Mielipide

Leijona on vapautettu luontoon

MAAJOUKKUE / Kolumni
Muistatko aikaa, kun Suomen jääkiekkojoukkue taisteli urhoollisesti, mutta lopulta hävisi? Uusi sukupolvi saattaa muuttaa historiaa pysyvästi.

Kansainvälisen jääkiekon ikäluokkia ei voi suoraan verrata toisiinsa reilulla tavalla. Jääkiekon huippumaat ovat tuottaneet sellaisia lahjakkuuksia lajin huipulle, että Leijonat on usein syystä lähtenyt altavastaajana taistelemaan parempiaan vastaan.

Nuorempi leijonalauma on löytänyt jotain uutta tassujensa heilutteluun.

Lisäksi maajoukkueesta hiljalleen väistyvä ikäluokka on tehnyt tulosta. Arvokisafinaalit eivät ole liian montaa kertaa päättyneet voitonjuhliin, mutta usein jo matkalla on kaadettu ennakkosuosikkeja.

Huomioitava on myös "kultaisen sukupolven" taival NHL-jäillä. Hattu nousee päästä, eikä ole ollenkaan varmaa, että 1990- ja 2000-luvun lapset yltävät samaan kokonaisuudessaan.

Nuorempi leijonalauma, josta osaa voi sanoa vielä pennuiksi, on silti löytänyt jotain uutta tassujensa heilutteluun.

Niin 20- kuin 18-vuotiaidenkin kisajoukkuetta leimasi itseluottamus ja rajaton usko omiin mahdollisuuksiinsa. Pelin perusasiat ovat kunnossa edelleen, mutta nouseva polvi on siirtynyt kuskin paikalle ikäistensä joukossa nimenomaan henkisellä puolella.

Voittamisesta on tullut asennekysymys.

Jos tämä on kulminoitava yhteen haastatteluun, valinta on luonnollisesti Kasper Björkqvistin juttutuokio ruotsalaismedian kanssa ennen MM-kotikisojen finaalin jatkoaikaa.

Siis tilanteessa, missä jo käsissä ollut mestaruus oli hetkeksi lipsahtanut hieman kauemmaksi.

"Det här är bara ishockey och vi ska vinna den här matchen."

Kaikella rakkaudella ja kunnioituksella, tämä on puuttunut suomalaisesta jääkiekosta jonkun aikaa.

"Det här är bara ishockey och vi ska vinna den här matchen."

Jos Venäjä tasoitti viimeisen kymmenen sekunnin aikana, jatkoajasta muodostui vain uusi mahdollisuus ottaa omansa pois.

Nuoremmat ikäluokat ovat vuoden 2016 alkupuolella saaneet korvaamattoman hienon oppitunnin voittamisesta.

Ja mikä parasta, se on tullut vertaistukena, ei esimerkiksi 15 vuotta vanhemmilta pelaajilta. Silläkin on paikkansa, mutta nuori elää nuorten maailmassa.

Satakunnassa lauletaan karhun kämmenen lyönneistä, mutta näyttää leijonallakin olevan saalistusvietti kohdallaan. Mikään ei estä kokeneempia karjuja jatkamasta hyvää suorittamista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös