Leijonat, tuo vastarannan kiiski!

Juuri, kun luulimme, että nyt Suomi ratsastaa kansainvälisten pelillisten trendien mukaisesti, huomataankin, että itse asiassa Suomi ui vastavirtaan.

Peliä pitää nopeuttaa ja aktiivisuutta pitää lisätä. Ei enää viivelähtöjä ja seisoskelevaa trapia!

Kyseistä mantraa on hoettu suomalaisessa jääkiekkokeskustelussa viimeisen muutaman vuoden aikana ja erityisesti tämän syksyn kuluessa loputtomiin.

Nyt Lauri Marjamäki, Mikko Manner ja Jussi Tapola ovat vastanneet huutoon. Suomen pelitapa on röyhkeä, aggressiivinen, suoraviivainen ja pystysuunnan peliä korostava. Omalla alueella ei vatvota kiekon kanssa kuten Marjamäen Kärpät teki pari vuotta sitten.

On toki muistettava, että Leijonien peli on edelleen meidän peliä, tiivistä yhteistyön jääkiekkoa. Painotukset ovat muuttuneet oman alueen kiekkokontrollista suoraviivaisuuteen. Kiekosta luovutaan aiempaa selvästi enemmän. Leijonat rytmittää vähän, mutta juuri oikeilla hetkillä. Viivelähtöjen sijaan pelataan paljon nopeita kontrollilähtöjä.

Mielenkiintoista on kuitenkin se, että maat, joista Suomi on pelillisiä elementtejä kopioinut, ovat menossa osittain toiseen suuntaan.

Manner on todennut useasti, että on pyrkinyt tuomaan Kärppien pelitapaan Pohjois-Amerikasta ja Ruotsista vaikutteita. Samoja pelillisiä asioita näkyi Leijonien otteissa.

Nyt kuitenkin niin Kanada kuin Ruotsi pelasivat enemmän kiekkokontrollia kuin Suomi, joka pyrki rikkomaan vastustajan peliä.

Suomea vastaan niin Kanada kuin Ruotsi vetäytyivät oman maalinsa taakse tämän tästä. Ruotsi suorastaan dominoi kiekollista peliä lauantaina. Leijonien tilan tekeminen oli vähäistä. Sen sijaan esimerkiksi siirtokiekkoja se käytti paljon.

tuulet puhaltavat jälleen toisesta suunnasta.

Viisi vuotta sitten tilanne oli täysin päinvastainen: Suomi kontrolloi eikä luopunut kiekosta ja vastustaja juoksi perässä.

Pelin nopeuttamisesta puhuttiin isoon ääneen jo kaksi ja puoli vuotta sitten, kun Kanada marssi maailmanmestaruuteen. On siis kulunut kaksi ja puoli vuotta ennen kuin Suomessa on lähdetty pelin nopeuttamisen tielle. Siinä ovat onnistuneet tosin vain harvat ja valitut suomalaisvalmentajat.

Totuus on kuitenkin se, että matkijat ovat aina myöhässä.

Nyt näyttää siltä, että tuulet puhaltavat jälleen toisesta suunnasta. Lähitulevaisuudessa tilan tekeminen voikin olla kansainvälisen trendin kärkeä.

Kun verrataan muihin palloilulajeihin kuten salibandyyn tai jalkapalloon, on helppo ennustaa, että pelivälineen hallinta tulee jossain vaiheessa olemaan olennainen osa-alue myös jääkiekossa.

Ehkä pelin nopeuttaminen on vain ohimenevä tuulahdus.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Analyysi: Uusittu pelisuunnitelma tyssäsi keskialueelle - Kiekonmenetykset söivät hyökkäyspeliä

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 19:32
Lauri Marjamäki oli taikonut Leijonille jälleen uuden taktiikan, mutta ei siitäkään ollut apua. Suomi pelasi vauhtikiekkoa Kanadaa vastaan, mutta kiekko ei pysynyt enää keskialueella matkassa. lue lisää

Analyysi: Leijonat oli hämmästyttävän kehno - Ylivoima pelasti, mutta kiekollinen peli tökki jälleen

MAAJOUKKUE | 20.2.2018 17:20
Leijonat ei erottunut tasaviisikoin merkittävästi edukseen edes Etelä-Koreaa vastaan. Kiekollinen peli sakkasi ajoittain todella pahasti. Ylivoiman varassa Leijonat roikkui, niin kuin aiemminkin tässä turnauksessa. lue lisää

Leijonien peli-identiteetti on olympialaisissa kriisissä – Puolustajien vallankumous, kiekkokontrollin romahdus

MAAJOUKKUE | 14.2.2018 10:15
Leijonat on maalivahtinsa ja monipuolisen puolustuksensa ansiosta kiinni menestyksessä Pyeongchangissa. Projekti on pelaajavetoinen, sillä syväanalyysi paljastaa, että päävalmentaja Lauri Marjamäki on hukannut valmennusidentiteettinsä. lue lisää

Kärpät ja HIFK kamppailevat kiekonhallinnasta

LIIGA | 3.4.2018 10:00
Oulun Kärpät ja Helsingin IFK mittelevät Liigan välierissä. Jäällä nähdään kaksi erilaista pelitapaa, jotka molemmat tähtäävät kiekonhallintaan. lue lisää

Tilastot osoittavat: Ylivoima täysin kriittinen Leijonien välieräpaikan kannalta

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 7:59
Tilastojen valossa Leijonien pelaaminen tasaviisikoin on ollut nihkeää ja tuloksetonta, vaikka vastassa on ollut ennalta selvästi heikompia joukkueita. Kanadaa vastaan ratkaisu piileekin jälleen ylivoimapelissä. Jos se ei tuota maaleja, Leijonien kotimatkan todennäköisyys jo puolivälierän jälkeen kasvaa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat