Mielipide

Kiihkoisänmaallinen Tortorella tukehdutti itsensä tähtilippuun

MAAJOUKKUE / Kolumni
Yhdysvaltojen World Cup -joukkueen valmentaja John Tortorella on tunnettu siitä, että hän ei peittele todellisia tuntojaan ja antaa sanan säilänsä sivaltaa - aiheesta kuin aiheesta. Tortorellan tiistaiset kiihkoisänmaalliset sanat osoittivat valmentajan todellisuudessa olevan hyvin epäamerikkalainen.

Yhdysvaltalaisessa mediassa on viimeisen viikon ajan kohkattu NFL-pelinrakentaja Colin Kaepernickin poliittisesta protestista. Kaepernick johdatti vielä 2012 San Francisco 49ersin Super Bowliin asti, mutta on sen jälkeen pudonnut pienempään rooliin joukkueessaan.

NFL-harjoituskauden aikana Kaepernick ei ennen otteluita seissyt muiden pelaajien kanssa rivissä Yhdysvaltojen kansallislaulun aikana, vaan istui yksin vaihtopenkillä. Tämä epäkunnioittavana pidetty ele herätti median mielenkiinnon ja Kaepernick pääsi selittämään protestinsa taustoja.

- En aio seisoa osoittaakseni ylpeyttä lippua tai maata kohtaan, joka alistaa mustia ihmisiä ja muita vähemmistöjä, Kaepernick selitti.

Tämän jälkeen luonnollisesti lynkkausrinki oli valmis ja Kaepernickin saama palaute on ollut hyvin värikästä ja myös rasistista. Samanaikaisesti pelinrakentajalle on löytynyt myös tukijoita, sillä hänen fanipaitansa on noussut koko liigan kaikkein myydyimmäksi.

Colin Kaepernick joutui median prässiin.
Kuva © Getty Images

Kohu aiheen ympärillä oli jo alkanut viikon vatvomisen jälkeen laantua, kunnes John Tortorella halusi lisätä oman viisisenttisensä asiaan.

- Jos yksikin pelaajistani istuu penkillä kansallislaulun aikana, he istuvat siellä koko pelin ajan, Tortorella linjasi tiistaina.

Yhdysvaltojen World Cup -valmentajalla annettiin keskiviikkona tilaisuus selittää sanomaansa, mutta ei se ainakaan selvemmäksi lisälausuntojen myötä muuttunut.

- Olemme upeassa maassa, koska voimme ilmaista itseämme. Ja minä en ole ilmaisunvapautta vastaan. Se on hienoa meidän maassamme, voimme tehdä sen.

- Se [kansallislaulun aikana istuminen] on epäkunnioittavin asia, jonka voit Yhdysvaltojen kansalaisena tehdä. Koska se on meidän symbolimme. Siitä vaan ilmaisemaan itseäsi, sehän tässä on hienoa. Jokainen niin tekeekin. Mutta ei mitään saumaa, kun kyseessä on lippumme ja kansallislaulumme. Ei mitään.

Jokainen voi siis käyttää sananvapauttaan ja olla mitä mieltä tahansa - kunhan tekee sen hiljaa oman päänsä sisällä.

Jos käytät sananvapauttasi, et voi edustaa maatasi

Jos jostakin asiasta yhdysvaltalaiset ovat ylpeitä, on se vapaus. Sananvapaus on keskiössä Yhdysvaltojen perustuslain ensimmäisessä muutoksessa, joka on lähes pyhin asia maassa. Tortorella taas omilla sanoillaan paljasti oman epäamerikkalaisuutensa, vaikka hän kenties kuvitteli itse olevansa jopa kiihkoisänmaallinen.

Kukaan ei ole Yhdysvalloissa, Suomessa tai missään maassa taistellut kankaan palasen tai satoja vuosia vanhan marssilaulun takia. Jos kansallisvaltio voidaan johonkin kiteyttää, ne ovat sen edustamat arvot - eivät liput tai laulut. Suomikaan ei lakkaa olemasta, jos täällä ei jonain päivänä veisatakaan kristillistä Suvivirttä.

Tortorellan mielipiteet ovat isku vasten vapauden kasvoja. Jos käytät sananvapauttasi, et voi edustaa maatasi.

Moni ei halua sekoittaa urheilua ja politiikkaa, varsinkaan valmentajat ja seurajohtajat. Huippu-urheilijoilla on kuitenkin tavalliseen kansalaiseen verrattuna tuhatkertaiset mahdollisuudet vaikuttaa asioihin. Heidän mielipiteensä kiinnostavat miljoonia ihmisiä ja he saavat median kautta viestinsä helposti esille.

Seurajoukkueiden otteluissa työnantaja voi määrätä mitä palkollisensa ns. työajalla saavat tehdä ja eivät saa tehdä. Sen sijaan maajoukkue on tyystin toinen luku. Vaikka World Cup viihdebisnestä onkin, ei pelaajien suiden tukkiminen pidä olla mahdollista.

Jos Leijonista joku haluaisi ottaa kantaa ja nostaa jonkin ongelmalliseksi näkemänsä epäkohdan esille, meidän suomalaisten pitäisi hurrata asialle - eikä ainakaan lähteä Tortorollan tielle. Kaikkein kiihkeimmin isänmaallisuuteen suhtautuvat tuntuvat useimmiten olevan niitä, jotka arvoiltaan ovat kaikkein kauimpina siitä mitä kyseinen isänmaa oikeasti kansalaisille edustaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle