Mielipide

Kommentti: Liigan otteluohjelma on käsittämätön

LIIGA / Kolumni
Liigan otteluohjelmat ovat puhuttaneet vuosien saatossa paljon. Tämäkään kausi ei tee siinä poikkeusta.

On surullista, että ammattilaisliigassa otteluohjelmien suunnittelu on edelleen alkeellisella tasolla. Nykyisen kaltainen satunnainen otteluiden sijoittaminen ei palvele ketään. Kaiken kaikkiaan se vaikeuttaa Liigaan seuraamista ja tilastojen vertailua.

Kauden alussa ihmeteltiin kuinka osa joukkueista saattoi pelata vain kaksi ottelua kahden viikon aikana. Liigan ohjelmassa oli myös ihmeellisiä CHL-taukoja joukkueilla, jotka eivät kyseisiin otteluihin osallistuneet. Myös niillä joukkueilla, joilla oli vähemmän otteluita pelattuna Liigassa kuin CHL:ssä pelaavilla joukkueilla.

Vuodenvaihteen jälkeen otteluohjelman järjettömyys nousi jälleen puheenaiheeksi, koska otteluita on ollut viime aikoina valtavasti. Alkukauden verkkainen ottelutahti on nyt vain muisto. Tällä hetkellä pelejä pelataan älyttömiä määriä lyhyessä ajassa.

On täysin käsittämätöntä, että osa joukkueista pelaa vajaan kahden viikon sisällä kuudesta seitsemään ottelua. Esimerkiksi JYP pelasi 20.1.-30.1.2016 välisellä ajalla seitsemän ottelua. Siis 11 päivän aikana seitsemän ottelua.

Ainoa kärsijä tässä tilanteessa ei tietenkään ole katsoja. Suurimmat kärsijät ovat Liiga-seurat taustajoukkoineen. Alkukauden hajanainen otteluohjelma asettaa suuren haasteen markkinoinnista vastaaville henkilöille. Kun siitä on selvitty, kotiotteluita alkaakin olla kolme viikossa. Ei helpoin tehtävä houkutella ihmisiä jokaiseen otteluun.

Jos keskittyminen on vaajavainen, kasvaa ihmisen riski joutua loukkaantumiseen johtavaan tilanteeseen.

Hyvä esimerkkitapaus on SaiPa, jonka yleisökeskiarvo on kuluvalla kaudella 3745 katsojaa. Lappeenrantalaiset pelasivat kuluvalla viikolla kolme kotiottelua. Tiistaina pelatussa, normaalisti hyvin yleisöä keräävässä Pelicans-ottelussa yleisöä oli 2809 katsojaa. Eli lähes tuhat katsojaa alle keskiarvon. Mitä jos peli olisi pelattu syksyllä, jollain tyhjällä viikolla? Yleisömäärä olisi ollut lähes satavarmasti vähintään 500 katsojaa suurempi.

Suurin huolenaihe on kuitenkin pelaajien terveys. JYPin otteluohjelman kaltainen tilanne altistaa pelaajat liian suurelle rasitukselle lyhyessä ajassa. Väsymys tuntuu varmasti eniten fyysisellä puolella, mutta henkistä jaksamista ei kuitenkaan saa unohtaa tässäkään tapauksessa.

Kun ihminen on väsynyt, keskittymiskyky kärsii. Jos keskittyminen on vajaavainen, kasvaa ihmisen riski joutua loukkaantumiseen johtavaan tilanteeseen. Sama pätee myös kaukaloissa.

Ymmärrän, että viidellätoista joukkueella otteluohjelman laatiminen on haastavaa. Silti varsinkin alkukauden kaltaiset tilanteet, jossa eniten pelanneella joukkueella on neljä ottelua enemmän pelattuna kuin vähiten pelanneella, tulisi saada poistettua. Edellä mainitun kaltaiset tilanteet olisi kuitenkin helppo välttää fiksummalla suunnittelulla.

Ensi vuonna joukkueita on taas parillinen määrä, kun Jukurit nousee Liigaan. Olisiko tässä ratkaisu tähän jo pitkään jatkuneeseen ongelmaan otteluohjelmien kanssa. Toivon todella, että on. En kuitenkaan löisi omia rahojani likoon sen puolesta, että ensi kaudella nähdään tätä kautta viisaampi otteluohjelma.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös