Mielipide

Kommentti: Voimavara déjà-vusta ajaa Kerhon kesälomille

LIIGA / Kolumni
JYP ja HPK ovat tarjonneet yleisölle kutkuttavan ja jopa hävyttömän viihdyttävän pudotuspelisarjan. Valitettavasti tuo sarja katkeaa jo keskiviikkona, kiitos Mikko Viitasen.

Tähdennettäköön heti alkuun, että JYP ja HPK ovat tarjonneet ottelusarjassaan mitä viihdyttävintä pudotuspelikiekkoa. Tunnetaso on ollut alusta asti väkevästi läsnä. Taistelupareja on syntynyt runsaasti. Taklauksia jaetaan antaumuksella. Valmentajatkin ovat jo ottaneet sanallisesti — puheiden mukaan jopa fyysisesti — yhteen. 

Pelistä toiseen joukkueet ovat rakentaneet uutta tarinaa vanhan päälle. Pelillisesti kyse on ollut siitä, kumpi on pystynyt voittamaan keskialueen. Molemmat ovat toistensa peliin lääkkeet löytäneet, hurrikaanit tosin oranssipaitoja väkevämmin.

Perimmiltään kyse on kuitenkin kahden loistavasti latautuneen ja viimeiseen asti virittäytyneen ryhmityksen henkien taistosta. Tätä upeaa sarjaa seuraisi mielellään pidempäänkin.

Harmi, että näytös loppuu jo keskiviikkona.

Maanantain koitoksessa tapahtui JYPin kannalta kolme isoa asiaa, jotka kääntävät sarjan lopullisesti hurrikaaneille. Kaikki nämä seikat ovat lähtöisin maaleista. Eikä ihme, tarjoavathan maalit sen kaikkein tiivistetyimmän suhteen voittamiseen.

Ensimmäinen seikoista oli JYPin ykkösylivoiman onnistuminen. Kärkimiehet iskivät viimein, ja luotto ylivoiman toimivuuteen on jälleen suurempi. Huolimatta siitä, että enempää osumia Miika Lahden maalin lisäksi syntynytkään.

Toinen seikoista oli Petr Hubacekin komea tykitys. Kiiturin maali avaa lisää ovia JYPin ratkaisijoiden kerhoon. Jyväskyläläisten onnistumisprosentti ei ole ollut päätähuimaavaa, joten juuri siksi viime kevään pudotuspeleissä loistaneen tšekin onnistuminen oli äärimmäisen tärkeää.

Mikään edellä mainituista seikoista ei kuitenkaan kääntyisi puhtaasti voittoisaksi tekijäksi, mikäli Mikko Viitanen ei olisi tällännyt jatkoerässä voittomaalia.

Syy on yksinkertainen. Viitasen osuma tuo nimittäin suoraan tuulahduksen JYPin aiemmista menestyksen hetkistä. Kyseessä on déjà-vu-ilmiö parhaasta päästä. Viitanen on tehnyt saman tempun aiemminkin, viimeksi vuosi sitten välierissä Jokereita vastaan.

Myös JYP on tehnyt saman tempun aiemmin. Viitasen maalista hohkaava déjà-vu avaa muistojen syövereistä kristallinkirkkaana myös muut voittoisat onnistumiset.

Mikko Viitasen osuma voi olla avainasemassa JYPin koko pudotuspelikevään osalta. Kauneimmat tarinat rakentuvat pienistä palasista. Ja Viitasen osumista ovat syntyneet ne JYPin kannalta ruusuisimmat teokset.

Onko näissä puheissa liika romantisointia? Ehkä. Mutta toisaalta juuri maalailu pienistä henkimaailman asioista on pudotuspeleissä niin hienoa. Sillä näissä peleissä pienillä seikoilla on oikeasti merkitystä.

Kauneinta onkin lopulta se, että myös HPK:lla on vielä mahdollisuus kirjoittaa oma tarinansa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös