Mielipide

Kumpi valmentaja hiljentää huutelijat?

LIIGA / Kolumni
Liigafinaalit asettavat vastakkain sekä Liigan kaksi parasta joukkuetta että kaksi taidokkainta päävalmentajaa. Ja vieläpä aivan erilaiset sellaiset!

Jos Rautakorpi tuo kannun Tampereelle, mestaruus hiljentää viimeisimmätkin huutelIjat. Lopullisesti.

Moni jääkiekkoihminen osasi jo viime kesänä arvata, että Kärpät ja Tappara kohtaisivat tämän kauden liigafinaaleissa. Tie on ollut molempien osalta omanlaisensa ja haastava, mutta kummankin laivan on pitänyt reitillään määrätietoinen ja osaava päävalmentaja.

Jos monelle oli jo varhain selvää tämän kevään finaalipari, aivan yhtä selvää on myös se, että vastakkain on kaksi aivan erilaista joukkuetta ja päävalmentajaa.

Kärpät pelaa tappiinsa hiottua kiekkokontrollijääkiekkoa, joka on imenyt itseensä kaikki modernin eurooppalaisen jääkiekon palaset puolustuspelistä tinkimättä. Tappara on kasannut joukkueensa viime kevään finaalitappiosta viisaantuneena, mutta Pelicans- ja Lukko-sarjoissa kirvesrinnoilla oli vaikeuksia ennakkosuosikin aseman kanssa.

Päävalmentajilla on iso osansa tuloksista, vaikka metodit ovatkin erilaiset. Erot myös näkyvät.

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki puhui Ylen haastattelussa avoimesti siitä, miten Tappara karvaa paineella tai vetäytyy trapiin keskialueelle tilanteen mukaan. Lisäksi 36-vuotias Marjamäki kertoi, kuinka joukkueessa on positiivinen ilmapiiri ja painotti, että pelaajien tulee nauttia pelaamisesta.

15 vuotta vanhempi Tappara-kollega Jukka Rautakorpi kertoi Tapparan haastattelussa, kuinka hän pitää nauttimista kliseenä ja haluaa joukkueensa laittavan itsensä täysillä likoon. Samalla Rautakorpi jatkoi tuttua linjaansa ja ei puhunut sanallakaan vastustajan pelityylistä julkisesti.

Rautakorpea on tämänkin kevään aikana syytetty joukkueensa peli-iloa rajoittavaksi, ylikontrolloivaksi valmentajaksi. Moni sanoo, ettei Rautakorpi anna joukkueensa taitotason ja luovuuden päästä valloilleen esimerkiksi Marjamäen tapaan.

Kun Marjamäki sallii esimerkiksi Juhamatti Aaltoselle tiettyjä vapauksia, Rautakorven systeemissä jokaisella yksilöllä on tiukassa pelisysteemissä tiukasti varjellut paikkansa ja suoritteensa. Vapauksia saa vasta ylivoimalla, jos silloinkaan.

Tappara lähtee finaalisarjaan altavastaajana toisin kuin aiempiin sarjoihin tänä keväänä.

Rautakorven strukturoitu järjestelmä on parhaimmillaan juuri silloin, kun pelin hallintaa ei tarvitse väkisin ottaa itselleen ja kirvesrinnat pääsevät murjomaan vastustajansa omaan keski- ja puolustusalueen miinakenttäänsä ja pääsevät iskemään nopeasti vastaan.

Hidastempoisessa pelaamisessa Kärpät on selvästi parempi ja ilman nopeaa pelin kääntämistä Tapparalle tulee tukalaa päästä Lasse Kukkosen dominoimalle Kärppien maalinedustalle.

Tappara osoitti runkosarjan keskinäisissä kohtaamisissa kykenevänsä horjuttamaan oululaisten tähtisikermää paremmin kuin kukaan muu ja tämä tekee finaalisarjasta huikean mielenkiintoisen.

Kärppien materiaali ja flow antavat edun oululaisille, mutta Marjamäki ei ole voittanut urallaan vielä mitään suurta ja paineet varmasti kalvavat nuorta käskijää. Kun vastassa on huomattavasti kokeneempi kollega ja tietynlainen oppi-isä, virheisiin ei ole varaa.

Jos Rautakorpi saa Kärpät taktiseen niskalenkkiin ja tuo kannun Tampereelle, mestaruus hiljentää viimeisimmätkin robottikiekko- ja tunteentappajahuutelijat. Lopullisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös