Mielipide

Katastrofi

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen osalta alle 18-vuotiaiden kotikisoja voi kuvata ainoastaan yhdellä sanalla: Katastrofi. Puhtaita papereita joukkueesta saa harva pelaaja, saatikka valmennusjohto.

Jo etukäteen tiedettiin, että kyseessä ei ole mikään huipputaitava tai lahjakas ryhmä. Mestaruudesta puhuminen, vaikka sitä tietysti kotikisoissa lähdettiin tavoittelemaan, oli epärealistista.

Kuitenkin on syytä tehdä tapahtuneesta kunnon loppuanalyysi. Oliko Harri Laurilan valinta maajoukkueen päävalmentajaksi oikea? Tekikö Laurila oikeita pelaajavalintoja? Oliko Suomen pelitapa sellainen, että sillä voitiin käytössä olevalla materiaalilla menestyä?

Mielipiteitä on monia, mutta fakta on, että Suomi teki neljässä alkulohkon ottelussa kuusi osumaa, joista neljä ottelussa Tshekkiä vastaan. Jos kolmessa ottelussa tekee kaksi maalia, pelejä on vaikea voittaa.

Suomen maajoukkueen kokonaiskuva nähtiin Slovakia-ottelun päätösminuutilla. Johdossa olleen Slovakian otettua aikalisän eivät sen jälkeen jäälle tulleet Suomen pelaajat tienneet, mihin kenenkin pitäisi asettua ja kuka aloittaa. Vaikka ennen aloitusta oli puoli minuuttia aikaa hioa kuvioita.

Katsomossa ihmeteltiin myös ääneen yhden Suomen joukkueen ennakolta parhaimpiin kuuluneen Lassi Kokkalan kohtaloa. Kokkala istui penkillä kaksi viimeistä erää. Perusteluksi Laurila sanoi, että halusi kuormittaa kuumia pelaajia. Yksi lainalaisuus on kuitenkin se, että lahjakkuus ei katoa ja Suomen tasoisella joukkueella ei yksinkertaisesti ole varaa istuttaa parhaita pelaajiaan penkillä.

Yhdessä asiassa päävalmentaja Laurila oli oikeassa. Karsinnoissa pelataan paljon isommista asioista kuin mitaleista, pelataan suomalaisen kiekkoilun tulevaisuudesta. Joko nyt keskusteltaisiin Nuoren Suomen toimivuudesta ammattilaisurheilussa?

» Lähetä palautetta toimitukselle