Mielipide

Maple Leafs Areenalla, osa 2

NHL / Kolumni
Toronto Maple Leafs-reportaasin toinen osa. Tapaamme Pat Quinnin ja Joey Nieuwendykin. Koppi on tyhjä ja Sundin puhuu ruotsia.

Toivotettuani Keith Actonille onnea, harmittelen ettei mies ollut juttutuulella. Hiljenevässä hallissa Toronto-organisaation heppuja morjenstaa Pat Quinn. Menen puheille pahoin aavistuksin. Jos Acton oli varovainen, saankohan Quinnilta suorastaan selkääni? Vielä mitä, Quinn on leppoisa, vastaa kysymyksiin kiertelemättä ja jopa yllättävän avoimesti. Mies heittää jopa kevyttä vitsiä.

Pat Quinn paljastaa totuuksia

Tämä leiri on NHL:n mieleen, mutta mitä se antaa Toronto Maple Leafsille?

-Ensinnäkin tämä on hieno mahdollisuus nähdä eurooppalaiset pelaajamme kotimaissaan. On myös hienoa tarkastaa niiden lahjakkuuksien vire, joilla ei ole sopimusta. Kaiken kaikkiaan koko leiri on hyvä juttu. Kun minä pelasin NHL:ää, pelaajista 95 prosenttia oli Kanadasta. Nyt tämä on maailman liiga, ja sen pitääkin näkyä. Tietenkin suurin hyötyjä on itse NHL.

Maple Leafsin tulevasta kaudesta Quinn jutteli yksityiskohtaisesti.

-Jos totta puhutaan pelipaikkoja ei ole juuri jaossa. Jos niitä on, niin kakkosmaalivahdin virka ja 1-2 puolustajan paikkaa. Viimeiset viisi vuotta olemme olleet free agent-joukkue. Näiden miesten kanssa on tarkoitus voittaa Stanley Cup. Joukkue on tiivis. Erityisesti hyökkääjämme ovat niin kokeneita ja hyviä että paikkoja ei ole jaossa.

Entä top4 puolustajat, joista on puhuttu paljon, ovatko he Stanley Cup-materiaalia?

-Uskon heihin, he ovat hyviä. Mutta koskaan ei voi etukäteen tietää ovatko he tarpeeksi hyviä. Mutta sinähän tiedät, että ykköspakkia ei noin vain hankita. Ei sellaisia lahjoiteta pois, eikä sellaisia ole tarjollakaan. Tilanne on nyt tämä.

Bryan McCabehan voi palata toissavuotiselle tasolle..

-Aivan, sitä me juuri toivomme. Ja Tomas Kaberle kehittyy edelleen. Hän on jo nyt loistava pakki, erityisesti ylivoimalla.

Kerron että Toronton otteluita nähdään kohtuullisen usein Suomessa ja Kaberle on yleensä ollut niissä vahva. Quinn nyökkäilee.

Mitä roolia Joe Nieuwendykille kaavaillaan, ylivoimaan?

-Kyllä, Joey tylee pelaamaan ylivoimaa. Hän voittaa aloituksia ja on erinomainen erikoistilannepelaaja. Hän autta meitä varmasti.

Entä Bryan Marchment?

-Kuten huomasit, hän haluaa oppia nopeasti joukkueen tavoille, siksi hän on harjoituksissa vierelläni. Mitä nopeammin hän pääsee selville joukkueesta, sen parempi. Hän on hyvä hankinta.

Toronton bussi on taas odottamassa ylimääräisiä pelaajia. Alkaa keskittyminen iltaan.

Pelin jälkeisiä kiireitä

Pelin jälkeen media odottaa pääsyä koppiin. NHL-tyylin avoin koppi luvataan, mutta todellisuus on toinen. Aluksi medialle neuvotussa kopissa ei ole ketään. Toisesta huoneesta saadaan pyynnöstä muutama pelaaja juttelemaan. Nytkin Sundin ja Nieuwendyk antavat haastattelunsa yhtä aikaa ja katoavat sitten. Kiire on kova. Valitsen Nieuwendykin, koska Sundin juttelee ruotsiksi.

Nieuwendyk antaa ensin tv-haastatelut, joissa hän kehuu joukkueen aloitusta. Valmistautuminen oli vaikeaa, kun ei voinut teitää mitä oli luvassa. Pelissä oli vauhtia, tilanteita ja Jokerit käytti maalipaikkansa. Joey kehuu kysyttäessä vielä Immosta hyväksi syöttäjäksi.

TV:n jälkeen pyydän Joeyta vastaamaan muutamaan kysymykseen. Joey on hyvä esimerkki rautaisen ammattilaisen suhtautumisesta mediaan.

Nieuwendykin asiat kääntyivät parhain päin

Kerro vähän prosessista joka johti siihen että pelaat Torontossa.

-Kesä on ollut jännittävä. En tiedä paljonko tiedät näistä asioista, mutta free agent-markkinoilla on ollut vilskettä. Kaksi päivää ennen leirien alkua minulla ei ollut sopimusta. Se oli huolestuttavaa. Olikin hienoa että pääsin sitten Toronton kaltaiseen joukkueeseen.

Quinn lupasi sinulle ylivoima-aikaa ja suurta roolia, oliko sinulle merkitystä näillä mahdollisuuksilla?

-Ei, ajattelin voittamista. Kuten sanoin, en ollut tilanteessa jossa olisin voinut valita monista mahdollisuuksita. Tietysti on hienoa jos vastuuta on luvassa.

Tunnet Gary Robertsin Calgaryn ajoilta. Nyt näyttää siltä että pelaisit hänen kanssaan.

-Se olisi hienoa. Auttaa paljon kun tietää pelaajan hyvin.

Olette Garyn kanssa pitäneet yhteyttä, mutta oletteko esimerkiksi harjoitelleet yhdessä?

-Olemme tosiaankin hyviä ystäviä, mutta olemme asuneet kaukana toisistamme kesäisin emmekä ole treenanneet yhdessä.

Sinulla on nyt mahdollisuus voittaa neljäs kannu neljässä eri joukkueessa, monella ei ole....

-Mahdollisuus! Aivan. Olen tyytyväinen että voin pelata näin hyvissä joukkueissa. Mutta vielähän mitään ei ole saavutettu.

Viime kauden Devilsejä kuvailtiin onnelliseksi perheeksi, onko Maple Leafs onnellinen perhe?

-Uskon niin. Leiri on ollut oikein hyvä. Henkilökohtaisestikin on ollut hienoa, että olemme viettäneet nyt paljon aikaa yhdessä.

On aika luovuttaa Joey muiden käyttöön. Toimittajan ensimmäinen kysymys on mitä mieltä Joey oli ketjussa pelanneesta nuorukaisesta (kid).

-Ai, tarkoitat Garya, naurattaa Joey, mutta kehuu sitten Jarkko Immosen peliä.

Torontolla on kiire lennolle, Owen Nolanista ehdin ottaa kuvan enne kuin mies kiirehtii joukkuen mukaan. Jarkko Immosella on aikaa.

-Ei tässä vielä ole varaa alkaa leijua.

-Oli kyllä mahtava paikka pelata tuollaisten tähtien kanssa.

Oletko kuullut Robertsin hurjasta maineesta harjoittelijana?

-Tiesin kyllä siitä ja sen huomasikin.

Vieraat ovat lähteneet. Pelaajat olivat mukavia, mutta lukijoiden harmiksi aikataulu oli tiukka. Ruotsissahan media on saanu makeaa mahan täydeltä. Maple Leafsista erikoiskiitokset ansaitsee Joe Nieuwendyk, joka hoitaa asiat tyylillä niin jäällä kuin kopissakin. Muutamista tähdistä kun ei näkynyt varjoakaan koko päivänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös