Mielipide

Kommentti: Kärpät on hämmentäjien joukkue

LIIGA / Kolumni
Syksyn harjoittelun jälkeen Kärppien juna puksuttaa taas mestaruusvauhdissa. Ilme on hämmästyttävän hyvä, ja omat vaikeutensa vastustajalle tuovat joukkueen hämmentäjät.

Oulun Kärpät pelaa tällä hetkellä voittavaa jääkiekkoa. Tekeminen on määrätietoista, eikä vauhti pysähdy missään vaiheessa. Kiekko kulkee aina maalintekoa kohti.

Silloin kun Kärpät hidastaa hetkeksi tempoaan, kokoaa se vain rivejään entistä terävämpään hyökkäykseen. Pelillisesti hautumassa on maukas soppa, joka vie Kärppiä taas kohti Liigan finaaleja.

Hämmentävän hyvää kiekkoa, Lauri Marjamäki.

Suorittaminen ei ole kuitenkaan konemaista muuten kuin tarkkuuden ja periksiantamattomuuden suhteen. Kirsikkana kakun päälle joukkueessa on nippu Liigan kovimmassa kunnossa olevia hämmentäjiä.

Laituri Joonas Donskoi on tällä hetkellä pitelemättömässä kunnossa. Donskoi on valmis ratkaisemaan pelejä vaikka yksin. Sähäkät käännökset ja jokaisen tilanteen loppuun asti pelaaminen tuottavat äärimmäisiä vaikeuksia vastustajan puolustajille.

Donskoin laukaus lähtee tiukastakin paikasta, pienestäkin tilasta, vaikeastakin asennosta. Mitä pidemmälle peli etenee, sitä tärkeämmäksi Donskoin kaltaiset yksilösuoritukset tiukassa paikassa tulevat, sillä niillä hankitaan ainakin vastustajalle jäähyjä.

Pistepörssin kärkeä kohti hiljalleen hivuttautuva Ivan Huml hämmentää toisella tavalla. Maalin edessä ja laidoissa jämäkkää Humlia on vaikeaa liikuttaa. Monivuotinen Kärppien luottovahvistus tekee hyvin tilaa joukkueelleen.

Kaupan päälle Huml osaa myös pelata pikkusikaa, ja joskus isompaakin. Rottailu, yllättävät kyynärpäällä huitomiset eivät ole Humlille vieraita. Joskus kuppi menee nurin, mutta niin menee vastustajallakin. Se parhaiten nauraa, joka…

Niin, ja Jesse Puljujärvi. Moni pelaaja ansaitsee kehut, mutta kevättalvella 2015 Suomessa pitää olla onnellisia, että jääkiekkoa seuraavilla on mahdollisuus nähdä tätä timanttia tutussa kaukalossa − vain suurin piirtein pleksin mitan päässä. Hämmentävän kova lupaus.

Hämmentäjistä täytyy palata kuitenkin siihen, minkä varaan Kärppien menestys eniten rakentuu. Hiottu ja varma puolustuspeli jättää vastustajalle vähän mahdollisuuksia. Rintamasuunnat ja kiekon seuraaminen ovat kunnossa. Kärpät luo aktiivisen paineen vastustajan kiekolliseen pelaajaan, eikä hyviä laukaisupaikkoja tai paluukiekkoja ole tarjolla. Tomi Karhunen hoitaa loput.

Hämmentävän hyvää kiekkoa, Lauri Marjamäki.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös