Mielipide

Menestys vaatii veronsa

NHL / Kolumni
Boston Bruins on kiistatta yksi 2010-luvun menestyksekkäimmistä NHL-seuroista. Syksyllä yhdeksi sarjan suurimmista ennakkosuosikeista tituleeratusta Bruinsista ei kuitenkaan ollut jatkamaan idän kärkikastissa, kun joukkue jäi täpärästi koko pudotuspelien ulkopuolelle. Ensimmäisenä syyllisen penkkiin istutettiin toimitusjohtaja Peter Chiarelli.

Viime kauden Presidents' Trophyn voittajan Boston Bruinsin odotettiin luonnollisesti kahmivan yhden Itäisen konferenssin kärkipaikoista itselleen tälläkin kaudella. Toisin kävi, kun pitkä talvi tuotti joukkueelle mahalaskun ja kesäloman alkamisen jo ennen pudotuspelejä. Jälkikäteen on helppo jossitella ja spekuloida. Ja osoittaa syyttävällä sormella kokoonpanosta vastannutta arkkitehtia - Peter Chiarellia.

Kaudelle 2010-11 Chiarelli rakensi Stanley Cup -joukkueen, joka myös eteni aina finaaleihin asti kaudella 2012-13 ja kuten mainittua, voitti koko NHL:n runkosarjan viime keväänä. Bruins on yksi NHL:n lähihistorian menestyksekkäimmistä seuroista yhdessä Los Angeles Kingsin ja Chicago Blackhawksin kanssa. Se jo yksinään on Chiarellilta saavutus, johon vain harvalla kiekkovelholla osaaminen riittää.

Nyt kupla on puhkaistava.

Voiko yhdeltäkään joukkueelta odottaa kyseisen statuksen ylläpitämästä pidempään kuin muutaman kauden palkkakattoaikakautena? Mielestäni ei.

Chiarelli pumppasi joukkueen täyteen taitoa, fyysisyyttä ja monipuolisuutta, jotka riittivät parhaimmillaan kannujuhliin. Samalla täyttyi tila palkkakaton alla. Viime kesänä lähes jokainen joukkue onnistui parantamaan vähintään hiuksenhienosti kokoonpanoaan - Bruins ei. Hengitystila Bruinsin pelaajiston palkkarakenteessa oli lopussa jo ennen kauden alkua. Chiarellillä ei yksinkertaisesti ollut vaihtoehtoja muokata joukkuettaan kilpailukykyisemmäksi.

Nyt kupla on puhkaistava. Joukkue, joka jäi pudotuspelien ulkopuolelle ei tule nousemaan takaisin kärkikastiin ennen kuin runkoa muutetaan ja kehitetään. Bruinsissa tilaa uusille tekijöille ei ole, ellei vanhoista ensin luovuta.

Karhulauma ilman Milan Lucicia, David Krejcia, Zdeno Charaa tai valmentaja Claude Julienia ei kuulosta siltä Bruinsilta, jota on idässä pelätty ja jopa vihattu. Kuitenkaan ensi kauden realistiset kokoonpanohahmotelmat eivät koko nelikkoa sisällä. Tuukka Rask ja Patrice Bergeron toki pitänevät asemansa joukkueen runkopelaajina. Jo debytoineet Reilly Smith (24), Dougie Hamilton (21) ja David Pastrnak (18) taas ovat osa seuraavaa bostonilaiskiekon aikakautta.

Kysymys kuuluukin, kuinka massiivisen kevätsiivouksen omistajat Jeremy ja Charlie Jacobs ja Bruinsin seuraava toimitusjohtaja haluavat tehdä? Chiarelli onnistui rakentamaan mestaruusjoukkueen, mutta hänen ei nähty olevan oikea mies murskaamaan teostaan palaisiksi ja kääntämään uutta sivua Bruins-organisaatiossa.

Kesästä Bostonin toimistolla tulee takuulla mielenkiintoinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös