Mestareita katsomossa, ei kentällä

Jokerit kunnioitti perjantai-illan ottelussa Dinamo Riikaa vastaan vanhoja Suomen mestareitaan, mutta jäältä olivat mestarien elkeet kaukana, jälleen. Jukka Jalonen sysäsi vastuuta avainpelaajilleen.

Helsingin Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen voi katsoa peiliin. Syyt heikkoihin tuloksiin, maalinteko-ongelmiin ja avainpelaajien löysäilyyn löytyvät viisikkopelistä, jota Jokereiden valmennus ei ole pystynyt kehittämään kauden aikana.

Heikko yhteispeli ei tuota itseluottamusta, ja silloin tuloskin jää piippuun. 

Jokerit kunnioitti arvokkaasti edellisten vuosikymmenien Suomen mestareitaan perjantaina, mutta kaukalossa näytös oli helsinkiläisittäin onneton. KHL:n läntisen konferenssin jumbojoukkue, seitsemän ottelun tappioputkessa taapertanut Dinamo Riika oli parempi.

Tarina on kovin tuttu Jalosen Jokerit-ajoilta. Altavastaaja-asemassa pelannut vastustaja oli nälkäisempi ja halukkaampi voittaa kuin löysä ja flegmaattinen helsinkiläisjoukkue. Yhteispelaaminen loisti poissaolollaan. Jokerit oli lauma yksilöitä vailla päämäärää.

Kun pelaajat eivät pelaa joukkueelle, syy on valmennuksessa.

Viime kausi oli Helsingissä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta samaa kauraa. Tämän kauden alussa Jokereilla oli hetkellinen adrenaliinipiikki, mutta sen jälkeen joukkue on vajonnut yhtä syvälle kuin viime kaudellakin.

Kärkijoukkueita vastaan Jokereiden suorittaminen on ollut keskimäärin laadukasta, mutta helsinkiläisjoukkue on ollut jopa pulassa otteluissa, joissa sen on pitänyt viedä peliä. Helppoa ei Jokereilla tule olemaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun vastustaja laittaa puolustussumpun.

Pientä toivon kipinää synkkään viime aikojen taivallukseensa Jokerit sai tiistaina vierasottelussa Salavat Julajev Ufaa vastaan, kun voitto irtosi voittolaukauskisan jälkeen. Pelaaminen oli aika ajoin jo mallikasta, mutta se ei säilynyt yhtä ottelua pidempää.

Perjantain kamppailua kuvastaa hyvin ottelun loppu. Jokerit sai ensin ylivoiman viidellä kolmea vastaan. Tulos oli onneton, mikä kertoo surkeasta itseluottamuksesta.

Hetki myöhemmin Dinamo pääsi kahden miehen ylivoimalle. Sitä pyöri puoli minuuttia, kunnes verkko soi ottelun voittomaalin merkeissä.

Jalonen vieritti vastuun pelaajien niskoille. Ottelun jälkeen häneltä kuultiin turhautuneita kommentteja, kuinka hän ei ollut tyytyväinen avainpelaajiensa suorittamiseen. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu. 

Sen sijaan Jalonen ei maininnut sanallakaan siitä, että joukkueen yhteispeli sakkaa. Kun pelaajat eivät pelaa joukkueelle, syy on valmennuksessa.

Valmentajan tehtävä on saada joukkue pelaamaan hyvin illasta toiseen. Jos pelaajat suorittavat huonosti, vastuun voi armotta vierittää valmennuksen niskaan. 

Joukkue on valmentajan vastuulla.

Se, että Jalonen ei ollut tyytyväinen Jokereiden kärkipelaajien suorituksiin, kielii jostain. Yleensä se kertoo siitä, että kollektiivi ei toimi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Jokereiden kausi toistaiseksi: ailahteleva, tasapaksu ja toisaalta kliininen – Mitkä ovat näkymät pudotuspeleihin?

KHL | 29.1.2018 9:56
Vahvan alkukauden jälkeen Helsingin Jokerit ajautui ongelmiin. Pitkin talvea myös loukkaantumiset ovat verottaneet joukkuetta isommalla kädellä. Missä Jokerit nyt menee? Onko KHL:n läntisen konferenssin kärkiseuralla vielä mahdollisuus pitkään kevääseen? Jatkoajan toimittajat käyvät aihetta läpi tässä artikkelissa. lue lisää

HIFK:n, SaiPan ja Dinamo Riikan puolustukset todellisissa testeissä

LIIGA | 26.1.2018 9:00
Perjantain supermonivetokierroksella on kolme ottelua Liigaa höystettynä Jokereiden KHL-kamppailulla. Kierroksen teemana on hauraiden puolustuskalustojen testaaminen. Houkuttimena toimii myös 30 000 euron bonusraha neljä oikein -voittoluokassa. lue lisää

Masi Marjamäki Almtuna IS:n riveihin

KHL | Muut Sarjat | 25.1.2018 10:31
Eilen sopimuksensa Jokereiden kanssa purkanut Masi Marjamäki siirtyy Allsvenskanissa pelaavan Almtuna IS:n joukkueeseen. lue lisää

Heräsikö Jukka Jalonen liian myöhään?

KHL | 23.1.2018 19:56
Jukka Jalonen on vihdoin tehnyt tarvittavat pelilliset muutokset. Jokereiden kannalta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta menikö juna jo? lue lisää

Epävireisen Tolvasen valinta ei olisi pitänyt olla itsestäänselvyys

MAAJOUKKUE | KHL | 22.1.2018 21:58
Eeli Tolvanen on mukana Leijonien olympiajoukkueessa Etelä-Koreassa. Alkukaudesta kohuttu maalipyssy on kuitenkin hiljentynyt lähes täysin viime aikoina. Miten Tolvasen valinta saattoi silti olla itsestäänselvyys? lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Tomi Mäki

Jokerit #14 L lh
s. 1983 Helsinki
183CM / 85KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2001 Calgary Flames 4. kierros #108