Mielipide

Kasvattajasarja

MESTIS / Kolumni
Ei, se ei ole kirosana. Paitsi jos siitä tehdään sellainen.
Mestis on kasvattajasarja. Ainakin jostain asiasta ollaan samaa mieltä niin liitossa, liigassa kuin maakunnissakin. Ja näin pitää ollakin.
 
Riittävän taitavat pelaajat kuuluvat areenoille, joiden harjakorkeudet ovat jotain ihan muuta kuin Lempäälän ladossa. Lahjoillaan loistaneelle junnutähdelle kausi Mestiksessä voi puolestaan olla ratkaiseva askel kohti ammattimaisuutta – ehkä jopa ammattilaisuutta.
 
Mutta pelkkä kasvattajasarjan imagolla ilakoiminen ei riitä. Eikä sitä pitäisi ainakaan käyttää tekosyynä sille, että Mestiksessä pissaillaan parhaillaan pakkasessa toppahousuihin. Helpot ratkaisut lämmittävät seuroja ehkä hetken, mutta jonain keväänä tullaan huomaamaan väkisinkin, että kuivat pöksyt on lopussa.
 
Katsokaa vaikka itse kokoonpanoja. Kauteen valmistautuvien joukkueiden pelaajat voi jakaa muutamaan koriin:

”Lainapelaajat”, eli seuroille lähes ilmainen työvoima. Katto päälle, keittoa kupuun ja vastineeksi liigaseuran tulevaisuuden toivo saa arvokasta kokemusta pelin kerrallaan, tai jos oikein hyvin sattuu käymään, niin jopa siirtotakarajaan saakka!

”Yli-ikäiset juniorit”, siis ne A-nuorten liigasta ylikasvaneet peruspelurit, joille ei paikkaa auringosta ainakaan vielä löytynyt. Tilillä saattaa olla jopa muutama kokoonpanomerkintä liigamatsista; onnekkaimmilla jopa luistimenpiirtoja matkalta joukkuerangaistusta kärsimään. Mestikseen ei aiota kuitenkaan jäädä mätänemään.
 

”Kiertolaiset”, joillekin kertynyt jo komea ura Mestiksessä, mutta jotka eivät vain tunnu löytävän paikkaansa kiekkokartalta. Naapuriseurasta etsitään vihreämpää ruohoa tai sitä oikeaa näyttöpaikkaa joka syksy. Samaan kleinbussiin mahtunee myös ne viimeiset viisi kautta hajaminuutteja liigassa pelanneet, jotka toivovat kuuluisaa uutta nostetta uralleen.

”Paluumuuttajat”. Koreista kevein, mutta arvostettavin. Kaikki kunnia Tuukka Pulliaiselle, Antti Virtaselle, Kim Nabbille, Esa Lehikoiselle ja kumppaneille. Olivat syyt paluuseen Mestikseen sitten ihan mitkä tahansa, niin nämä harvat kokeneemmat ja maailmaakin nähneet pelurit tekevät sarjasta edes jollain tasolla uskottavan.

”Omat juniorit”, eli vielä lainapelaajiakin ilmaisempi työvoima. Kotona asuva parikymppinen opiskelija tai varusmies, jolle vielä keväällä sopimuksen julkaisun yhteydessä povataan isoa roolia, mutta viimeistään harjoituspelien jälkeen edellä on niin monta tärkeämpää kasvatettavaa, että hänet nähdään kauden aikana korkeintaan paikkaajana neloskentän laidalla. Ja parin vuoden päästä tilalla on jo uusi juniori.

Kymmenen pisteen kysymys kuuluukin: mikä kasti joukosta puuttuu kokonaan?

Missä ovat tämän päivän vesamyllyahot? Tai tulevat tatukattelukset? Pelaajat, joilla ei ole mahdollisuuksia nousta liigatähdiksi, mutta jotka ovat oman Mestis-seuransa kantavia voimia vuodesta toiseen.

Jarkko Immonen ja Aki Nurminen jäävät laihaksi lohduksi – ainakin jos seuraavaksi lähimmäksi yltävät Heikki Puustinen ja Janne Ritamäki. Tai jo melkein perustutolaiseksi laskettava Aki Keinänen, vaikkei ole edes turkulainen.

Aivan kuin valtava musta aukko olisi nielaissut koko 80-luvulla syntyneiden ikäluokan Mestis-paikkakunnilta. Ja mikä huolestuttavinta: samaan kitaan kadotaan myös jatkossa. Puolet sarjan joukkueista on puhtaita farmiseuroja, eikä niitä muitakaan tunnu hirveästi kiinnostavan tulevaisuus.

Vaasa ja Joensuu tuottavat lupaavia nuoria entiseen malliin. Mutta missä vika, jos liigajunnujen sijasta Sportiin voi mahtua vasta, kun on ensin käynyt antamassa näyttöjä muualla? Tai kun viimein on onnistunut raivaamaan tiensä Jokipoikien junioreista edustusrinkiin, ja lopulta neloskentästä kolmoskenttään, mutta joutuu tekemään tilaa latvialaisille laina-avuille?

Kenen KooKoo-pelaajan paita voidaan kuvitella nostettavan tulevaisuudessa kattoon, kun sekä Helsingin että Tampereen kasvatit voittavat kumpainenkin oman kylän pojat pelaavassa kokoonpanossa mahdollisesti 4-0? Entä kuinka moni Talvisalossa kiekko-oppinsa saanut juhlii tällä kaudella maalia pässipaidassa?

Mestis tulee olemaan kasvattajasarja myös jatkossa. Mutta kannattaisiko seuroissa miettiä edes hitusen sitä, että ketä – ja ennen kaikkea kenelle – ne pelaajia kasvattavat?

» Lähetä palautetta toimitukselle