Mielipide

Kotietu, iso vitsi

LIIGA / Kolumni

Vaikka Tappara onkin jo kahdesti onnistunut voittamaan Lukon Raumalla, kuudennen ottelun päällä leijuu tummia pilviä.

Tapparan ja Lukon välieräsarja on nauranut kotiedun arvostukselle päin naamaa. Sarjan viimeiset neljä ottelua ovat venyneet jatkoajalle ja jokaisesta ottelusta on poistunut voittajana vierasjoukkue.

Näin ollen voidaan todeta, että Lukon täytyy onnistua täydellisesti murtaakseen vuodesta 1988 jatkuneen kirouksen. Välierävaiheessa ei ole kotivoittoja tihkunut Raumalla vuoden 1994, 1996, 2013 tai 2014 väännöissä.

Kotivoitto on nyt kuitenkin esteenä seitsemännen pelin ja Lukon finaalipaikan edessä. Hakametsässä ratkaisuhetket ovat kääntyneet Lukolle, mutta Äijänsuolla on ollut toisin.

Kaikkien neljän jatkoaikapelin yhteisenä tekijänä on Ville-niminen kokenut laitahyökkääjä. Sekä Ville Vahalahti että Ville Nieminen ovat olleet kaikki kaikessa omilleen jatkoajalla. Molempien tehosaldo näyttää neljän jatkoajan jälkeen yhtä voittomaalia ja syöttöä.

Vaikka Tappara onkin jo kahdesti onnistunut voittamaan Lukon Raumalla, kuudennen ottelun päällä leijuu tummia pilviä. Tappara ei ole onnistunut kotiotteluissaan viimeisen 120 minuutin ja 19 sekunnin aikana kuin kerran maalinteossa.

Välieräsarjan maalipaikoista 53% on tullut kotijoukkueille, mutta maalinteko on ollut tervanjuontia molemmille kotikentällä ja jatkoajoilla hallinta tasoittuu tilastollisesti. Tapparan maalintekovaikeudet uhkaavat kuitenkin siirtyä perjantaiksi länsirannikollekin.

Tapparan kakkosvitja Pekka Jormakka – Jan-Mikael Järvinen – Olli Palola sai kaivatun onnistumisen keskiviikkona, mutta ikään kuin pointtia lihavoittaakseen Jormakka möhli seuraavan maalipaikan kohtalokkaasti.

Kolmikko ei ollut osunut ennen keskiviikkoa kahteen otteluun. Kakkoskentän peli hivelee silmiä molemmissa päissä kenttää, mutta tehokkuus on puuttunut. Sama vaivasi esimerkiksi Kristian Kuuselaa viidennessä välieräpelissä. Pelkästään Jarkko Malisen ja Jukka Peltolan erinomainen taistelu ei tuo maalihanoille uutta virtausta.

Lukko on sarjan edetessä tilkinnyt vuotaneen alivoimapelinsä ja filmaamisestakin syytetty Ryan Zapolski vain nauroi Tappara-fanien buuauksille keskiviikkona kuin NHL-kollega Ilja Bryzgalov konsanaan Winnipegiä vastaan. Peli oli loisto-osoitus Zapolskin kyvyistä.

Lukon ongelmat liittyvät puhtaasti fysiikkaan. Kokenut, osittain jopa vanha joukkue näytti keskiviikon pelissä paikoin hitaalta ja väsyneeltä. Mitä pidempään sarja etenee, sitä enemmän esimerkiksi Petteri Nummelin ja Ilkka Mikkola joutuvat tekemään töitä pysyäkseen liikkeessä mukana.

Tappara on iskenyt Lukon väsyneisiin jalkoihin koko ajan nousevalla ja aggressiivisemmalla karvauspelaamisella. Karvauspelaaminen, huikea alivoima ja hyvä viisikkopelaaminen eivät kuitenkaan tuo yksi yhteen maaleja kirvesrinnoille.

Tällä hetkellä Tapparan on kovasti ikävä pelikiellossa istuvaa Nick Bailenia. Puolustus huutaisi Bailenin kiekollista osaamista etenkin avauspelaamisessa ja ylivoimassa. Ratkaisijat ovat vähissä.

Mikäli ratkaisijoiden vähyys siirtyy Tampereelta Raumalle, Tapparan kotietu pistetään todelliseen testiin lauantaina legendaarisessa seitsemännessä pelissä.

Asetelma ei välttämättä suosisi Tapparaa kotiedusta huolimatta. Tähän mennessä molemmat joukkueet ovat saaneet kotiedun näyttämään vain ja ainoastaan säälittävältä, yliarvostetulta vitsiltä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös