Kommentti: Tervetuloa Suomeen - käsille hakkaamisen luvattuun liigaan

Käsille hakkaaminen ja siihen puuttumatta jättäminen on puhuttanut viime aikoina Liigassa. Pelicansin Justin Hodgman on nostanut asian jalustalle viime viikkoina jo pariin otteeseen.

Justin Hodgman kirjoitti hiljaittain Twitter-tililleen tuomareiden sanoneen hänelle "Tervetuloa Suomeen", kun hyökkääjä kävi huomauttamassa tuomarikaksikolle jatkuvasta käsille hakkaamisesta. Hodgmanin väitettä ei ole syytä epäillä, sillä tällä kaudella viikateiskut käsille ilman seuraamuksia ovat olleet ikävä trendi.

Jo Hodgmanin kauden ensimmäisissä peleissä marraskuussa Juha-Pekka Haataja löi ikävän näköisesti kanadalaishyökkääjää käsille takaapäin sillä seurauksella, että kanadalaistaituri pudotti hanskansa ja alkoi ravistella rannettaan. Ottelun päätuomari Jukka Hakkarainen tuomitsi tilanteesta sekä Haatajalle kaksi minuuttia huitomisesta että Hodgmanille kaksi minuuttia sukeltamisesta.

Sama tuomari oli työvuorossa vuoden viimeisessä kamppailussa Pelicansin ja JYPin välillä, kun JYPin Valtteri Hotakainen huitaisi taklauksensa yhteydessä Hodgmania niin, että hyökkääjän käsi murtui. Tilanteesta ei tuomittu rangaistusta, eikä huitaisu edennyt kurinpitokäsittelyyn.

Tuomarien väliinpitämättömyys huitomisia kohtaan on huolestuttavaa.

Tuomareiden välinpitämättömyys huitomisia kohtaan on huolestuttavaa, sillä Hodgmanin tapaukset eivät lähimainkaan ole ainoita, jotka ovat menneet läpi sormien. Marraskuun lopulla pelatussa TPS:n ja Ässien välisessä ottelussa porilaisten Matti Kuparinen löi TPS:n Dave Spinaa mailallaan haaroväliin tuomareiden kiinnittämättä asiaan huomiota.

Kyseinen tapaus kuitenkin eteni kurinpitokäsittelyyn ja Kupariselle tuomittiin todella välinpitämättömästä teosta ainoastaan yhden ottelun pelikielto. Syyn tietää jokainen: Spina ei loukkaantunut tilanteessa.

Paria ottelukierrosta myöhemmin Pelicansin ja HIFK:n kohtaamisessa Marcus Högström löi Pelicansin Miska Siikosta viikateiskulla käsille pelin ollessa vihellettynä poikki. Samaan aikaan tapahtuneesta Joe Finleyn jalkapyyhkäisystä tuomittiin pelikielto. Huitomiseen ei puututtu sanallakaan, vaikka tilanne näkyy täysin selkeästi samalla videonauhalla, jossa kerrataan Finleyn jalkapyyhkäisyä. Siikonen ei ole pelannut tuon osuman jälkeen otteluakaan.

Esimerkkejä riittäisi loputtomiin. Joulukuussa pelatussa KooKoo−Lukko-ottelussa Ryan O'Connor selvisi ilman rangaistusta lyötyään Aleksi Saarelaa käsille, vaikka Saarela loukkasi itseään tilanteessa. Myöhemmin O'Connor sai kuitenkin tempustaan yhden ottelun pelikiellon, sillä otteluvalvoja ymmärsi tilanteen törkeyden ja laittoi asian eteenpäin päävideotuomarille.

Tiistai-iltana pelatussa Pelicans−KooKoo-ottelussa Hannes Björninen sai lopussa ottelun jo ratkettua ikävän iskun käsilleen, eivätkä tuomarit puuttuneet tähänkään tilanteeseen. Pelicans-käskijä Petri Matikainen totesi pelin jälkeen haastattelussa, että tappeluita voi olla tiedossa tunteiden kuohahtaessa, jos käsille hakkaamisiin ei aleta puuttua.

Syntyipä huitomisista tappeluita tai ei, on Liigan tiedostettava ikävä ongelma ja alettava puuttua siihen asianmukaisin keinoin.

Kommentit

Tulosvetovihjeet

JukuritKärpät
"Kärpät jatkaa pistepussin lihottamista"
Joukkueiden kaudet ovat alkaneet varsin erilaisissa merkeissä, mikä näkyy suoraan sijoituksina sarjataulukon ääripäissä. Oululaiset ovat hurmanneet erityisesti hyökkäävällä pelityylillään, joka on tuonut loistavasti tulosta. Selvä kärkiosasta oululaisten joukkueessa on jotain, mitä Jukureilta puuttuu. Tämän kautta oululaisten itseluottamus on huomattavasti paremmalla tasolla, mikä tuo tarvittavan tuloksen Mikkelissä.
 • 0
 • 1
 • 3
 • 4
KalPaJYP
"Kuopiossa pakka levällään"
Kuopiossa nähdään kahden vaikeroineen joukkueen kohtaaminen. JYP on sortunut puskemiseen hyökkäysten rakentelussa ja tylyys on puuttunut hyökkäysalueella, kun taas kuopiolaisten kiekollinen pelaaminen on lasten kengissä. Jos KalPa onnistuu hankkimaan ylivoimamahdollisuuksia, voivat lukemat kasvaa suuriksi. Jos taas JYP löytää tylyyden, tuloksena on niukka vierasvoitto.
 • 1
 • 5
 • 2
LukkoHPK
"HPK:n herääminen ei riitä Raumalla"
HPK on esittänyt viime kierroksilla merkkejä piristymisestä, joka on tuonut kaksi voittoa. Lukko puolestaan seilaa varsin seesteisellä kurssilla, jonka johdosta pisteitä tulee tasaiseen tahtiin. HPK:n kehityskohteet liittyvät puolustuspelaamiseen, kun kiekollista peliä on monipuolistettu. Lukko tulee iskemään virheistä tarvittavat maalit.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2
PelicansKooKoo
"Pelicans rynnii lähemmäksi sarjan kärkeä"
Vaikka lahtelaiset kokivat merkittävän menetyksen Borna Rendulicin muodossa, joukkueen hyökkäysvoima on edelleen hyvä Jesse Saarisen hankinnan myötä. Saarisen alku onkin ollut lupauksia herättävä, ja tulosta odotetaan jälleen. KooKoon pahat ongelmat puolustussuuntaan ja virhealttius paineen alla kaatavat mahdollisuudet pisteisiin.
 • 4
 • 5
 • 1
 • 2
TapparaIlves
"Tappara vetää pidemmän korren paikalliskamppailussa"
Tappara ja Ilves eivät ole lähteneet paikalliskamppailuun näin tasaista lähtökohdista runkosarjassa miesmuistiin. Ilves on alkanut löytää hyökkäystehojaan, mutta puolustuspäässä joukkue on edelleen todella virhealtis. Tapparan puolella puolustuspeli ei ole ollut varsinainen ongelma, mutta hyökkäyspuolella terävyyttä puuttuu. Maaleja tullaan näkemään molemmissa päädyissä, lopulta enemmän Ilves-vahdin selän takana.
 • 3
 • 1
 • 2