Mielipide

Kolme kolmea vastaan ei kuulu finaaliin

CHL / Kolumni
Viime vuosina jatkoajat on siirrytty pelaamaan runkosarjoissa kolmella kolmea vastaan, kun voittomaalikilpailujen määrää on haluttu vähentää. Vähempiarvoisiin peleihin se sopii, mutta kaikella on rajansa.

Kolmella kolmea vastaan pelattava jatkoaika suosii kiekkokontrollia. Erityisesti se näkyy silloin, kun pelataan pitkällä vaihtomatkalla, eli pelaajia voi vaihtaa samalla kun joukkue pyörittää peliä hyökkäysalueella. Usein tilanteet vaihtelevat nopeasti, ja näin jatkoajalla päättyviä otteluita nähdään säännöllä enemmän kuin niitä, joissa jatkoaikamaalia ei tule. Sillä tavalla sääntömuutos on tuonut toivotun tuloksen.

Kolmella kolmea vastaan peli on sellaista, mikä piristää sarjapelien jatkoaikoja, mutta panosten koventuessa sitä ei ole syytä käyttää, koska pelin luonne muuttuu liian radikaalisti. Toki joskus panokset voivat sarjapelissäkin olla suuret, esimerkiksi kahden joukkueen taistellessa viimeisellä kierroksella pudotuspelipaikasta.

Jatkoajalle venyvät pudotuspeliottelut ovat jännittävintä mahdollista kiekkoviihdettä. Oman joukkueen jokainen laukaus on mahdollisuus voittaa, ja vastustajan jokainen laukaus on mahdollisuus hävitä. Tästä syntyy mahtavaa draamaa. Pudotuspelit pelataan merkittävimmissä kiekkosarjoissa kuten normaalit pelit, eli viidellä viittä vastaan. Näin pelatessa sattuman osuus pienenee.

Champions Hockey Leaguen loppuottelu oli hienoa kiekkoviihdettä. Kaksi turnauksen parasta joukkuetta pelasivat tasaisen ottelun, jossa kumpi tahansa olisi voinut voittaa jo varsinaisella peliajalla. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan ratkaisu haettiin jatkoajalta. Monelle oli varmasti yllätys, kun jatkoaikaa lähdettiin pelaamaan kolmella kolmea vastaan, kuten sarjapeleissäkin tehdään. Ratkaisu syntyi nopeasti, kuten säännöllä on varmasti tarkoitus, mutta muuten hienolle ottelulle tapa jätti ikävän sivumaun.

Kuukausi sitten päättyneissä nuorten MM-kisoissa pelattiin jatkoaikoja kolmella eri tavalla. Alkulohkoissa joukkueilla kentällä oli kolme pelaajaa, pudotuspeleissä loppuottelu pois lukien neljä ja finaalissa viisi. Vaikka omalla tavallaan järjestely voi tuntua sekavalta, pelin panoksiin nähden tapa tuntuu oikealta.

» Lähetä palautetta toimitukselle