Kiina-ilmiö on levinnyt jääkiekkoon

Uusi kiinalainen KHL-joukkue Red Star Kunlun on hankkinut pelaajamarkkinoilta nimimiehen toisensa perään. Vähemmän tunnetussa kiekkomaassa ollaan rakentamassa varsinaista jääkiekon Kiina-ilmiötä.

Pekingiläinen jääkiekkoseura Red Star Kunlun liittyi tulevalle kaudelle KHL:ään. KHL:n laajenemisessa ei ole enää mitään uutta, mutta tapa, jolla kiinalaisseura on kokoonpanoaan rakenntanut, on pistänyt välillä jopa epäilemään uutisoinnin luotettavuutta.

Kunlunissa pelaa peräti seitsemän suomalaista, joukossa tuoreet suomenmestarit Tuukka Mäntylä ja Tomi Karhunen sekä kokeneet KHL-puolustajat Janne Jalasvaara ja Anssi Salmela, joista Salmela on maailmanmestari vuodelta 2011 ja Jalasvaara KHL-mestari vuosilta 2012 ja 2013.

Muista suomalaispelaajsta Eetu Pöystillä ja Max Wärnillä on KHL-kokemusta. Ainoastaan Miika Lahti tekee KHL-debyyttinsa, mutta jyväskyläläiskeskushyökkääjällä on pitkä kokemus ja vankka rutiini. Tuoreimmalla hankimmalla Joonas Järvisellä on kokemusta niin KHL:stä, Liigasta  kuin Pohjois-Amerikasta.

Eivätkä Kunlunin kovat hankinnat rajoitu suomalaisiin. Pekingiin on löytänyt tiensä myös Liigan viime kauden maalikuningas Chad Rau.

Joukkueessa on toki paikallista väriä, tarkemmin sanottuna 13 kiinalaispelaajaa koesopimuksella. Myös kaksi venäläispelaajaa tavoittelee pelipaikkaa koesopimuksella.

Valmiiden sopimuspelaajien joukossa on Euroopan eri sarjoissa ansioituneita pelimiehiä kuten ruotsalaispuolustaja Tobias Viklund, ensimmäisellä kierroksella NHL:ään varattu kanadalaislaitahyökkääjä Alexandre Picard ja Suomessakin käväissyt ranskalaishyökkääjä Damien Fleury.

Laatua ja kokemusta on myös valmennuksessa. Joukkueen päävalmentaja on Suomessa tutuksi tullut Vladimir Jurzinov nuorempi.

Aika moni ellei jokainen edellä mainituista olisi luultavasti saanut työpaikan kokeneemmastakin KHL-seurasta. Jokin on kuluvana kesänä kuitenkin vetänyt nimekkäitä pelaajia ja valmentajia nimenomaan Kiinaan ja Red Star Kunluniin.

Tilaisuus pelata eksoottisessa jääkiekkomaassa ei ole helppo, mutta mitä luultavimmin mieleenpainuva ja ainutlaatuinen.

Ilmiötä on suorastaan pakko kutsua jääkiekon Kiina-ilmiöksi.

Yleensä Kiina-ilmiöllä tarkoitetaan joko länsimaisten yritysten ja työpaikkojen siirtymistä työvoimakustannuksen ja korkean verotuksen vuoksi Kiinaan ja muihin halpojen tuotantokustannusten maihin tai ydinvoimalaonnettomuutta, jossa ydinreaktorissa olevan ydinpolttoaineen lämpötila nousee niin korkeaksi, että polttoaine sulaa tai alkaa sulaa.

Oletettavasti suomalaispelaajien palkkakustannukset olisivat Suomessa olleet pienemmät, eikä ydinvoimalaonnettomuuskaan kuulosta päällimmäiseltä uhalta.

Käytännön ongelmia sen sijaan on ilmennyt jo ennen kauden alkua, mutta muillakin KHL-joukkueilla on ollut ongelmia esimerkiksi palkanmaksun kanssa. Ensimmäisestä KHL-kaudesta Kiinassa ei varmasti tule kenellekään helppoa. Toisaalta missään KHL-joukkueessa ei voi taata, että kaikki asiat toimisivat kuin junan vessa.

Ottamalla astetta isomman riskin ja siirtymällä Kiinaan pääsee osaksi uutta ilmiötä ja saa pelata jääkiekkoa maassa, joka yrittää nostaa jääkiekon ja talviurheilun suosiota vuonna 2022 pelattavien talviolympialaisten vuoksi.

Alan ymmärtää jääkiekon Kiina-ilmiötä. Tilaisuus pelata KHL-jääkiekkoa eksoottisessa jääkiekkomaassa ei ole helppo, mutta se on mitä luultavimmin mieleenpainuva ja ainutlaatuinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

KHL:n suomalaiset vko 44: Alkukauden top 5 suomalaiset onnistujat ja epäonnistujat

KHL | 7.11.2017 9:15
KHL hiljeni viime viikolla ensimmäiselle maajoukkuetauolleen. Vaikka ollaan marraskuun alussa, on runkosarjasta pelattuna jo lähes puolet. Siksi Jatkoajan KHL-toimitus valitseekin alkukauden top-5 topit ja flopit sarjan suomalaisista. Keskiviikkona on vuorossa samainen listaus koko sarjan osalta. lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 43: Miksi Tomi Karhunen joutui lähtemään Kunlun Red Starista?

KHL | 31.10.2017 9:15
Tällä viikolla KHL-suomalaisten viikkokatsaus paneutuu Tomi Karhusen potkuihin kiinalaisesta Kunlun Red Starista. Samalla asiantuntijamme pohtivat löytyykö Tommi Taimelle enää paikkaa Slovan Bratislavasta tai pystyykö Karri Rämö edes terveenä haastaamaan Ryan Zapolskia Jokerien ykkösvahdin paikasta? lue lisää

KHL:n suomalaiset vko 42: Miksi Liigasta on niin vaikea hypätä KHL-kaukaloihin?

KHL | 24.10.2017 11:30
Viime kauden päätteeksi Liigasta siirtyi jälleen useampi pelaaja idän kiekkosarja KHL:ään. Lähes poikkeuksetta heidän alkukautensa on ollut hankala ja johtanut jo potkuihin asti. Onko Liigasta mahdollista siirtyä menestyksekkäästi KHL:ään? lue lisää

Red Star Kunlun - Pelaajat vaihtuivat, taso säilyi

KHL | 21.8.2017 13:00
KHL:ssä ensimmäisen kautensa pelanneen kiinalaisseuran kausi oli tuloksellisesti erinomainen, toki materiaalinsa puolesta joukkueella oli olemassa eväät pudotuspeleihin. Kunlun pääsi viimeisenä itäisestä konferenssista pudotuspeleihin, mutta oli aseeton avauskierroksella Metallurg Magnitogorskia vastaan. lue lisää

Tuukka Mäntylä vaihtaa seuraa KHL:ssä

KHL | 14.6.2017 10:32
Tuukka Mäntylä siirtyy yhden Kunlun Red Starsissa pelaamansa kauden jälkeen Venäjän puolelle. lue lisää

Kommentit

Max Wärn

Red Star Kunlun #14 L lh
s. 1988 Helsinki
188CM / 94KG
SOPIMUS: 2017
VARAUS: 2006 Dallas Stars 5. kierros #150

Lisää artikkeleita