Kanada näytti pelitaktista hauistaan ja pelasi mestaruudesta miesten tasolla nähdyin opein

Nuorten MM-kisojen trillerimäisen loppuottelun päätteeksi häviäjän osaan jäänyt Kanada näytti Yhdysvaltoja vastaan pelitaktista osaamistaan. Kahdesta tuhritusta kahden maalin johtoasemasta huolimatta selkeä pelillinen selkäranka oli siivittämässä kanadalaisia lähelle mestaruutta.

Ylitsepursuava hyökkäyspelaaminen ja sen seurauksena ajoittain vuotava puolustuspelaaminen on tuttu näky niin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa kuin nuoremmissa ikäluokissakin.

Uransa alkutaipaleella olevien nuorten jääkiekkoilijoiden vaistonvarainen pelaaminen ja pelottomuus virheitä kohtaan onkin epäilemättä viihdyttävää.

Viime keväänä Kanada marssi miesten MM-kisoissa näyttävään tyyliin maailmanmestaruuteen. Syksyn World Cupissakaan täynnä NHL-tähtiä olleita vaahterapaitoja ei kukaan pysäyttänyt.

Yhteistyöjääkiekko näkynyt vahvasti Kanadan pelillisessä identiteetissä aina Sotšin olympialaisista lähtien. Pomminvarma viisikkotason jääkiekko aina kiekottomasta pelaamisesta kiekolliseen pelaamiseen on osoittanut miehissä kiistattomasti arvonsa murskatyyliin tulleiden mestaruuksien muodossa.

Vaikka nuorten kisat päättyivätkin Kanadan kannalta valtaisaan pettymykseen, loppuottelussa se kuitenkin näytti, että tiiviillä yhteistyöjääkiekolla on sijaa myös pääasiassa intuitiivisesti ja yltiörohkeasti pelattavissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Kanadalaiset latoivat avauserässä kaksi maalia, mutta joukkue näytti vielä isompaa hauista rajan toiselle puolelle pelillisesti. Avauserän molemmat maalit olivat seurausta Kanadan terävästä ja kurinalaisesta pelaamisesta sekä kiekottomana että kiekollisena.

Kotiyleisön valtaisan tuen siivittämänä pelannut Kanada pelasi parhaimmillaan etenkin hyökkäyssuuntaan. Tasaviisikoin tehokasta lyhytsyöttöpelaamista apunaan käyttäen Kanada mursi Yhdysvaltojen järjestäen viisikon ja eteni vauhdilla puolustusalueelta hyökkäysalueelle.

Yhdysvaltalaisten hyökkäyksiä oli järjestelmällisesti vastaanottamassa vähintään kolme pelin alla ollutta kanadalaista. Avauserässä Yhdysvaltojen maalipaikat olivatkin harvassa Kanadan vahvan kiekottoman pelaamisen myötä.

Ilman valmennusjohdon satikutia joukkue kuitenkaan selvinnyt. Miinuksen Dominique Ducharme veti muistivihkoonsa muun muassa Yhdysvaltojen 1−2-kavennusmaalin jälkeen, kun pelin alla olleet kanadalaiset vetäytyivät liikaa antaen Charlie McAvoylle ruhtinaallisesti tilaa ja aikaa.

Kanadaisten pelillinen identiteetti ei silti horjunut silloinkaan, kun Yhdysvallat nousi kahden maalin takaa tasoihin ottelun puolivälissä. Tuki kiekolliselle pelaajalle oli jatkuvasti läsnä, eikä aktiivisesta, iholle tunkevasta kiekottomasta pelaamisesta tingitty.

Päätös- ja jatkoerä tarjosivat kisoille trillerimäisen loppunäytöksen. Varsinaisen peliajan viimeisillä kymmenminuuttisilla sekä jatkoerässä ottelu oli kylmän ja laskelmoidun suorittamisen sijaan vauhtikasta tykitystä tunteiden vuoristoradassa.

Yhdysvallatkin osoitti vaarallisuuttaan läpi ottelun ja puristi itsensä lisäksi myös Kanadan selkä seinää vastaan. Maailmanmestaruuden ratkaissut voittolaukauskilpailu oli jatkoerässä nähtyjen tilanteiden jälkeen lähinnä antikliimaksinen päätös.

Katkerasta hopeasta huolimatta Kanada pelasi vahvalla pelillisellä selkärangallaan lähelle mestaruutta. Toisenlaisella kolikonheitosta saadulla tuloksella kultamitalit olisivat hyvinkin voineet löytyä vaahteranlehtilogon päältä.

Viime nuorten kisat muodostuivat kanadalaisille häpeätahraksi. Nyt Kanadan voitonmarssi on kuitenkin hiljalleen siirtymässä miesten tasolta myös nuorten tasolle.

Voiko vaahterapaitoja kohta pysäyttää tosipaikan tullessa enää mikään?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Viime vuonna pettynyt kanadalaisvahti pääsi tänä vuonna juhlimaan: ”Yksi kiekko kerrallaan”

MAAJOUKKUE | 6.1.2018 9:06
Jo viime vuonna Kanadan alle 20-vuotiaiden mukana kiekkoja torjunut Carter Hart pääsi tänä vuonna juhlimaan mestaruutta. Viime vuonna mies joutui pettymään finaalissa. lue lisää

Kanadan tehopuolustaja Makar mestaruuden syistä: "Emme olleet missään vaiheessa tyytyväisiä peliimme"

MAAJOUKKUE | 6.1.2018 8:53
Kanadan tehokkaimman puolustajan Cale Makarin mukaan mestaruuden avaimena oli, ettei joukkue tyytynyt missään vaiheessa omaan suoritustasoonsa. Vielä 2–1-johdossa Makar toppuutteli joukkuetovereitaan. lue lisää

Arvokisaensikertalainen Steenbergen nousi Kanadan sankariksi: ”Olen ikäni katsonut kisoja”

MAAJOUKKUE | 6.1.2018 8:30
Tyler Steenbergen räjäytti nuorten MM-kisojen pääareenan suoraan huutoon vain vajaa kaksi minuuttia ennen loppua. Steenbergenin maalilla Kanada siirtyi 2-1-johtoon ottelun lopussa. lue lisää

Kanadan kapteeni neuvoi joukkuetovereitaan ottelun lopussa: "Kuvitelkaa, että tämä on jatkoaika"

MAAJOUKKUE | 6.1.2018 7:06
Kanada palasi nuorten maailmanmestariksi kolmen vuoden jälkeen, kun se kaatoi finaalissa Ruotsin lukemin 3–1. Kultajoukkueen kapteeni Dillon Dube neuvoi joukkuettaan pelaamaan kuin jatkoajalla, kun ottelua oli jäljellä kaksi minuuttia. lue lisää

Kisojen tähdistökenttä valittu - kultajoukkue Kanadasta vain yksi mahtui tähdistöön

MAAJOUKKUE | 6.1.2018 6:07
Finaalin ratkettua nuorten MM-kisojen tähdistökenttä ja parhaimmat pelaajat palkittiin. Kultaa voittaneelta Kanadalta tähdistöön pääsi vain yksi pelaaja. Yhdysvalloilta kenttään pääsi kaksi pelaajaa, hopeaa saavuttaneelta Ruotsilta myös kaksi ja Tšekiltä yksi. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Lisää aiheesta