Mielipide

Kaukaloiden väkivaltarikollinen sai ansionsa mukaan

NHL / Kolumni
NHL päätti lopultakin antaa Raffi Torresille opetuksen ja lopettaa miehen vuosikausia jatkuneen kaukaloväkivallan.

Raffi Torres nousi aikanaan liigaan suurena laitahyökkääjälupauksena, kun New York Islanders varasi miehen koko varaustilaisuuden viidentenä nimenä kesällä 2000. Viime vuosina miehen peliä on ollut valitettavan tuskaista seurata, kun taitotaso ei ole riittänyt nyky-NHL:ssä muuhun kuin viikatemiehen rooliin.

Voimahyökkääjälupauksesta kasvoi päällekarkaaja, kaukaloiden väkivaltarikollinen ja - ansaitusti - kiekkoilevan maailman sylkykuppi, joka sai mellastaa NHL-kaukaloissa mielin määrin vuosien ajan ilman minkäänlaista viitettä tapojensa parantamisesta.

Liiga katsoi käytännössä vierestä, vaikka se näennäisesti yritti suitsia taparikollistaan pelikielloin.

Kunnes koitti syksy 2015, NHL-harjoitusleirit ja San Jose Sharksin ja Anaheim Ducksin välinen harjoitusottelu. Koitti hetki, jolloin kovaonninen ruotsalainen Jakob Silfverberg jäi Torresin epäreilun hyökkäyksen uhriksi.

Tällä kertaa NHL:n kurinpitoelin päätti osoittaa Torresille kaapin paikan. Liika oli sillekin liikaa. Torresin tyylin oli muututtava.

Torresilla ei tulisi olla asiaa enää yhteenkään NHL-pukukoppiin.

Lopputuleman kaikki tietävät. Torresille mätkäistiin massiivinen, puolet runkosarjasta miehen sivussa pitävä pelikielto. 41 ottelun rangaistus on modernin NHL:n pisin − vain Marty McSorleyn vuoden pelikielto viidentoista vuoden takaa menee edelle. 

Jopa aikansa johtava kaukalohäirikkö Chris Simon on 30 ottelun rangaistuksellaan jäänyt Torresin taakse. Kyseisen rangaistuksen jättikokoinen kanadalainen sai kahdeksan vuotta sitten kohdeltuaan kaltoin hiljattain uransa päättänyttä Jarkko Ruutua.

Samalla liiga antoi selkeän signaalin ympäri NHL-kaukaloita: sikailuista rokotetaan. Kovalla kädellä.

Päätös nostatti luonnollisesti mielipiteitä laidasta laitaan. Vaikka valtaosassa kommenteista Torresin toimet tuomittiinkin, kritisoitiin myös rangaistuksen ankaruutta. Eikö vähempikin olisi riittänyt?

Varmasti olisi, ellei kyseessä olisi ollut juuri Torres. Kyseessä ei silti ole puhdas henkilöjahti, vaan yksinkertainen opetus ainoalla tavalla, jonka Torres saattaisi ymmärtää.

Torres on sikaillut NHL-kaukaloissa jo niin kauan, että asialle oli pantava piste.

Miten Torresin NHL-uralle nyt käy? Pelikiellon kärsittyään hän on teoriassa vapaa palaamaan kaukaloihin, mutta onko paluu edes realistinen? Toistaiseksi Sharks-johto toimitusjohtajansa Doug Wilsonin suulla on paasannut pelikiellon pituutta ja surkutellut kohtaloaan, vaikka oikeasti sen pitäisi selkeästi osoittaa, ettei Torresilla ole mitään asiaa Sharks-pukukoppiin.

Kuten ei tulisi olla yhteenkään NHL-joukkueen koppiin.

Torres saattaa jäädä kaipaamaan NHL-kiekkoa, mutta NHL ei totisesti kaipaa yhtään raffitorresia.

» Lähetä palautetta toimitukselle