Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä

Luukkosesta on turha tehdä sylkykuppia

Suomen ykkösmaalivahtia Ukko-Pekka Luukkosta olisi helppo syyttää Nuorten Leijonien heikosta tuloksesta. Ongelmat olivat kuitenkin aivan jossain muualla.

"Eihän tuo Ukko-Pekka Luukkonen saa edes ovea kiinni. Nyt hävitään paskaan maalivahtiin."

Sosiaalisessa mediassa Luukkonen on lytätty huolella MM-kisojen aikana. Todellisuudessa suurin ongelma turnauksessa oli jossain ihan muualla kuin tolppien välissä. Relevanttia olisi kysyä esimerkiksi, minne jäi se Suomen kaikkien aikojen kovin puolustus nuorten MM-kisoissa.

Maalivahtipeli oli suurin kysymysmerkki jo ennen joukkueen julkistamista. Tänä vuonna turnaukseen ei ollut tyrkyllä yhtään Liigassa pelannutta maalivahtia. Viimeksi vastaava tilanne on ollut vuonna 2013, jolloin Suomi sijoittui seitsemänneksi. Tuolloin mukana olivat Mestiksessä pelanneet Janne Juvonen ja Joonas Korpisalo sekä kolmosvahtina WHL:ssä pelannut Eetu Laurikainen.

Luukkoselta ei voinut lähtökohtaisestikaan odottaa ihmetekoja. Kausi on kulunut Mestiksessä ja otteet ovat ailahdelleet jonkin verran. Kauteen suhteutettuna Luukkonen pelasi mukiinmenevästi.

Tietysti aina voidaan nostaa esille kysymys, miksei esimerkiksi alkusarjassa kokeiltu, olisiko toisella Mestis-vahdilla Lassi Lehtisellä ollut tähdet kohdallaan kisoissa. Maalivahtien peluutus on kuitenkin asia, josta kurat niskaansa saanut Luukkonen ei päätä.

Kokonaan toinen ja merkittävämpi asia on se, jäikö turnauksen parhaaksi hehkutettu puolustus Suomeen. Puolustajille sattui pelistä toiseen järkyttäviä virheitä. Vastustaja päästettiin kävelemään maalille vapaasti tai pahimmillaan läpiajoon.

Tästä osoituksena oli puolivälierässä esimerkiksi Tšekin toinen maali, jossa alimpana pelaajana Tšekin Kristian Reichelia otti kiinni hyökkääjä Jere Innala

Jos maalivahtipelissä annettiin tasoitusta, ei eroa huippumaihin kirinyt hyökkäyskään kiinni.

Suomen puolustukseen oli kaikista kovimmat odotukset ennen MM-turnausta, eikä suomalaispakisto onnistunut lunastamaan lupauksia edes lähelle kunniakkaasti.

Syy puolustuksen alisuorittamiseen saattaa löytyä pelitavasta, sillä esimerkiksi Liigaa dominoiva Miro Heiskanen oli vain varjo HIFK-paitaisesta itsestään. Vaikka Heiskanen oli puolustuksen supertähti, hän ei pystynyt ottamaan kisoissa sellaista oman pään johtajan roolia kuin häneltä olisi odotettu. Myös Liigasta tutut hyökkäyspään kiekolliset ratkaisut loistivat poissaolollaan.

Jos maalivahtipelissä annettiin tasoitusta, ei eroa huippumaihin kirinyt hyökkäyskään kiinni.

Suomi teki viidessä ottelussa 18 maalia, joista nelosketju upotti vastustajan verkkoon neljä. Ykkösketju alkoi heräillä vasta, kun ketjuja muokattiin alkulohkon lopulla.

Etukäteen Suomen parhaaksi ennakoitu tuloksen tekijä Eeli Tolvanen teki yhden maalin. Toki Tolvanen auttoi joukkuetta muuten, mutta häneltä olisi ratkaisuhetkinä kaivattu nimenomaan maaleja, jotka ovat hänen erikoisosaamistaan. Suomen joukkueessa ei ollut yhtäkään niin puhdasveristä maalintekijää kuin Tolvanen.

Myös ykkössentterinä aloittanut Janne Kuokkanen pelasi vaikeat kisat. Suomen ainoa NHL-pelejä alleen kerännyt apu leipoi pistetililleen vain kaksi syöttöpistettä.

Heräämisellään ykkösketju sai hieman anteeksi, mutta samaa ei voi sanoa Suomen kakkosketjusta, jonka piti ennakkoon olla Suomen toinen hyökkäävä ketju.

Alkuperäinen kakkosketju Otto Koivula − Joni Ikonen − Aleksi Heponiemi teki viidessä ottelussa kolme maalia. Siis vähemmän kuin jarruketjuksi määrätty nelonen. 

Pohdinnan päätteeksi päästään ajatuskulussa luonnollisesti taas siihen, valittiinko joukkueeseen oikeat pelaajat. Mahdotonta sanoa, mutta parempia maalivahteja ei tarjolla olisi ollut.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Sabres-kannattajat innoissaan Luukkosesta: "Toivon, että hänestä tulee suuri tähti"

MAAJOUKKUE | 1.1.2018 20:00
Nuorten MM-kisoja katsomassa käyneet Buffalo Sabres -fanit ovat paitsi tulleet kannattamaan Yhdysvaltoja, myös tarkastamaan omien varaustensa otteita. Suomen maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen saa kehuja. lue lisää

Luukkonen: "Neljännen maalin ottaisin takaisin, jos voisin"

MAAJOUKKUE | 27.12.2017 2:42
Suomen ensimmäinen ottelu päättyi 4–2-tappioon Kanadalle. Ottelun ensimmäinen maali puhutti vielä pelin jälkeenkin. Suomen maalilla torjunut Ukko-Pekka Luukkonen olisi kuitenkin toivonut voivansa ottaa neljännen maalin takaisin. lue lisää

Luukkonen pääsee irti tulevan kotiyleisönsä edessä: "On hienoa päästä näyttämään sinne, mitä osaan"

MAAJOUKKUE | 24.12.2017 16:00
Ukko-Pekka Luukkosesta tuli hieman yllättäen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen luottotorjuja. Buffalossa Luukkonen ottanee paikkansa ykköstorjujana Suomen MM-joukkueessa. Maalivahti itse on vaatimaton asian suhteen. lue lisää

Road to Buffalo – Paras puolustus miesmuistiin

MAAJOUKKUE | 13.10.2017 13:00
Hiukan reilu kaksi kuukautta ja Joulupukki lähtee Korvatunturilta. Siitä on enää kaksi päivää kiekkoihmisen todelliseen jouluun, kun nuorten MM-kisat käynnistyy tapaninpäivänä Buffalossa Yhdysvalloissa. lue lisää

Kanadalaistoimittaja: Nuorten MM-kisaisännyydet jaettu 14 vuoden päähän - Suomi vuorossa vuonna 2027

MAAJOUKKUE | 13.2.2018 18:11
TSN:n toimittaja Gord Millerin mukaan Kansainvälinen Jääkiekkoliitto on jakanut nuorten MM-kisat pitkälle tulevaisuuteen. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Ukko-Pekka Luukkonen

LeKi #1 L mv
s. 1999 Espoo
192CM / 89KG
SOPIMUS: Laina (HPK)
VARAUS: 2017 Buffalo Sabres 2. kierros #54