Mielipide

Liiga ei parane Jokerien näkyvyydestä marisemalla

LIIGA, KHL / Kolumni
SM-liiga Oy:n hallituksen puheenjohtajan Vesa Puttosen puheenvuoro Ylen KHL-aiheista tv-sarjaa vastaan on huonosti ajoitettu ja heikosti osuva puheenvuoro, joka ei tee Liigalle mitään hyvää.

Vesa Puttosen tuore kirjoitus Helsingin Sanomien mielipidesivustolla kritisoi rankasti Ylen päätöstä tehdä tv-sarja KHL:ään siirtyvästä Jokereista. Viime vuonna nimetty SM-liiga Oy:n puheenjohtaja on huolissaan erityisesti siitä, että "Yleä ohjaavat kaupalliset intressit". Lisäksi Puttonen on sitä mieltä, että "ohjelma itsessään on tuotesijoittelua".

Ensinnäkin, kuten Ylen Robert Portmanin vastine Iltalehdessä kuuluu, Puttosen arviot sarjan jaksomäärästä ja sisällöstä menivät hieman pieleen. Kritiikistä putosi isosti pohjaa pois.

Toiseksi, kokonaisuutta sivusta seuraavankin on helppo nähdä Puttosen kritiikissä sekä heikko analyysi Ylestä että turhaa parranpärinää liigapomolta.

Liigan täytyy pitää oma pesänsä kunnossa ja vahvistaa itse paikallisuutta sekä monipuolisuutta. Aivan niin, niitä samoja asioita, joita Puttonen nyt Yleisradiolta kuuluttaa.

Itse huolestuisin Ylen kaupallisuudesta kunnolla vasta sitten, kun kyseinen instanssi lakkaisi tuottamasta raporttia Jukolan viestistä, pesäpallon nousukarsinnoista ja, hemmetti soikoon, eläkeläismölkyn SM-kisoista.

Olen totisesti sitä mieltä, että Yleisradion ei tarvitse kokonaisuutena kilpailla jokaisesta tosi-tv-formaatista tai kaikkein klikattavimmista parisuhdejuoruista. Tunnistan turhaa kaupallisen kanssa kilpailua myös Yle Urheilussa, mutta en todellakaan koe Ylen unohtaneen paikallisuutta tai monipuolisuutta. Onko Puttonen varmasti seurannut Yleä, jota hän kritisoi?

Totuus on selkeä: kyllä verovaroilla voi seurata myös historiallista idän valloitusta − enkä nyt puhu upeasta Sotilaat kertovat -sarjasta − ainakin viiden jakson verran. Perusteista suurin on se, että KHL on valtaosalle jääkiekkoa seuraavista edelleen suuri ja tuntematon. Pitäisikö tämä julkaista kulttuuritoimituksen alaisena, jotta se olisi helpompaa ymmärtää?

Niin, siitä parranpärinästä yleisesti. Puttonen on nyt vajaan vuoden kestäneen toimikautensa aikana ollut esillä lähinnä samoista asioista: Jokereista, suljetusta liigasta, KHL:stä ja Jokereista. Miksi tämä linja?

On selkeää, että Puttonen sanoo ääneen sen, mitä monet katkerat liigapomot vieläkin Jokereiden lähdöstä miettivät. Totuus on kuitenkin se, että se ei johda mihinkään hyvään.

Vastakkainasettelu Liigan, KHL:n ja Jokerien välillä toimii vain tiettyyn pisteeseen asti, mutta kestävää kehittämistä se ei ole. On vaikea nähdä, että Jyväskylän kausikorttimyynnit pärähtävät kattoon sillä, kun saadaan sytytettyä kytevää jokerivihaa vähän isompaan liekkiin. Päinvastoin, jatkuva marina voi jopa karkoittaa sponsoreita kitkerän puuhastelun ympäriltä.

Liigan täytyy pitää oma pesänsä kunnossa ja vahvistaa itse paikallisuutta sekä monipuolisuutta. Aivan niin, niitä samoja asioita, joita Puttonen nyt Yleisradiolta kuuluttaa.

Viime vuosien kehityksen perusteella olisin ennemmin huolissani siitä, kuinka kauan Liigan oma talous edellä menevä politiikka pitää itse sarjan sellaisena, että kyseessä on paikallisesta ja mielekkäästä urheilusta. Jopa Jokerit on tajunnut tämän, sillä "Siperiasta roudatun bussilastillisen" sijaan joukkue on hyvin suomalainen. 

1990-luvulla TPS:n fanit vihasivat ja rakastivat Jokereita siksi, että kyseessä oli kaukalossa tiukka vihollinen. Kaukalon tapahtumien on pysyttävä keskiössä myös nyt.

Liigalla on omat vahvuutensa, joista pitää kiinni. "Minä, me, marisijat" ei myy.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös