Mielipide

Kiekkokontrolli tekee paluun

MAAJOUKKUE / Kolumni
Lauri Marjamäen tuttu kiekkokontrollijääkiekko on ottamassa vihdoin ja viimein paikkansa Leijonissa.

Lauri Marjamäen alku Leijonien peräsimessä on ollut haastava. Syksyn World Cup tuotti Leijonille kolme tappiota, eikä EHT-turnauksien peleissäkään ole ollut kehuttavaa.

Tappiollisia tuloksia huolestuttavampaa on ollut Leijonien peliotteet. Yhtenäinen ja selkeä pelitapa on pitkin kautta loistanut poissaolollaan.

Unkaria vastaan Leijonien pelaamisessa oli kuitenkin valoa tunnelin päässä. Viime kausien Kärpistä tuttuja piirteitä oli havaittavissa runsaasti etenkin ottelun ensimmäisessä ja toisessa erässä.

On toki huomioitava, että vastassa oli jääkiekon lilliputtimaa Unkari, jonka puolustuspelinopeus ei pystynyt edes auttavasti vastaamaan Leijonien mallikkaaseen syöttöpeliin. Leijonat olisi Unkarin tasoista vastustajaa vastaan voinut periaatteessa lähteä pelaamaan myös suoraviivaisempaa jääkiekkoa ja silti voittanut pelin selvästi. Materiaaliero oli valtava.

Suoraviivaisuuden sijaan Leijonat lähti heti alusta asti toteuttamaan Marjamäelle ominaista pelitapaa. Joukkue ei hyökännyt liialti alivoimaisena vaan palautti alaspäin, kokosi viisikkonsa ja hyökkäsi tasavoimaisena.

Näyttäisi siltä, että marjamäen pelitapa on juurtumassa leijoniin.

Kärpistä tuttuja pitkiä, usein yli viiden syötön mittaisia syöttöketjuja viljeltiin ihailtavan paljon. Kaikkia syöttösuuntia käytettiin monipuolisesti, ja Leijonat pystyi siten liikuttamaan vastustajan pakkaa tehokkaasti. Leijonat kontrolloi peliä kiekon kanssa täysin.

Keskialueen ylittäminen muistutti niin ikään viime kausien Kärppiä: ensin peli rauhoitettiin omalla alueella ja sen jälkeen lähdettiin viisikkona hyökkäämään hyvillä vauhdeilla ja lyhyillä syötöillä keskialueen yli. Kolmen kaistan hyökkääminen oli laadukasta.

Toisessa erässä Suomi väsytti Unkarin täysin vyöryttämällä pitkiä kulmapelejä ja pysymällä kiekossa.

Kolmas erä näyttikin sitten uhkakuvia siitä pelaamisesta, joka on leimannut Suomen otteita koko kauden. Puolustajien pelirohkeus ja rauhallisuus kiekon kanssa herpaantui aika ajoin, ja samalla pelaamisen harmonia katosi joukkueelta. Toisaalta pelin jo ratkettua viimeinen erä oli Leijonilla hieman pelailua.

Ensimmäisen kahden erän otteet antavat kuitenkin positiivisia signaaleja kevään MM-kisoja ajatellen. Näyttäisi vahvasti siltä, että Marjamäen kiekkokontrolliin perustuva pelitapa, jolla menestystä on niitetty jo kotimaisessa Liigassa, on juurtumassa myös Leijoniin. Se on pelitapa, jolla pystytään taistelemaan MM-kullasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle