Leijonat, tuo vastarannan kiiski!

Juuri, kun luulimme, että nyt Suomi ratsastaa kansainvälisten pelillisten trendien mukaisesti, huomataankin, että itse asiassa Suomi ui vastavirtaan.

Peliä pitää nopeuttaa ja aktiivisuutta pitää lisätä. Ei enää viivelähtöjä ja seisoskelevaa trapia!

Kyseistä mantraa on hoettu suomalaisessa jääkiekkokeskustelussa viimeisen muutaman vuoden aikana ja erityisesti tämän syksyn kuluessa loputtomiin.

Nyt Lauri Marjamäki, Mikko Manner ja Jussi Tapola ovat vastanneet huutoon. Suomen pelitapa on röyhkeä, aggressiivinen, suoraviivainen ja pystysuunnan peliä korostava. Omalla alueella ei vatvota kiekon kanssa kuten Marjamäen Kärpät teki pari vuotta sitten.

On toki muistettava, että Leijonien peli on edelleen meidän peliä, tiivistä yhteistyön jääkiekkoa. Painotukset ovat muuttuneet oman alueen kiekkokontrollista suoraviivaisuuteen. Kiekosta luovutaan aiempaa selvästi enemmän. Leijonat rytmittää vähän, mutta juuri oikeilla hetkillä. Viivelähtöjen sijaan pelataan paljon nopeita kontrollilähtöjä.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, että maat, joista Suomi on pelillisiä elementtejä kopioinut, ovat menossa osittain toiseen suuntaan.

Manner on todennut useasti, että on pyrkinyt tuomaan Kärppien pelitapaan Pohjois-Amerikasta ja Ruotsista vaikutteita. Samoja pelillisiä asioita näkyi Leijonien otteissa.

Nyt kuitenkin niin Kanada kuin Ruotsi pelasivat enemmän kiekkokontrollia kuin Suomi, joka pyrki rikkomaan vastustajan peliä.

Suomea vastaan niin Kanada kuin Ruotsi vetäytyivät oman maalinsa taakse tämän tästä. Ruotsi suorastaan dominoi kiekollista peliä lauantaina. Leijonien tilan tekeminen oli vähäistä. Sen sijaan esimerkiksi siirtokiekkoja se käytti paljon.

tuulet puhaltavat jälleen toisesta suunnasta.

Viisi vuotta sitten tilanne oli täysin päinvastainen: Suomi kontrolloi eikä luopunut kiekosta ja vastustaja juoksi perässä.

Pelin nopeuttamisesta puhuttiin isoon ääneen jo kaksi ja puoli vuotta sitten, kun Kanada marssi maailmanmestaruuteen. On siis kulunut kaksi ja puoli vuotta ennen kuin Suomessa on lähdetty pelin nopeuttamisen tielle. Siinä ovat onnistuneet tosin vain harvat ja valitut suomalaisvalmentajat.

Totuus on kuitenkin se, että matkijat ovat aina myöhässä.

Nyt näyttää siltä, että tuulet puhaltavat jälleen toisesta suunnasta. Lähitulevaisuudessa tilan tekeminen voikin olla kansainvälisen trendin kärkeä.

Kun verrataan muihin palloilulajeihin kuten salibandyyn tai jalkapalloon, on helppo ennustaa, että pelivälineen hallinta tulee jossain vaiheessa olemaan olennainen osa-alue myös jääkiekossa.

Ehkä pelin nopeuttaminen on vain ohimenevä tuulahdus.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Epävireisen Tolvasen valinta ei olisi pitänyt olla itsestäänselvyys

MAAJOUKKUE | KHL | 22.1.2018 21:58
Eeli Tolvanen on mukana Leijonien olympiajoukkueessa Etelä-Koreassa. Alkukaudesta kohuttu maalipyssy on kuitenkin hiljentynyt lähes täysin viime aikoina. Miten Tolvasen valinta saattoi silti olla itsestäänselvyys? lue lisää

Marjamäki piti Heiskasen ja Tolvasen valintaa itsestäänselvyytenä

MAAJOUKKUE | 22.1.2018 17:33
Lauri Marjamäki ei jättänyt olympiakisoista rannalle Miro Heiskasta tai Eeli Tolvasta. Marjamäen mukaan heidän valinta oli itsestäänselvyys. lue lisää

Nuoret Heiskanen ja Tolvanen olympiajoukkueeseen − mukana kuusi liigapelaajaa

MAAJOUKKUE | 22.1.2018 16:36
Etelä-Korean olympialaisiin lähtevässä miesten jääkiekkojoukkueessa on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Leijonien ryhmän pääpaino on KHL:ssä pelaavissa pelaajissa, mutta tulevia olympiapelaajia pelaa kolmessa muussakin sarjassa. lue lisää

Olympiajoukkueen rakennus loppusuoralla, Marjamäki tarkkailee nuoria myös MM-kisoja varten

MAAJOUKKUE | 2.1.2018 17:00
Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki tarkkailee Buffalossa nuoria pelaajia myös kevään MM-kisoja silmällä pitäen. Tammikuun lopulla julkistettavaan olympiajoukkueeseen hän ei usko enää mustia hevosia löytyvän. lue lisää

Marjamäki nuorten MM-kisoissa: Suomi-kiekon tulevaisuus näyttää erinomaiselta

MAAJOUKKUE | 2.1.2018 16:00
A-maajoukkueen valmennusjohdon Lauri Marjamäki ja Jussi Tapola saapuivat nuorten MM-kisoihin Suomen kolmanteen otteluun. Kaksikko tekee paikalla pelaajatarkkailua ja tekee havaintoja siitä, mihin suuntaan jääkiekko on lajina menossa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat