Mielipide

Kuka kipparoisi uppoavaa laivaa?

LIIGA / Kolumni
TPS on kontannut läpi kauden ja pudotuspelit näyttävät karanneen ulottumattomiin. Palloseuran C-kirjainta on kantanut tällä kaudella useampi pelaaja erinäisistä syistä. Nyt jos koskaan turkulaismiehistöstä pitäisi löytyä johtajuutta ja esimerkillisyyttä nuorille lupauksille.

Turun kiekkoylpeys on ollut tänä vuonna kaikkea muuta kuin ylpeyden aihe Aurajoen varrella. TPS on vajonnut sarjataulukossa viimeiseksi ja negatiivinen kierre seuran ympärillä vyöryy vyörymistään, eikä sille näytä tulevan loppua millään.

Palloseuran pelillinen anti on ollut päävalmentaja Miika Elomon aikana luvalla sanottuna heikkoa. TPS on kärsinyt myös surullisen paljon loukkaantumisista, mikä on vaikuttanut myös suuresti kapteenivalintoihin.

TPS:n kapteeni on itseoikeutetusti Petteri Nummelin, mutta "Petu" on pystynyt esiintymään C-kirjain rinnassaan vain kuudessa ottelussa tällä kaudella. Kaukalossa kapteenina Nummelinin lisäksi joukkojaan on johtanut muun muassa Marko Virtala ja tällä hetkellä Ilkka Pikkarainen. Varakapteeneita riittää jonoksi asti. 

Tällä hetkellä TPS-laivue seilaa vailla selkeää johtajaa, joka näyttäisi esimerkkiä koko joukkueelle ja kantaisi TPS-paitaa ylpeydellä. 

Turkulaisten tilanteesta kertoo paljon tilanne surullisesta kotitappiosta Sportia vastaan. Sport käänsi kahdessa minuutissa 3−1-tappioaseman 4−3-johtoasemaksi ja turkulaisten vaihtoaitiossa ainoa, joka pyrki herättelemään pelaajia oli 18-vuotias Mikko Rantanen, joka myös kantaa tällä hetkellä A-kirjainta.

Rantanen on toki oiva esimerkki pelaajasta, joka on jokaikinen ilta antanut kaikkensa voiton eteen, mutta nuoren miehen kokemusta ei voi verrata vanhemman pelaajan esimerkkiin. Elomokin kertoi aikaisemmin Rantasen varakapteeniuden kertovan paljon TPS:n tilanteesta. Vastuunkantajista on pulaa.

Nummelin vaikeassa asemassa

Hänenkään tilannetta ei käy kateeksi. Mies ei pysty jäällä näyttämään esimerkkiä loukkaantumisten takia. Vaikka Petu on seisonut välillä vaihtopenkillä valmennuksen kanssa, niin tilanne ei siltäkään kantilta ole ongelmaton. Myös maalivahtivalmentaja Fredrik Norrena myönsi, että Nummelinin tilanne on vaikea.

Kun Nummelin seisoo valmennuksen kanssa vaihtopenkillä, on se eri tilanne, kun puolustaja jälleen palaa koppiin pelaajien sekaan kapteenina.

TPS-legenda on myös ensimmäistä kertaa uransa aikana uudessa tilanteessa. Nummelin on tottunut pelaamaan menestyneessä joukkueessa. Hänelläkään 42-vuotiaana ei ole kokemusta siitä, kuinka sarjataulukon hännille vajonneen, sekasortoisen seuran kurssi käännetään.

Pikkarainen on toiminut viime aikoina kapteenina ja hoiti muun muassa mallikkaasti F-junioreiden tapaamisen, kun muu joukkue oli jo "väärinkäsityksen" takia fysiikkavalmentajan kanssa punttisalilla.

Tämänlaista johtajuutta TPS tarvitsee nyt. Oli sarjasijoitus sitten mikä tahansa, ammattipelaaja kantaa vastuunsa ja hoitaa työnsä ylpeydellä. F-junioreita kun ei niinkään kiinnosta sarjasijoitus, he katsovat edustusjoukkueen pelaajia aina ylöspäin ja haluavat matkia idoleitaan pihapeleissään ja harjoituksissaan. 

Se pitäisi nyt jokaisen TPS-pelaajan muistaa ja varsinkin johtavien pelaajien.

» Lähetä palautetta toimitukselle