Mielipide

Lisää palstatilaa ranta-Leijonille!

MAAJOUKKUE / Kolumni
Aivan aluksi haluaisin kirjoittaa seksistä. Kiinnostuitko? No, lisätään ismi kuitenkin perään. Seksismi on kiekkopiirejäkin koskettava ongelma, sillä se on läsnä kaikessa urheilussa. Sukupuolten välinen nokittelu ei ole kuitenkaan täysin tasapuolista.

Vai oletteko te pojat eri mieltä? Hei, saadaanhan me naisetkin vähän katsella komeita pelaajia sillä silmällä. Mediakin esineellistää miehiä minkä ehtii ainakin arvokisojen aikaan. Ehkä Sinunkin isoäitisi tarkastelee Kuumin Leijona -äänestyksen vaihtoehtoja silmä kovana. Äänen antaminen on kuitenkin kova haaste, sillä arvio on usein tehtävä postimerkin kokoisen kuvan perusteella.

Eihän Miss Suomeakaan voi valita ilman tietoa tarkoista strategisista mitoista. Eikä hallin parhaan takapuolen omistavaa cheerleaderiakaan tarvitse arvioida minkään perunasäkin peitosta.

Suomen hyvä kiekkokevät toi kannattajille paljon riemua. Pettymyksiin lukeutuivat pikkuleijonat ja naisleijonat, menestyjiin rullaleijonien ja nuorten kultaleijonat sekä hopealeijonat ja lisäksi pronssiset olympialeijonat. Jalometallihumun keskellä suorituksista jaloin kuitenkin unohtuu.

Miehen jumalainen rantakunto ei ole mikään itsestäänselvyys. Minun lempileijonalajini ovat nämä ranta-Leijonat. Kuvatkaa sinne viihdelehtiin niitä pelaajia! Vähemmän virtsaamassa helsinkiläisten yökerhojen kylkeen ja enemmän Hietsussa nauttimassa auringosta, kiitos. Paidat kielletty.

Ja samaan aikaan kun vitsailen - tai provosoin - tai olen tosissani - niin puolustan omaa, näissä piireissä äänensä harvemmin kuuluviin saavaa sukupuoltani. Vastustan hamekankaiden lähettelyä fraasina ja neidittelyä ja ämmättelyä jonain heikkoutta osoittavina määreinä. Siksi, koska niitä käytetään aivan liian totisissa konteksteissa.

Seksismi ilmenee jännittävillä tavoilla. Minä esineellistän nyt mieslukijaa. Ja moraalikäsitykseni saa kyseenalaistaa, minua saa pitää huomionkipeänä.

Ja sitten se samainen lukija menee ehkä hallille ja tsiigailee ovelasti sivusilmällä niitä tanssityttöjä. Taitavastihan tytöt liikkuvat, en vähättele. Mutta on se vähän alentavaa. Äijät ne kentällä pelaavat, eikä katkoillakaan tarvitse laittaa aivosolujaan töihin, kun silmät tarjoavat nautinnon.

Ei siinä ole mitään väärää.

Mutta ei se mikään ihme ole, että naiset eivät viihdy urheiluareenoilla. Tuolla tanssimassako mun paikkani on? Eihän mun lantio edes taivu noin.

Väittelin kerran kaverini kanssa Jarkko Ruudusta pelaajana. Pelitekninen keskustelu, oikein asiallinen. Olimme eri mieltä. Sain kuulla jotain niin legendaarista.

"Et sä voi ymmärtää jääkiekkoa kun olet nainen."

Aha. No sä et sitten voi ymmärtää balettia, ratsastusta tai voimistelua. Ei auta vaikka kuinka katsoisit, olet mies.

Naistoimittajan savotta uskottavuuden saavuttamiseksi on kova. Ja juuri siksi näistä asioista on hassuteltava julkisesti. Sen on oltava hyväksyttävää.

Rehellinen, naisellinen habitus ja jääkiekko mahtuvat samaan halliin. Älkää pakottako tyttäriänne lipunmyyjiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle