Mielipide

Liian hyvä joukkue − Rautakorvella edessään mahdoton peluutushaaste

LIIGA / Kolumni
Tappara julkisti ensi kauden joukkueensa. Puolustus on maajoukkuetasoa, ja nelosketjun laitahyökkääjät mahtuisivat useimmissa liigajoukkueissa kärkiketjuihin. Kuinka tähtisikermän kaikille huippupelaajille riittää peliaikaa?

Hallitseva mestari Tappara dominoi myös siirtomarkkinoita. Joukkue löi kilpailijoille luun kurkkuun julkaistessaan ensi kauden kokoonpanonsa. Jo aiemmin Tappara oli hankkinut Ässistä lupaavan hyökkääjän Jarno Kärjen ja tehnyt kolmen vuoden jatkosopimuksen Kristian Kuuselan kanssa.

Tämä oli kuitenkin vasta alkusoittoa, kun joukkue julkisti uusimmat hankintansa.

Puolustukseen tuli kolme maajoukkuetason pelimiestä − Mikko Lehtonen, Veli-Matti Vittasmäki ja Niko Mikkola. Kun kokoonpanossa olivat ennestään puolustajat Aleksi Elorinne, Valtteri Kemiläinen, Otso Rantakari ja Aleksi Salonen, on Tapparalla käsissään ilmiömäisen laadukas ja monipuolinen puolustuskalusto.

Käytännössä Tapparalla on kolme ykköspuolustajaparia ja seiskapakkina Salonen, jolla olisi potentiaalia isompaankin rooliin.

Hyökkäystään hallitseva mestari vahvisti keskushyökkääjä Matti Järvisellä ja laitahyökkääjä Niko Ojamäellä. Järvisen hankinta tuli tarpeeseen ykkössentteri Jani Lajusen siirryttyä Sveitsiin. Siirtyminen mestarijoukkueeseen on merkittävä askel eteenpäin isokokoisen Järvisen uralla.

TAPPARA ON HUIPPUMIEHISTÖLLÄÄN KIISTATON MESTARISUOSIKKI, MUTTA IRTOAAKO KAIKILLE TÄHTIPELAAJILLE JA NOUSEVILLE KYVYILLE RIITTÄVÄ ROOLI?

Laitahyökkääjien kohdalla Tapparalla on kuitenkin samankaltainen tilanne kuin puolustuksessa. Huippumiehiä ja nousevia kykyjä on niin paljon, että esimerkiksi hyökkäyspelaamisessa valtavasti kehittynyt ja pudotuspelien parhaana pelaajana palkittu Jukka Peltola joutunee tasakentällisin tyytymään nelosketjun rooliin.

Ojamäki, Kärki ja Sebastian Repo ovat läpimurron kynnyksellä olevia huippulupauksia, joista Jukka Rautakorven on tarkoitus hioa tähtipelaajia. Nuoria hyökkääjiä ei hankittu istumaan penkille, vaan kehittymään isossa roolissa.

Tapparalla on eittämättä Liigan kovin pelaajamateriaali, mutta peluutuksessa riittää haasteita. Esimerkiksi huippuluokan ylivoimaviisikoita joukkue saisi helposti kasaan kolme. On kuitenkin mahdotonta peluuttaa neljää viisikollista huippumiehiä niin, että kaikki saisivat roolin, johon ovat tottuneet tai joka on tavoitteena.

En tosin yllättyisi, jos esimerkiksi Henrik Haapala ja puolustaja Mikkola saisivat Pohjois-Amerikasta niin houkuttelevan tarjouksen, että päättäisivät jättää Tapparan. Liigan lisäksi joukkue haluaa menestyä myös CHL:ssä, joten kilpavarustelu on ymmärrettävää.

Tappara on huippumiehistöllään kiistaton mestarisuosikki, mutta irtoaako kaikille tähtipelaajille ja nouseville kyvyille riittävä rooli?

Päättyneellä kaudella Haapala ja Veli-Matti Savinainen olivat kirvesrintojen tärkeimmät ratkaisijat, jotka myös saivat ratkaisuhetkillä suuren roolin. Tulevalla kaudella Haapala ja Kuusela ovat Tapparan kärkihyökkääjät, mutta ratkaisukykyä riittää koko miehistössä.

Kuka pääsee ykkösnyrkkiin ja kuka joutuu tyytymään nelosketjun rooliin? Ketkä saavat vastuuta ylivoimalla? Keihin luotetaan ottelujen ratkaisuhetkillä?

Neljän ykkösviisikon järkevä peluuttaminen on Rautakorven johtaman valmennuksen suurin haaste.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös