Mielipide

Lukko on Liigan ykkösjengi – ja parempaa on luvassa

LIIGA / Kolumni

Lukko on kivunnut Liigan kuntopuntarien kärkeen lähes vaivihkaa. Sarjanelonen on ottanut viimeisestä viidestä ottelustaan neljä voittoa, hävinnyt kerran jatkoajalla ja jäänyt täysin pisteittä viimeksi 13. syyskuuta.

Tämä on hurja saldo ottaen huomioon vuodenajan. Lukon kokenut joukkue syttyi täyteen kukoistukseensa viime kaudella vasta keväällä. Tammikuun lopulta alkanut yhdentoista ottelun putki tuotti kymmenen voittoa, ja nousukiito jatkui aina pronssijuhliin asti.

Viime vuonna Lukolla oli kasassa kahdeksan ottelun jälkeen yhdeksän pistettä, nyt peräti viisitoista. Ja käyrä osoittaa kovasti ylöspäin.

Lukon laukaisuprosentti tasaviisikoin esimerkiksi on tällä hetkellä heikko 3,9 %. Tilastollisesti olisi melkoinen mahdottomuus, mikäli kyseinen prosenttiluku ei nousisi lähitulevaisuudessa. Lukon maalipyssyt tulevat siis vielä parantamaan, se on tilastollinen varmuus. Ja ruutia kuivaamaan Lukolla on asettaa kovia nimiä.

Lukko on jo nyt sarjan kovin ylivoimajoukkue. Hyökkäysalueen kasvaminen tuli Risto Dufvan miehistölle kuin taivaan lahjana.

Lukon 20 maalista 15 on syntynyt ylivoimalla. Osumaprosentti on huima 28,85 % - Liigan selkeä ykkönen. Lukon ylivoimapelaamisessa on kaikkea: taitoa, kokemusta ja maalinedusrouhijoita. Taituriosasto jauhaa maalipaikkoja kuin liukuhihnalta, kun Teemu Nurmen ja Ville Niemisen johtama maantiekoneiden kaarti paukuttaa jokaisen irtokiekon reppuun.

Nykyvauhti on pelottava asia muille liigajoukkueille.

Muiden joukkueiden pelillisen heittelyn tasaantuminen, alati kovenevat vastustajat ja Lukon ylivoiman mahdollinen taantuminen taivaallisesta normaaliksi ovat Lukon vaarat kohti pelillistä romahdusta.

Lukko on kuitenkin parantanut peliään myös tasaviisikoin niin tilastojen kuin käytännön toiminnan perusteella viime otteluissa.

Tasaviisikoin Lukon Corsi-lukema, vetojen määrä suhteessa vastustajaan, on 55,1 %. Kiekollista hallintaa pitävät käsissään erityisesti Aaron Gagnon ja Ville Vahalahti.

Lukon ykköskentän talismaanit ovat iskeneet kahdeksaan otteluun naurettavat 22 pistettä yhteensä. Vahalahti ei ole jäänyt pisteittä kertaakaan tällä kaudella, Gagnon vain kerran. Maalejakin parivaljakko on tehnyt jokaisessa ottelussa sitten kauden Ässät-avauksen.

Jos Lukko hallitsee kiekollisena, sama pätee kiekottomaan peliin. Lukko siivoaa sarjan isokokoisimpana joukkueena niin kulmissa kuin maalienedustoilla vastustajasta mehut pois. Löytyy taklauksia, poikittaisia mailoja ja rutkasti painikavereita.

Lukkoa vastaan pelaaminen on yksinkertaisesti veemäistä. Joukkueen maalivahti Ryan Zapolski on saanut kahmia kahden viime ottelunsa nollapelit rauhassa.

Kun miettii, että Lukko on kokeneena, mestaruutta jahtaavana ja fyysisenä joukkueena kuin rakennettu kevään peleihin, nykyvauhti on melko pelottava asia muille liigajoukkueille.

Mikä 13 liigajoukkueesta pysäyttäisi rymistelevän Lukko-lauman?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös