Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä

Leijonat ja Tre Kronor tasavahvoja

Suomen lauantainen 4-0-voitto Ruotsista sai jatkokseen 2-2-tasapelin, kun naapurukset kohtasivat sunnuntaina Globenissa. Suomen maalintekijät hieman valjussa maaottelussa olivat Niklas Hagman ja Kimmo Rintanen. Eilisestä parantanut Ruotsi oli lopussa hallitsevampi, mutta Pasi Nurminen 27 torjunnallaan piti lukemat tasoissa.

Lauantaina Tampereella tyystin maaleitta jäänyt Ruotsi aloitti Globenin kaukalossa Tukholmassa huomattavasti paremmin. Harjoitusmaaottelua ehdittiin pelata vain 13 sekuntia, kun Pasi Nurminen Suomen maalilla sai kaivaa kiekon selkänsä takaa ennen ensimmäistäkään torjuntaa. Mika Hannula katkaisi purkukiekon laidalla ja löysi b-pisteiden välistä vapaana kokeneen Niklas Anderssonin, joka laukoi kiekon samantien Nurmisen taakse.

Heti kaukaloon päästyään takaiskun kokenut Olli Jokisen ketju kuittasi takaiskun viisi minuuttia myöhemmin. Nopeasti omasta päästä lähteneen hyökkäyksen päätteeksi Niklas Hagman jatkoi Tomi Kallion laidasta tulleen syötön maalin edestä ohi Ruotsin maalivahdin Mikael Tellqvistin.

Jokisen ketju oli jäällä myös ottelun kolmannen maalin aikana. Länsinaapurien Magnus Kahnberg väläytti kynäilemällä tiensä kaukalon päädystä maalin eteen ja siirtämällä kiekon Pasi Nurmisen nenän edestä maaliin. Kahvitarjoilusta oli nauttimassa Toni-pakkipari Lydman-Söderholm, eikä Olli Jokinenkaan ehtinyt kunnolla hätiin.

Puolustaja Rami Alangon ottelu päättyi aivotärähdykseen jo ennen ensimmäistä erätaukoa. Alanko ei huomannut Marcus Nilssonia, jonka voimakas avojään taklaus osui suoraan suomalaista päähän. Tapahtunutta pahoitelleelle Nilsonille päähän kohdistunut taklaus tuotti suihkukomennuksen.

Ylivoimalla sinipaitaisten parhaat paikat tulivat Kimmo Rintaselle, mutta näkyvästi esillä ollut laituri ei maalinteossa kuitenkaan onnistunut. Kahden minuutin ajan Kolme Kruunua joutui pelaamaan jopa kahden miehen alivoimalla, mutta Olli Jokisen ketjun tasoitusyrityksistä puuttui paras terävyys.

Nurminen työllistettynä

Ottelun keskimmäisessä erässä hyviä maalipaikkoja oli kaukalon molemmissa päissä, ja kiekko pomppi toisinaan jo melko lähelläkin maaliviivaa. Ainoaksi maalimerkinnäksi jäi silti Suomen 2-2-tasoitus, josta Tapparan puolustaja Tuukka Mäntylä ansaitsee ison plussan. Mäntylä nousi ensin maalin taakse, kurvasi sitten sieltä etupuolelle ja antoi mainion poikittaissyötön Kimmo Rintaselle, joka pääsi laukomaan kiekon puolityhjään maaliin, kun TPS-hyökkääjä Michael Holmkvist ei pystynyt häntä estelemään.

Sinikeltaisten kenties parhaan paikan järjesteli joukkueen kirkkaasti vaarallisin hyökkäystrio, jonka laituri Mika Hannula rynni itsensä ohi hetkeä aiemmin loistaneen Mäntylän. Nurminen torjui, mutta toisesta aallosta tulleella Johan Davidssonilla oli avopaikka. Ruotsalaissentteri laukoi kuitenkin yli maalin. Jo aiemmin tilanteen luoja Hannula oli ollut yksin Nurmista vastassa, mutta yritti yhtä syöttöä liikaa.

Päätöserässä oli etenkin Suomen osalta pelailun makua. Tre Kronor sai erän edetessä parin ylivoimamahdollisuutensa myötä otetta, ja onnettoman alun kevään maajoukkueurakalleen saanut Pasi Nurminen pääsi maalillaan hyvään vireeseen, kun töitä riitti. Nurminen pysäytti kiekon päätöserässä 11 ja koko ottelussa 27 kertaa. Virkaveli Mikael Tellqvist selvisi 22 torjunnalla.

MM-miehistöt muotoutumassa

Kunnollista maaotteluhenkeä harjoituspeli ei tarjonnut. Pientä yritystä oli, kun Jörgen Jönsson kaatui Sami Heleniuksen ronskien otteiden seurauksena, mutta veljellisen lämpimien tunteiden aiheuttamaa pientä tönimistä enempää ei aikaiseksi saatu.

Erikoistilanteissa kumpikin teki nollatuloksen, mutta keltaisempi ryhmä sai vaarallisempia paikkoja aikaiseksi. Suomi oli hampaaton, mutta onpa harjoitusaikaakin vielä jäljellä, eikä Saku Koivun, Teemu Selänteen ja Ville Peltosen muodostama ykkösketju ollut edes kokoonpanossa, kuten ei puolustaja Kimmo Timonenkaan.

Ruotsin ryhmä vahvistuu vielä ainakin NHL-hyökkääjillä Henrik Zetterbergillä ja Per-Johan Axelssonilla. Länsinaapurien toiveissa olisi myös ison lätäkön takaisista pudotuspeleistä viime yönä vapautuneen Tommy Salon saaminen Edmontonista tolppien väliin.

Leijonien MM-valmistautumisessa on seuraana vuorossa päävalmentaja Hannu Aravirran vaikeat valinnat, kun tarjokkaista muodostetaan kisamiehistö, jolla Suomi pelaa vielä yhden harjoitusottelun ennen lauantaista MM-kisastarttia. Keskiviikkona Turussa asettuu vastaan USA.

Kentälliset

Ruotsi

24 Niklas Andersson – 76 Johan Davidsson – 51 Mika Hannula

17 Mathias Tjärnqvist – 21 Jörgen Jönsson – 19 Peter Nordström

18 Marcus Nilson – 20 Mathias Johansson – 11 Daniel Rudslätt

22 Michael Holmkvist – 26 Jonas Rönnqvist – 10 Magnus Kahnberg

23 Ronnie Sundin – 6 Magnus Johansson

25 Thomas Rhodin – 14 Mattias Norström

28 Dick Tärnström – 34 Daniel Tjärnqvist

8 Niklas Kronwall

32 Mikael Tellqvist (30 Henrik Lundqvist)

Suomi

24 Niklas Hagman – 12 Olli Jokinen – 17 Tomi Kallio

42 Mikko Eloranta – 36 Juha Ylönen – 29 Lasse Pirjetä

37 Timo Pärssinen – 15 Esa Pirnes – 25 Jukka Hentunen

32 Kimmo Rintanen – 23 Tommi Santala – 10 Ville Nieminen

9 Toni Lydman – 26 Toni Söderholm

5 Sami Helenius – 18 Tuukka Mäntylä

28 Martti Järventie – 22 Rami Alanko

34 Arto Laatikainen – 3 Petteri Nummelin

30 Pasi Nurminen (31 Kari Lehtonen)

MM-leiriryhmäläiset, jotka eivät olleet kokoonpanossa:

35 Jani Hurme; 2 Marko Kiprusoff, 4 Kimmo Timonen, 49 Marko Tuulola; 8 Teemu Selänne, 11 Saku Koivu, 14 Raimo Helminen, 16 Ville Peltonen, 20 Antti Miettinen, 27 Juha Lind, 33 Tony Virta

Päätuomari: Wilhelm Schimm, Saksa

Lue myös

Venäjän OU ja Ruotsi marssimassa välieriin - Suomi Tolvasen ja ylivoiman varassa

MAAJOUKKUE | 20.2.2018 19:38
Miesten olympiaturnauksessa on huomenna edessä puolivälierät. Vain voittajille on paikka mitalipeleihin. Jatkoajan kisatiimi käy läpi jokaisen puolivälieräparin ja nostaa esiin avainasiat jokaisen joukkueen menestyksen kannalta. lue lisää

Nuorin ja vanhin loistavat olympialaisten tähtinä - Venäjän OU ykkössuosikki

MAAJOUKKUE | 14.2.2018 17:30
Olympiaturnauksen nuorin Rasmus Dahlin ja vanhin Pavel Datsjuk ovat olympiaturnauksen mielenkiintoisimmat pelaajat. Entä mikä joukkue on kisojen ennakkosuosikki ja mitkä ovat Suomen menestysmahdollisuudet? lue lisää

Miehet huomenna olympialaisten valokeilaan - Kanadalla ylivoimaisesti eniten NHL-kokemusta

MAAJOUKKUE | 13.2.2018 19:00
Vaikka nykyiset NHL-pelaajat loistavatkin poissaolollaan Pyeonchangista, on jokaisella joukkueella riveissään NHL-kokemusta. Maakohtaisessa tilastossa kärjessä on Kanada. Suomen joukkueesta NHL-kokemusta ei juurikaan löydy. lue lisää

Venäjä ja Sveitsi maalaavat, Suomi ja Ruotsi taistelevat tasaisemmin

MAAJOUKKUE | 11.11.2017 10:31
Helsingin EHT-turnauksen lauantain otteluissa odotetaan Venäjän ja Sveitsin maalijuhlia ja Suomen sekä Ruotsin tasapäistä vääntöä. lue lisää

MM-finaali kuudennen kerran jatkoajalle

MAAJOUKKUE | 22.5.2017 0:03
Jääkiekon maailmanmestaruus vuonna 2017 ei ratkennut varsinaisen peliajan aikana. Tauon jälkeen pelataan 20 minuutin jatkoerä, ja jos sen aikana ei tule maalia, mestaruus ratkeaa voittomaalikilpailussa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Jaakko Heiskanen

Ruotsi L h
s. 1991 Savonlinna
173CM / 75KG
SOPIMUS: try-out