Mielipide

Kari Jalosen mietteitä

LIIGA / Kolumni
Tepsin alkukausi on ollut vuoristorataa hyvän ja huonon esityksen vaihdellessa pelistä toiseen ja välillä jopa ottelun sisällä. TPS-käskijä Kari Jalosen mietteitä Jatkoajan lukijoille joukkueesta ja ajankohtaisista asioista.

TPS lähti kauteen totutusta poiketen ilman suosikin viittaa. Ruissalossa oltiin kesällä hiljaa toisten kalastaessa isot kalat pelaajamarkkinoilta. Materaali ei ole kovin laaja ja ikäviä loukkaantumisia on tullut heti alkajaisiksi.

Mikko Rautee loukkaantui Tapparaa vastaan loppuhetkillä. Mikä Rakun tilanne on tällä hetkellä?

-Teemme varmaan huomenna päätöksen pelaamisesta. Rautee yritti tänään ensi kertaa harjoitella joukkueen mukana. Jalassa on vielä kipuja. Pieni mahdollisuus on, että hän pelaa sunnuntaina, mutta paluu saattaa siirtyä ainakin seuraavaan viikkoon. Nilkassa on pieni repeämä, nivelsidevamma.

Entä Kimmo Peltosen tilanne?

-Hän on varmasti pitempään poissa. Kimmon polvilumpio kävi pois paikaltaan ja tuli kyllä sovinnolla samassa iskussa takasin. Polvessa on ruhjeita ja siinä on sidevamma. Uskomme, että Kimmo on takaisn rivissä viimeistään joulutauolla, mahdollisesti jo ennen. Polvea ei jouduttu operoimaan, joten se tietää pari viikkoa nopeampaa paranemista. Peltonen saattaa ensi viikolla päästä yksikseen varovasti luistelemaan. Sairastuvalla on sentään syksyn paras sentteri Kimmon lisäksi, sekin on paljon.

Käytösäsi on kapea materiaali, joka ei enää kestä loukkaantumisia. Onko Ruissalo reagoinut asiaan, olisiko toivottuja vahvistuksia tulossa?

-No ei sen enempää. Tietysti olemme koko ajan kuulolla markkinoilla, mutta eipähän siellä mitään ihmeellistä ole ollut tarjolla. Yritämme edetä aika maltillisesti, mutta tietysti mikäli joukkuetta vahvistavia kavereita putkahtaa esiin, niin uskoisin seuran johdolla olevan valmiudet reagoida. Jos joku tulee, niin varmaan jokun täytyy lähteä poiskin. Emme me nyt voi vaan ostaa lisää miehiä, mutta aika näyttää. Tällä kalustolla mennään, joka nyt on ja toivotaan, että loukkaantumisia ei tulisi lisää. Nytkin mennään jo seitsemällä pakilla ja Timosen Jussi on jo rookiena mukana. Aika kovilla on välillä oltu.

Lienet ollut tyytyväinen Jason Elliotiin?

-Elliot on pikku hiljaa päässyt paremmin ja paremmin tähän sarjaan sisälle. Varsinkin viimeisimmät pelit ovat olleet voittavan maalivahdin esityksiä. Kahdessa Helsingin pelissä Elliotilla oli töitä riittämiin. Vahinko, ettei Jokerit-pelistä saatu pistettä, mutta maalivahtipeli oli sellaista, että sillä olisi voitettu. Olenmme häneen tyytyväisiä ja annamme hänelle aikaa. Sarja, joukkueet sekä ympäristö ovat uusia ja pelit vähän erilaisia, kuin mihin hän on tottunut. Enemmänkin meillä on huoli siitä, milloin saisimme hänet huilaamaan ja saisimme Karjalaiselle pelejä. Sitä tässä on enemmänkin mietitty.

Sanoit juuri, että seitsemällä pakilla on jouduttu menemään. Alkaako Sergei Jerkovich mahtua jo vakituisesti pelaavaan kokoonpanoon?

-Nyt on pakko mahtua. Sergein esitykset eivät olleet sitä luokkaa, mitä häneltä oli odotettu. Kun hän piipahti katsomossa, niin pelikin on selvästi parantunut. Tietenkin Peltosen puuttuessa kaikki pakit ovat kokoonpanossa.

Sentteritilanteeseen ei ole oikeastaan viime kaudesta juurikaan tullut muutosta. Joni Lius on toistaiseksi ollut vaisu. Onko Jonilla kaikki kunnossa?

-Kyllä hän terveenä on. Jonihan tekee paljon sellaista työtä, joka ei kaikille välttämättä näy pelatessaan joukkueelle. On selvää, että Jonilta täytyy löytyä rohkeampaa hyökkäyspeliä ja suurempaa osallistumista siihen. Hän oli kuitenkin vuoden poissa tästä sarjasta ja tavallaan ammattijääkiekkoilusta. Kyllä me hänen tulemistaan odottelemme ja siellähän meillä on sitten reserviä hyökkäyspeliin. Hän on yksi niistä, joista pitää saada enemmän irti tuloksellisesti, kun puhutaan maalin teosta.

-Alatalo ja Vahalahti saivat jo onnistumisia ja Mikkolakin on vielä reservissä. Uskon, että sieltäkin löytyy lisää tehoja hyökkäyspeliin. Tehoja tässä yritetään kaivaa esille, kausi on kuitenkin pitkä.

Torjuntatilastot herättävät kysymyksiä. Vastustaja on viime peleissä laukonut enemmän ja ero on vieläpä ollut aika iso.

-Niin, kyllähän me olemme välillä olleet kovassa tulituksessa. Johtuu myös siitä, että joitakin eriä on pelattu kaukana omasta tasosta. Silloin on vastustaja päässyt laukomaan paljon.

Mistä mielestäsi johtuu, että pelaamisen taso vaihtelee näin paljon paitsi pelistä toiseen, myös ottelun sisällä? Kahden ja jopa kolmen maalin johtoaja ollaan viimeisessä erässä hukattu useaan kertaan.

-Vaikea siihen on löytää yksittäistä syytä. Jännitteen ja ennen kaikkea oman pelin tason ylläpitämisessä meillä on ollut liikaa heilahduksia. Tästä asiasta joukkueen pitää oppia huolehtimaan. Sellaista ehjää 60-minuuttista ei meille ole kovin montaa tällä kaudella. Siinä on varmasti parantamisen varaa. Jos siihen pystymme, alkaa tulostakin tulla.

Taito ja osaaminen ovat olemassa, mutta vaikkapa Ilvestä ja Ässiä vastaan Tepsin pelaaminen oli kaukana siitä, missä sen tulee olla.

-Niin, ja Espoossakin pelasimme toisessa erässä tosi huonosti. Kyllä meillä on näitä huonoja pätkiä mahtunut. Määrätyn tason pitäminen ja ennen kaikkea sen ylittäminen vaatii parantamista.

Helsingin reisulta oli tuomisina kaksi pistettä neljästä mahdollisesta. Mihin olet tyytyväinen ja mikä jäi kaivelemaan?

-On selvää, että maalivahtipeliin olen tyytyväinen. Ottelu Jokereita vastaan kokonaisuudessaan, jos jätetään tulos pois. Puolustimme huonosti lopussa ja Jokerit pääsi tasoihin ja sai sitten vielä voittomaalin. Joukkueemme jaksaa pelata, se on hyvä merkki. Tuollainen kahden kovan pelin jakso on rankka ja jaksoimme hyvin. Pelasimme parempaa peliä Jokereita vastaan ja se on hyvä merkki. Olimme parempia jälkimmäisessä ottelussa. Meillä oli parempi liike ja olimme paremmin pelissä sisällä. Nämä ovat joukkueelle hyviä mittareita, tiedämme missä mennään.

HIFK:ta vastaan taisi käydä joulu ja Jokereilta olisi sitten jo piste ansaittukin?

-Siinä kävi juuri näin. HIFK:ta vastaan pelasimme hyvin kolmannen erän, ensimmäisessä ja toisessa olimme jyrän alla helsinkiläisten viedessä peliä. Vastaavasti Jokereita vastaan pääsimme kolmannessa erässä johtoon ja virheittemme kautta pisteet jäivät Helsinkiin. Sen asian kanssa nyt vaan täytyy elää ja yrittää olla toistamatta samoja virheitä.

Tepsi on toistaiseksi saavuttanut pisteen per peli. Onko joukkue asettamassasi aikataulussa?

-Kyllä me olemme aikataulussa. Sarja on tasainen ja kymmenen joukkuetta on pelannut aika tasapäisesti. Kolmannen ja yhdennentoista ero on neljä pistettä. Jokerit näyttää menevän menojaan pitäessään oman tasonsa. Ilves ja Pelicans eivät vielä ole saaneet omaa peliään oikeastaan käyntiin. Mielestäni meidän pelillinen esityksemme on parantunut koko ajan. Liigan ollessa näin tasainen ei sijoitukseen välillä 2-11 kannata kiinnittää paljoa huomiota. Pää-asia on, että peli menee eteenpäin.

Puhuit alkusyksystä Oulussa Tepsin uudesta linjauksesta. Menestystä ei haeta "hintaan mihin hyvänsä" ja tämä näkyy rosterissa selvästi. Sait aika rajoitetusti paloja puzzleesi kesällä, mikä on sinusta realistinen tavoite?

-Sitä nyt on niin vaikeaa sanoa pitkässä juoksussa. Play off-paikka on se, mitä tavoitellaan ja seuraava askel on kotietu. Play offissa voi tapahtua ihan mitä vaan, kunhan joukkue matkan varrella hitsautuu yhteen ja tekee saumattomasti töitä koko kevään. Silloin mitataan lopullinen tulos. Emme ole sen enempää puhuneet siitä. Jos ajatellaan materiaaliamme, se on kuitenkin kehityskelpoinen. Poikien pitää kehittyä kauden aikana ja mennä eteenpäin. Näinhän tämä joukkue on juuri rakennettukin. Uskomme, että Holmkvist, Vahalahti, Tuokko ja Rautee kehittyvät. Lisäksi Koivu, Kankaanperä, Suoraniemi, Timonen ja Seikola ottavat pieniä askeleita ja kehittyvät myös ja silloin olisimme keväällä parempi joukkue ja pystymme taistelemaan voitoista.

Kun ennen liigan alkua katsoin rosteria, niin ruma sana pääsi useammin, kuin kerran. Joukkuehan olisi huippu sentterillä ja hyvällä kiekollisella pakilla valmis taistelemaan keväällä kannusta. Lisäsatsaus ei ole pieni, mutta ryhmä on kuitenkin niin hyvä, että on sääli jättää joukkueen rakentaminen viittä vaille. Mitähän Ruissalossa lienee ajateltu vai rajoittaako pankkitilin saldo mielikuvitusta?

-Se pitää kysyä Jokkelta. Olemme pelanneet kaikkia vastaan, sarjan ylivoimaisesti parhaan materiaalin omaavia Jokereita jopa kahdesti ja pelanneet hyvää ja tasaista jääkiekkoa. Se on antanut joukkueelle uskoa siihen, että olemme oikealla tiellä. Nyt vain pitää tehdä pitkiä päiviä. Pitkä sarjakausi on olemassa juuri siksi, että peli menee eteenpäin ja pojat kehittyvät. Keväällä on sitten mittauksen aika.

Kenen katsot kehittyneen eniten viime kaudesta?

-Holmkvist on ottanut selvästi askeleen eteenpäin. Marco Tuokko, jolla oli aiemmin operaatio on selvästi ottanut isoa askeleita. Mikko Rauteen loukkaantuminen on kaksin verroin ikävää, sillä hän oli hyvässä vauhdissa. Mikko Koivusta näkee, että voimaa on tullut lisää, tämä näkyy rohkeutena pelata ja Mikko on myös pelannut hyvän syksyn. Mielestäni Kai Nurminen on ollut syksyn positiivisin pelaaja viime kauteen verrattuna, sillä hän on nostanut tasoaan sinne, mihin kuuluukin. Ennen kaikkea yrittäminen ja taistelu sekä joukkueen eteen pelaaminen on ollut hyvää. Kyllähän näitä löytyy, reserviäkin tosin on.

Kapteeni Alatalo oli viime kaudella loistava. Pieniä käynnistysvaikeuksia on tainnut olla niin kuin muutamalla muullakin?

-Altsi on laukonut eniten, kudit eivät vaan ole menneet sisälle. Jos laukausia ei tulisi, olisi syytä olla huolestunut. Hänen kannattaa vaan jatkaa omaa työntekoaan, maalit tulevat ihan varmasti. Ville Immosesta pitää löytyä enemmän joukkueen eteen pelaamista. Toiset aloittavat hitaammin, toivotaan heidän tulevan mukaaan jossain vaiheessa.

Sunnuntaina vastassa on Porin Ässät. Millä lääkkeillä pisteet matkaavat Turkuun?

-Tiedämme, että halli on herännyt henkiin ja olemme menossa kovaan paikkaan. Meillä on kalavelkoja maksettavana kotipelistä. Näimme Turussa uusituneen Ässä-ilmen ja tiedämme, mihin joudumme tv-pelissä. Otimme vapaapäivän torstaina ja nyt vaan hyvä valmistautuminen päälle. Harjoittelimme taas tänään ja jatkamme huomenna. Oma pelaaminen ja rohkeus ovat tärkeitä sunnutain pelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle