen sekä pohjois-suomen yritys. Sinnittely ei minun mielestäni ollut järkevää.

Ilari Savonen: Näin jälkikäteen on totta kai helppo sanoa, että ei ollut. Tilanne oli kauden alussa urheilullisesta näkökulmasta hyvä, kun joukkueessa oli paljon mielenkiintoisia nuoria ja hieman kokeneimpia nimiä kuten esimerkiksi Olli Julkunen. Samalla kun Kärppien kanssa tehty junioriyhteistyö oli saamassa hyvän alun kauteen, oli tavallaan pakkokin mennä kohti haasteita.

Seurassa tehtiin töitä ja odotettiin sitä, että tukijoita tulisi. Noh, ei tullut. Jossittelu on aina helppoa tässä vaiheessa, mutta seuran oli kuitenkin pakko yrittää lähteä viemään kautta läpi, vaikka se ei taloudellisesta näkökulmasta välttämättä kovin viisasta ollutkaan.

Lue lisää:

Uutinen: Kiekko-Laserin pelit pelattu

Haastattelu: Mikko Manner: ”Kyllä meille kaikille vielä paikka löytyy”

Haastattelu: Harri Aho: ”Harmillinen tilanne”

Kolumni: Pettymys ja ylpeys

2.erä: Jääkiekon Sarjaseurat Ry päätyi muokkaamaan Mestiksen otteluohjelmaa ja mitätöimään Kiekko-Laserin kauden aiemmat ottelut. Mitä mieltä olet päätöksestä?

Lehtinen: Vaihtoehtojen jäätyä vähiin, päätös oli oikea. Toki voidaan aina kehitellä salaliittoteorioita päätöksen ympärille, mutta realistisesti ajateltuna muita mahdollisuuksia ei ollut. Toiset hyötyivät enemmän kuin toiset, that’s it.

Kuusi pistettä köyhempänä lempääläisenäkään en näe pisteiden vähentämiselle vaihtoehtoja, mutta toivon päättäjien muokkaavan ajatusmaailmaansa muutamasta asiasta. Kiekko-Laserin putoaminen kesken kauden kertoo ensinnäkin, ettei välisarjoja ole käytännössä tasapuolista pitää yllä. Paikallishegemoniaa ja vastakkainasettelua voidaan ylläpitää esimerkiksi viikonlopun tuplaotteluin. Vai pystyykö kukaan väittämään, etteikö taannoinen HIFK-Pelicans tuplaottelusaaga tarjonnut viihdettä ja palstamillimetrejä kuluttajille?

Lepistö: Tilanne oli kaikin puolin ikävä, oli ratkaisu mikä tahansa niin aina joku häviää. Tässä ratkaisussa suurimmat häviäjät oli TUTO Hockey ja Vaasan Sport. Otteluohjelman muokkaus sekoitti nopealla aikavälillä joidenkin joukkueiden harjoittelua. Esimerkiksi JYP-Akatemian ja Jukureiden välisen ottelun peruuttaminen toi joukkueille mahdollisuuden harjoitteluun tai vastaavasti aikaa lepäämiseen otteluruuhkien keskellä. SM-liigasta tutut säälipleijarit olisi ollut hieno lisä tasaiseen sarjaan ja taloudellisesti monelle seuralle olisi varmasti ollut taloudellisesti positiivinen lisä. Nyt tilalle keksitty haasteottelut kuullostaa keinotekoiselta ja hätäratkaisulta, mutta annetaan mahdollisuus näyttää ennen kuin haukutaan.

Koko tilannetta ajatellen Sarjaseurat Ry toimi mallikkaasti. Täytyy muistaa, että Mestis on sarjana vielä hyvin nuori, nyt mitattiin heidänkin kykyään toimia vaikeassa tilanteessa.

Savonen: Yhden seuran tippuminen kesken kauden on aina iso juttu missä tahansa sarjassa. Se oli selvää, että sarjaohjelmaan oli pakko tehdä isoja muutoksia, jotta kaikille joukkueille saadaan sama määrä otteluita siinä vaiheessa, kun runkosarja saadaan loppuun kevään puolella.

Sarjaseurat Ry teki tässä tapauksessa hyvän päätöksen mitätöidessään K-Laserin aiemmat ottelut ja pisteet. Se on tismalleen oikea päätös, vaikka osa seuroista joutuikin siitä kärsimään suuremmalla tavalla menetettyjen pisteiden kautta. Aina olisi voinut alkaa jossittelemaan ”meilläkin olisi ollut vielä heitä vastaan pelejä ja olisi voitu saada pisteitä, kun osa jo sai” tyylisesti.

Puheet vältettiin tällä päätöksellä ja päätös on hyväksyttävä. Nyt on mentävä eteenpäin kohti kevään ratkaisupelejä.

3.erä: Ismo Lehkosen aikakausi Kouvolassa päättyy tähän kauteen, tilalle tulee kaudella 2007–2008 LeKissä mainetta niittänyt Juha Juujärvi. Onko hänestä paikkaajaksi?

Lehtinen: Ismo Lehkosen päävalmentajuuden ollessa yhä kesken, on aikaista arvioida, onko Juha Juujärvestä paikkaamaan Lehkosta. Kaikenkaikkiaan Juujärvestä tulee yksi seuratuimpia Mestis-valmentajia ensi kaudella, hyvässä ja pahassa.

Juujärvi on taitojensa puolesta yksi kykeneväisimpiä nuoria valmentajia Suomessa tällä hetkellä, kysytään mielipidettä sitten Petteri Sihvoselta tai ei. Hänellä on päässään täydellinen käsitys nykyaikaisesta jääkiekosta ja tiedän Juujärven seuranneen ”työkseen” jääkiekkoa viimeiset vuodet pyrkimyksenään kehittyä yhä. Lisäksi miehen mieltymys hyökkäävään, kontrolloivaan ja viihdyttävään jääkiekkoon duunariripauksin sopii nykypäivän ajatteluun.

Juujärven ainoa vihollinen sijaitsee kuitenkin hänen kaikin puolin fiksussa pääkopassaan. Juujärvi ei aina anna tarpeeksi arvoa sosiaaliselle ihmisjohtamiselle ja on todella määrätietoinen – joskus jopa häikäilemätön – päästäkseen tavoitteisiinsa. KooKoo on organisaationa täynnä jääkiekkopersoonia ja siltojen polttaminen Kouvolassa johtaisi vääjäämättä uusiin välivuosiin.


Juha Juujärvi on KooKoon ensi kauden päävalmentaja.

Lepistö: En halua ajatella Juujärveä Lehkosen paikkaajana, enkä saappaiden täyttäjänä. Juujärvi tuo omat saappaat koppiin ja oman pelifilosofiansa KooKoon peliin. Paineet ovat varmasti kovat, mutta en usko etteikö Juujärvi niitä kestäisi.

Lehkosen tullessa KooKoon peräsimeen betonikaupungissa odotettiin ”Ikan” rakentavan joukkue, jolla voitetaan mestaruuksia, vielä tähän päivään mennessä mestaruuksia ei ole tullut yhtään. Joukkuetta ja oikeastaan koko seuraa on vaivannut pieni ylimielisyys jo muutaman kauden. Juujärven myötä toivoisin oranssimustien unohtavan turhan mesomisen.

Juujärven ja Lehkosen erot ovat enimmäkseen pelitavassa ja siinä, että Lehkosella on Mestiksen mestaruus. Mutta muuten miehet ovat samanlaisia ja uskonkin Juujärven kasvavan Kouvolassa valmentajaeliittiin, jos hän ei siellä vielä ole. KooKoota voidaan onnitella uudesta ja isosta päävalmentajasta. Uskon, että Kouvolassa jatkuu vahva noususuhdanne myös Lehkosen jälkeen.

Savonen: Juujärvi on oiva valinta KooKoolta Lehkosen paikkaajaksi. Hyvää työtä aiemmin LeKin peräsimessä tehnyt Juujärvi omaa valmennuksessa ideologian, jossa hänen joukkueensa hyökkää modernisti ja rohkeasti. Mies on osoittanut taitoja nuorten pelaajien kehittämisessä, missä KooKoon pitää olla pääkaupunkiseudun läheisyydessä olevana Mestis-organisaationa se paras vaihtoehto nuorille jääkiekkoilijoille, jotka tarvitsevat miesten pelejä ennen SM-liigaan siirtymistä.

Juujärvestä on povattu tulevaksi liigavalmentajaksi, joten nappivuosi tai vuodet Kouvolassa voisivat viedä miestä nopeasti kohti suurempia karkeloita.


Uutinen: Ensi kauden KooKoo-valmennus selvillä

Jatkoaika: Viikon epäonnistuja ja onnistuja?

Lehtinen: Tämän viikon onnistujaksi nostan Kajaanin Hokin erityisestä syystä. On totta, että kaksi pistettä viikon kahdesta ottelusta ei varsinaisesti anna aihetta pitkäaikaisiin hurraa-huutoihin. Hokki kärsi heikon peliesityksen jälkeen tappion Turussa TUTO Hockeylle perjantaina, mutta ilmeen totaalinen muuttuminen lauantain LeKi-otteluun vakuutti ainakin minut. Joukkueessa on pirusti luonnetta ja matka ylöspäin voi alkaa.

Jääkiekkojoukkue, joka häviää kaksi tiukkaa kotipeliään voi harvemmin olla tyytyväinen viikkoonsa. SaPKo ei onnistunut nousemaan pistemenetyksistään ja maksaa siitä kovaa hintaa.

Lepistö: Viikon onnistuja on Hokin Arttu Niskakangas, joka on saanut hyvillä omilla otteillaan myös joukkueen taistelemaan paremmista sijoituksista.

En tiedä kumpaan kategoriaan sanoisin Jukurit. Joukkue on sarjassa kakkosena. Otteet ailahtelevat aika räikeästi. Joukkueen tehomiehet kerää tasaisen varmasti pisteitä otteluissa, mutta edelleen on lupa odottaa lisää. Mutta kotiotteluiden yleisömäärät alkaa olla olla jo kulunut vitsi. Lauantain Sport ottelussa yleisöä vain vähän yli tuhat. Ei sellaisia määriä pitäisi olla Mestiksen huippuseuralla! Jukurit palkkasi markkinointipäälliköksi Markus Vitikaisen, hänellä riittääkin työtä saada yleisö katsomoihin.

Savonen: Onnistujaksi nostaisin KooKoon, vaikka kouvolalaiset joutuivatkin tiukille sarjajumbo Peliittoja vastaan. KooKoo onnistui nappaamaan täydet pisteet kaukalossa ja lisäksi kovat pelurit K-Laserin pesästä, kun Toni Kirén, Olli Julkunen ja Jussi Nättinen siirtyivät vahvistamaan kouvolalaisten rivejä. Kevättä ajatellen miehet ovat hyviä vahvistuksia, sillä kouvolalaisten suurin päämäärä löytyy ennen kaikkea Mestiksen kirkkaimmista mitaleista.

Epäonnistujaksi nostan JYP-Akatemian, jonka kurssi kääntyi hienon TUTO Hockey voiton jälkeen pahasti laskuun viikon sisällä. Ensin SaPKolta tylysti 11-3 pataan ja viikon tauon jälkeen Jokipojat jatkoi huonoa putkea 4-1 voitolla jyväskyläläisistä.

Aiemmat piippuhyllyt:

Viikko 48 (21.11.–27.11.)

Viikko 47 (14.11.–20.11.)

Viikko 46 (7.11.–13.11.)

Viikko 45 (31.10.–6.11.)

Viikko 44 (24.10.–30.10.)

Viikko 43 (17.10.–23.10.)

Kommentit