Mielipide

Maajoukkueen Mission 2003

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomessa pelattavat jääkiekon MM-kisat lähenevät päivä päivältä. Maajoukkueen päävalmentaja Hannu Aravirta luennoi maanantaina Oulussa Kärppien yhteistyökumppaneiden ykkösketjulle ja medialle järjestetyssä tilaisuudessa maajoukkueen valmistautumisesta kotikisoihin.

Mission 2003, mitä se sisältää?

Maajoukkue on lanseerannut kotikisoissa menestymiseen tähtäävän projektin nimellä Mission 2003. Tässä vaiheessa kautta ei mitään erityistä tavoitetta ole vielä päätetty. Tähän löytyy myös erittäin looginen selitys.

- Koska yhtään pelaajaa ei ole vielä joukkueeseen nimetty ei ole mitään järkeä nimetä kultamitalia tai mitään muutakaan tavoitetta. Ensin on tehtävä pelaajavalinnat ja vasta tuon jälkeen voidaan joukkueen kesken sopia tavoitteesta. Tällöin siitä tulee realistinen, johon koko ryhmä sitoutuu, Aravirta kertoo.

Mission 2003 on kymmenaskelmainen portaikko, joka käynnistettiin jo viime elokuussa. Tuolloin NHL-pelaajat leireilivät ensimmäistä kertaa yhdessä, jolloin heiltä tiedusteltiin halukkuutta pelata maajoukkueessa kotikisoissa.

- Kysely oli varsin selkeä. Rasti ruutuun, jos oli kiinnostunut tulemaan kisoihin. Mitään selityksiä ei huomioitu.

Seuraavana valmistautumisessa tulevat 4 Eurohouckey Tourin osaturnausta, joissa Suomi käytti yhteensä 60:tä pelaajaa. Näistä pelaajista peräti 53 tuli kotimaisesta SM-liigasta, seitsemän muista Euroopan sarjoista. Neljännen kerran peräkkäin voitettu epävirallinen Euroopan mestaruus on osoitus paitsi onnistuneista valinnoista niin myös kotimaisen sarjan tasosta.

Kuudes askelma on käsillä tämän viikon sunnuntaina, kun päävalmentaja Aravirta sekä toinen valmentaja Jari Kurri pakkaavat matkalaukut ja lentävät P-Amerikkaan seuraamaan NHL-otteluita. Vaikka moni saattaisi luullakin tarkkailureissua puolittaiseksi hupimatkaksi on totuus aivan toinen.

- Kymmenen päivän aikana näemme Kurrin kanssa yhteensä 10 peliä. Lisäksi vaihdamme useaan otteeseen paikkakuntaa, joten lentokoneessa istuminenkin tulee tutuksi. Suomalaisjoukkueista jää näkemättä oikeastaan vain Vancouver ja Calgary, Aravirta kertoo.

Portaikon viimeiset askelmat ovat sitten kotikisoihin valmistavan MM-leirin aikana. Ensimmäinen ryhmä aloittaa leiriytymisen 31.3, kolme viikkoa liigan runkosarjan päättymisen jälkeen. Tuolloin mukana ei ole liigan välieriin selviytyneiden joukkueiden pelaajia. Ryhmään kuuluu pelaajia, joilla on mahdollisuuksia lopulliseen joukkueeseen sekä pelaajia, jotka ovat antamassa näyttöjä tulevaisuutta varten. Tuo joukkue pelaa myös ensimmäiset maaottelut, kahdesti Venäjää vastaan.

15.4 on päivämäärä, jolloin leiritykseen liittyvät kaikki Euroopassa pelaavat pelaajat sekä NHL:n runkosarjan jälkeen pudonneiden joukkueiden ammattilaiset. Tuo joukkue on melko lähellä lopullista ryhmää, vaihtuvuutta tulee ainoastaan mahdollisesti vapautuvien NHL-pelureiden myötä. Viimeistelymaaottelut pelataan Ruotsia ja USA:ta vastaan ja lopullinen tavoite kotikisoihin asetetaan viikkoa ennen turnauksen alkua. Leijonien valmistautuminen kotikisoihin on siis edellä mainitun mukainen.

Ne aina puhuttavat pelaajavalinnat

Karu totuus on, että kisojen isäntämaa on voittanut viimeksi maailmanmestaruuden 1986. Tätäkin taustaa vasten hiukan varovaisempi tavoitteenasettelu on ymmärrettävää. Jokakeväinen keskustelunaihe mediassa on MM-turnaukseen tehtävät pelaajavalinnat. Päävalmentaja Aravirta valotti myös pelaajien valintakriteerejä.

- Joukkueeseen valitaan ne pelaajat, jotka muodostavat parhaan ja toimivimman kokonaisuuden. Meidän kokemuksen mukaan joukkueen menestyksessä motivaation osuus on 50%, pelaajien henkilökohtaisten taitojen osuus on 30% ja loput 20% on joukkueeseen luodun ilmapiirin ansiota.

- Jokaiselle pelaajalle on löydettävä oikea rooli joukkueessa. Etenkin pienen roolin pelaajille on tärkeää saada sisäistettyä tehtävän merkitys. Roolituksella on suuri vaikutus motivaatioon ja tämän takia Suomen maajoukkueessa ei pelaa kaikki parhaat luistelijat tai kovimmat laukojat. Kokonaisuus on tärkeämpi.

- Yleensä joukkueesta puolet on Euroopasta ja puolet NHL:stä. Tänäkin vuonna tuo suhde on erittäin lähellä toteutumista.

Erityisen mielenkiintoinen valinta tulee olemaan maalivahtien kohdalla. NHL:ssä on suurella todennäköisyydellä vapautumassa paljon vastuuta saaneet Jani Hurme ja Pasi Nurminen. Näiden lisäksi Vesa Toskalan ja Miikka Kiprusoffin edustama San Jose Sharks on suurissa vaikeuksissa, eikä sen pääsy pudotuspeleihin ole varmaa. Euroopassa pelaavista Kari Lehtonen on kärkinimi, eikä Kimmo Kapanenkaan ole ilman mahdollisuuksia. Viimeisimpänä Aravirran papereissa on plussaa saanut Ruotsin turnauksessa torjunut Ari Sulander.

- Kyllä maalivahtitilanne on meille positiivinen ongelma. Kolmen maalivahdin kesken olisi saatava luotua oikeanlainen roolitus peliajan ja vastuun suhteen. Tavoitteena on saada kisoihin hyvähenkinen kolmikko, joka tukee toisiaan.

- Mitään ratkaisuja tai listoja ei ole vielä tehty, mutta en pidä mahdottomana ajatusta kolmesta maalivahdista P-Amerikasta.

Päävalmentajalla näkemys myös liigasta

Päävalmentaja on työnsä puolesta joutunut seuraamaan myös suuren määrän liigaotteluita. Millaisena Hannu Aravirta näet käynnissä olevan liigakauden?

- Kyllä meillä on tyylikäs kausi menossa. Sarjassa on tullut muutamia yllätyksiä, jotka piristävät liigaa. HPK:n kärkipaikka osoittaa, että budjetin suuruus ei ole ainoa tie menestykseen.

- Paljon keskustelua on aiheuttanut myös liigan väitetty väkivaltaistuminen. Mielestäni peli ei ole ollut yhtään väkivaltaisempaa kuin aiemminkaan. Valitettavasti yhdessä ottelussa tapahtuneista loukkaantumisista on noussut liian suuri kohu, vaikka siinä menikin maamme lahjakkaimman pelaajan loppukausi pilalle.

- Annetut rangaistukset ovat olleet täysin linjassa rikkeisiin nähden, Aravirta jatkaa.

Kohti uusia haasteita

Hannu Aravirta päättää siis tähän kevääseen pitkän rupeamansa maajoukkueen valmentaja. Vuonna 1992 alkanut urakka huipentuu kuudensiin MM-kisoihin päävalmentajana. Menestystä on tullut ja Aravirta on jatkanut edeltäjiensä aloittamaa mitaliputkea. Aravirta siirtyy 20-vuotiaiden maajoukkueen käskijäksi.

- Viime kesänä kypsyi päätös päävalmentajan tehtävien jättämisestä. Tietenkin mielessä on pieni haikeus, kun kyseessä on viimeiset kisat. Nuorten maajoukkueen valmentaminen on urallani suuri haaste ja se on ollut mielessä jo parin vuoden ajan. Jokaisen valmentajan uralla tulee aika, jolloin on täytyy mennä eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle