Mielipide

Leijonakutsusta kieltäytyjät tulee laittaa jalkapuuhun Kauppatorilla

MAAJOUKKUE / Kolumni
Tai näin ainakin kiivaimmat kannattajat ja kiekkovaikuttajat haluavat, mutta pelaajilla ei ole velvollisuutta lähteä MM-kisoihin eikä kenelläkään sitä heiltä vaatia.

Jos suomalainen jääkiekkoilija päättää pitkän sarjakauden jälkeen jättää MM-kisat väliin, saa helposti petturin leiman otsaansa. Tällainen asenne on väärin sekä pelaajaa että maajoukkuetta kohtaan.

Erityisesti nuorten tähtien Patrik Laineen ja Rasmus Ristolaisen ratkaisut ovat saaneet kritiikkiä osakseen. Pelaajien odotetaan olevan maajoukkueen käytettävissä kaikissa tilanteissa. Aina maajoukkuepelit eivät kuitenkaan ole järkevä ratkaisu.

Jääkiekkoilija ei ole kone, jonka suoritusteho kääntyy automaattisesti ääriasentoon edes maajoukkueessa.

Jääkiekon MM-kisoissa NHL-vahvistuksiin kohdistuu kovat paineet. Laine teki viime keväänä ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan kymmenessä pelissä seitsemän maalia ja 12 tehopistettä. Erinomaisen tulokaskauden jälkeen maalitykiltä odotettaisiin leijonapaidassa entistä kovempaa suoritusta.

Jos pelaaja itse tunnistaa tarvitsevansa palautumista ja valmistautumisaikaa seuraavaan kauteen, niin maajoukkue tuskin olisi saanut optimaalista suoritusta MM-kisoissa.

Jääkiekkoilija ei ole kone, jonka suoritusteho kääntyy automaattisesti ääriasentoon edes maajoukkueessa.

Pitkä NHL-kausi kuormittaa fyysisesti ja psyykkisesti, ja seuraavalla kaudella työnantaja edellyttää taas huippusuorituksia vastineeksi kovasta palkasta. Muutama lisäviikko taukoa peleistä voi tuntua pieneltä asialta pitkään kauteen verrattuna, mutta pelaajan kesäharjoitteluun sillä on iso merkitys.

Jääkiekossa käytetään paljon sotaretoriikkaa, ja maajoukkuekutsusta kieltäytyneiden vertaaminen isänmaanpettureihin tai rintamakarkureihin on ilmaisuna mauttomimmasta päästä.

Yksikään kiekkoilija ei jätä MM-kisoja väliin sillä ajatuksella, ettei koe maajoukkueessa pelaamista arvokkaana. Itse asiassa kieltäytyminen on kunniakkaampaa, jos pelaaja kokee, ettei pysty riittävällä tasolla auttamaan Leijonia.

Maajoukkueeseen on kyllä tarjolla riittävästi nälkäisiä ja pelikuntoisia pelaajia, eikä edes kirkkaimpia tähtiä ole syytä väkisin vaatia mukaan. MM-kisoihin lähtee aina paras mahdollinen joukkue, joka kaipaa faneilta kannustusta. Lynkkaukset on syytä jättää lännenelokuviin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös