Mielipide

Korkea rutiinitaso, ei täydellisyyttä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Ruotsin maajoukkue on voitettu nuorten MM-kisojen alkulohkoissa kymmenen vuotta sitten. Kaikkiaan maan voittoputki on jo 40 ottelun mittainen. Tuota taustaa vasten on suorastaan käsittämätöntä, että mestaruuksia mahtuu joukkoon vain yksi.

Ruotsin nuorten joukkue on kautta aikojen voittanut MM-kultaa kaksi kertaa. Ensimmäinen tuli vuonna 1981 ja toinen tällä vuosikymmenellä, 2012. Himmeämpiä mitaleita on iso liuta, ja esimerkiksi kokonaismitalimäärässä Ruotsi on neljä kultaa voittaneen Suomen ja kolmen kullan USA:n edellä.

Ruotsia on helppo pitää niin miesten kuin nuorten tasolla sellaisena maajoukkueena, jolla on korkea rutiinitaso. Surkeita esityksiä kolmen kruunun joukkueelta nähdään todella harvoin, ja shokkitappiot ovat harvassa.

Vaikka ruotsalaisten venymiskykyä saatetaankin usein ihailla, mestaruuksia joukkue voittaa yleiseen tasoonsa nähden kohtuullisen vähän. Ruotsin lähtötaso on korkealla, mutta samalla mestaruutta ajatellen tarvittavaan täydelliseen päivään heidän on vaikea yltää. Tämä on nähty moneen kertaan, on sitten vastassa Suomi, Kanada tai muu suurmaa.

Jääkiekon arvokisoissa mestaruus menee usein sellaiselle maalle, joka pystyy nostamaan tasoaan kisojen edetessä. Aikaisempien kisaesitysten perusteella Ruotsia pystyi helposti pitämään välierän suosikkina. Vaikka alkulohko oli helpompi ja siten todellista testiä maalla ei näissä kisoissa ollutkaan, Kanadan pelissä oli enemmän epävarmuustekijöitä ennen ottelua.

Ruotsi ei onnistunut tasonnostossaan, mutta isäntämaa Kanada sen teki. Siksi vaahteranlehtipaidat pelaavat finaalissa ja Ruotsi pelaa pronssista kolmantena vuonna peräkkäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös